ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα τρίσβαθα του «Κάρμα»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Για τη σειρά «Κάρμα» που προβάλλεται από τον Alpha Κύπρου κάθε Κυριακή, και είναι η τέταρτη σεζόν της, έχω ξαναγράψει άλλες δύο φορές στο παρελθόν και νομίζω από εκείνα τα κείμενα δεν θα άλλαζα τίποτε, διότι, αν και έχουν περάσει κάποια χρόνια, οι συντελεστές της συνεχίζουν να δημιουργούν τηλεοπτικό προϊόν με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Η σκηνοθέτρια Ναστάζια Χριστοδούλου και η σεναριογράφος και παραγωγός της σειράς Χριστιάνα Αρτεμίου, ως πρώτα βιολιά, γιατί υπάρχουν και πάρα πολλοί άλλοι συντελεστές, που συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα, έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν καλή τηλεόραση, και να είναι σε αυτό το πρότζεκτ δοσμένες με όλη τους την ψυχή.

Οι ιστορίες του «Κάρμα» όπως είναι γνωστό έχουν αφορμή εγκλήματα που συνέβησαν στην Κύπρο ή αλλού και σε όλες τις περιπτώσεις σε αφήνουν σχεδόν με το στομάχι κόμπο… Για τη νέα σεζόν έχουν ήδη προβληθεί τρία επεισόδια «Η Μάνα», «Κτηνοβασία» και «Ιερά Τέρατα», τα οποία θίγουν καταστάσεις που θέλουμε ως κοινωνία να ξορκίζουμε ή να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνουν… άλλωστε και τα εγκλήματα που έγιναν ιστορίες στο «Κάρμα» σίγουρα δεν συνέβησαν κάπου αλλού, μακριά από εμάς. Δύσκολες οι ιστορίες που παρουσιάζονται, και χρειάζεται απ’ όλη την ομάδα του «Κάρμα» να είναι άπαντες ταγμένοι στον στόχο της Χριστοδούλου και της Αρτεμίου, μακριά από τη φτήνια και το ρηχό παίξιμο, την υποκριτική μανιέρα και το εύκολο παίξιμο. Όσα εκτυλίσσονται στα επεισόδια του «Κάρμα» δεν είναι πεδίο για συναισθηματικό καταναγκασμό, αλλά αντικατοπτρισμός μιας κοινωνίας που όσο και αν τη νομίζουμε κανονική, δεν είναι. Όπως έχω γράψει και στα προηγούμενά μου σημειώματα και θέλω να επαναλάβω είναι ότι η παραγωγή του «Κάρμα» καταφέρνει να βγάλει από τους ηθοποιούς τον καλύτερό τους εαυτό. Η σκηνοθέτρια Ναστάζια Χριστοδούλου, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αρκείται στην καλή υποκριτική, θέλει το καλύτερο δυνατό από τους ηθοποιούς της, και μοιάζει να έχει ένα μαγικό ραβδί, με το όποιο τους χτυπά, για να της φανερώσουν κάθε τους υποκριτικό χάρισμα, και τα καταφέρνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Το «Κάρμα» δεν είναι απλώς μία καλή κυπριακή τηλεοπτική παραγωγή, που για τα δεδομένα μας θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Είναι μία σειρά αξιώσεων, με άρτια σκηνοθεσία, φωτογραφία, σωστό χτίσιμο χαρακτήρων και εν γένει τηλεοπτική δομή και φυσικά δουλεμένο, σφιχτό, αλλά όχι πνιγηρό, σενάριο. Στη μία ώρα περίπου που διαρκεί το κάθε επεισόδιο το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την ιστορία να ξετυλίγεται και να διαμορφώνει σταδιακά την άποψή του για τον κάθε χαρακτήρα, να βυθίζεται στην ιστορία.

Η σειρά «Κάρμα» έρχεται ως δώρο στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, σε μία εποχή κατά την οποία η κυπριακή τηλεόραση, και όχι μόνο στην Κύπρο, περνάει τη δική της κρίση, με τις διεθνείς τηλεοπτικές πλατφόρμες να είναι η πρώτη επιλογή όσων επιλέγουν να καθίσουν μπροστά στη μικρή οθόνη. Και όμως, το «Κάρμα» καταφέρνει να κάνει τον τηλεθεατή να κάνει exit από την πλατφόρμα και να παρακολουθήσει μία κυπριακή σειρά και τα νούμερα τηλεθέασης της Κυριακής 29 Οκτωβρίου το αποδεικνύουν. Το τρίτο επεισόδιο της σειράς το παρακολούθησαν 44.450, με το μερίδιο τηλεθέασης να ανέρχεται στο 19,71% στο σύνολο κοινού και ήταν δεύτερο πρόγραμμα της Κυριακής, στο δυναμικό κοινό έφτασε στο 15,82%.

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Αρτεμίου – Χριστοδούλου έχει ανεβάσει τον τηλεοπτικό πήχη, με μία σειρά που δεν είναι κωμωδία, δεν είναι μια ρομαντική ιστορία ή μια σειρά εποχής, είδη που έχουν «εξασφαλισμένα» όσο γίνεται κοινά. Το «Κάρμα» είναι μία δύσκολη τηλεοπτική εξίσωση, που για τέταρτη σεζόν φαίνεται ότι για τη Χριστιάνα Αρτεμίου είναι σταυρόλεξο για εύκολους λύτες, και ας έχει να κάνει με δυστοπικά και δυσεξήγητα φαινόμενα.

Υγ. Και στα τρία επεισόδια οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν συγκλονιστικές, εδώ θα ξεχωρίσω μόνο εκείνες της Αντριανής Νεοκλέους (Η Μάνα), των Ανδρέα Ρόζου και Αντρέα Βασιλείου (Κτηνοβασία), του Σοφοκλή Κασκαούνια, της Έλενας Χριστοφή και του Δημήτρη Αντωνίου (Ιερά Τέρατα). Αισθάνθηκα, παρακολουθώντας τους, πως καταβυθίστηκαν σε αδιανόητα τρίσβαθα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση