ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα σκουπίδια και τ’ απίδια

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Περί σκουπιδιών ο λόγος, και δη θεατρικών σκουπιδιών, τα οποία πάνε στην Πάφο, όπως πρόσφατα είπε ο δήμαρχος της πόλης, Φαίδωνας Φαίδωνος. Μάλιστα, τα σκουπίδια αυτά τα μετέφερε εκεί το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού ∆ράματος, το οποίο φεστιβάλ, όπως είπε επίσης ο δήμαρχος, ενδιαφερόταν μόνο για το κέρδος. Αυτό ακριβώς, το κέρδος. Τώρα τι εννοούσε ο δήμαρχος είναι άγνωστο, διότι ως γνωστόν το θέατρο και μάλιστα θέατρο αυτού του είδους χρήματα δεν φέρνει –όχι πως δεν θα μπορούσε βέβαια, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση και θα την κάνουμε εν καιρώ. Ένα πράγμα σκέφτομαι εγώ, τι εννοεί ο δήμαρχος όταν λέει σκουπίδια θεατρικές παραστάσεις; Ήταν κακές οι μεταφράσεις; Ήταν τα σκηνικά τσίπικα; Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν κάκιστες έως απαράδεκτες; Τα κοστούμια ήταν αλλοπρόσαλλα; Ή μήπως οι σκηνοθεσίες ήταν μετέωρες και εκτός εντελώς από το πνεύμα του κειμένου;

Αλήθεια, τι εννοεί ο κ. Φαίδωνος; Έκρινε ο ίδιος ότι αφού δεν είναι ελλαδικές παραγωγές είναι και σκουπίδια; ∆ηλαδή και τις κυπριακές που ανέβηκαν από το Φεστιβάλ τις θεωρεί και αυτές σκουπίδια; Κάθισε ως άνθρωπος του θεάτρου και αξιολόγησε μία προς μία τις αλλοδαπές παραγωγές και τις έβγαλε όλες της οκάς; Ανέθεσε σε ειδικούς να τις δουν και να τις αξιολογήσουν και από εκεί αντλεί τη σιγουριά ότι είναι σκουπίδια; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και τοποθετήσεις τέτοιου είδους δεν βοηθάνε τις καταστάσεις που είναι ήδη τεταμένες. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δεν το έχουμε και πολύ να λαμπαδιάσουμε και γι’ αυτό ο κ. Φαίδωνος θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικός, όταν θέλει να κάνει εντύπωση.

Είναι γνωστό ότι Πάφος και περιοχή ελεύθερης Αμμοχώστου στα πολιτιστικά ζητήματα βρίσκονται πιο πίσω από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Η δε Λάρνακα βρίσκεται σε μία ιδιόμορφη πολιτιστική κατάσταση, ούτε άνυδρη, ούτε εύφορη, μια γεννά, μια μπαίνει σε αγρανάπαυση. Οι δύο πρώτες όμως περιοχές είναι πραγματικά άνυδρες και ας με συγχωρέσουν οι φίλοι που το θέτω έτσι ωμά. Σαφώς και δεν θεωρώ ότι και οι κάτοικοι είναι πολιτιστικά άνυδροι, είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα διψούν και για βιβλιοπαρουσιάσεις, και για εκθέσεις ζωγραφικής, και για καλό θέατρο, και για καλή μουσική, αλλά δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν έχουν σε σταθερή βάση και περιμένουν το καλοκαίρι να διοργανωθεί κανένα φεστιβάλ μπας και ακούσουν μουσική ή δουν κάποια παράσταση. Εδώ έρχεται η ευθύνη των τοπικών αρχών, να δώσουν κίνητρα για πολιτιστική δημιουργία, να φροντίσουν να δημιουργήσουν πολιτιστικούς χώρους, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων, εκθεσιακούς χώρους. Να ενισχύσουν τις διοικητικές δομές τους ώστε οι υπηρεσίες πολιτισμού τους να αρχίσουν να παράγουν έργο. Φυσικά και είναι πολύ καλό ότι στην Πάφο επιτέλους αποφάσισαν να συνεχίσουν ό,τι συνεχίζεται από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος17. Αν και μιλώντας με διάφορους συμμερίζομαι την αγωνία τους ότι ο νέος οργανισμός θα αποδειχθεί μη λειτουργικός και σε μερικά χρόνια θα πρέπει να ξαναστηθεί. Φοβάμαι ότι και πάλι τα κόμματα και οι νοοτροπίες του παρελθόντος θα καταφέρουν να πιέσουν τόσο πολύ την κατάσταση που δεν θα έχουμε πετύχει τίποτε ουσιαστικό. Μακάρι να κάνω λάθος και ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί να πάει πολλά βήματα παρακάτω την πόλη και γιατί όχι ολόκληρη την περιοχή.

Όσο δε για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου τα πράγματα είναι μακάρια, ουδεμία δημοτική ή κοινοτική ή άλλη αρχή δεν ασχολείται, πάει ο ΘΟΚ στη ∆ερύνεια, γίνεται κανένα φεστιβάλ κολοκασιού στη Σωτήρα, στην Αγία Νάπα στο μοναστήρι κανένα συνέδριο για τον Σεφέρη και είμαστε εντάξει. ∆εν χρειάζονται κάτι άλλο εκεί. Βέβαια, και αυτό δεν το ξέρουμε, γιατί δεν δοκίμασε και κανείς ποτέ να μάθει, αν θέλουν και κάτι άλλο οι κάτοικοι. ∆ιότι αν δεν δοκιμάσεις, δεν ξέρεις αν σου αρέσει. Κι εγώ για να αποφασίσω ότι δεν μου αρέσει ο τραχανάς και το πουργούρι μου πήρε χρόνια, δοκίμασα και αποφάσισα ότι δεν μου αρέσουν.

Έτσι είναι και το θέατρο, η μουσική, η τέχνη γενικά, αν δεν τα δοκιμάσεις δεν ξέρεις αν σου αρέσουν. Επίσης, για να τα δοκιμάσεις πρέπει να υπάρχουν και για να υπάρχουν στην πόλη σου, στην κάθε πόλη, πρέπει να έχεις χώρο να τα βάλεις. Άρα, ας αφήσουν τις κρίσεις περί σκουπιδιών οι τοπικές αρχές και ας ξεκινήσουν με το να ενισχύουν τις πολιτιστικές δομές τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση