ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για τις έκτακτες θεατρικές χορηγίες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Τελικά, το Θέατρο Ένα δεν θα κλείσει και θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του και για το επόμενο εξάμηνο, όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ανδρέας Χριστοδουλίδης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κλείτος Ιωαννίδης. Το κλείσιμο του θεάτρου αποφεύχθηκε, μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Πολιτισμού κου Γιάννη Τουμαζή, ο οποίος υποσχέθηκε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στο Θέατρο μετά από συνάντηση που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Ένα, για να μπορέσει να επιβιώσει για ακόμα ένα εξάμηνο.

Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Ένα, αυτή την υπόσχεση έλαβαν και τα Θέατρα Versus και Θέατρο Ανεμώνα, τα οποία αναλόγως των δικών τους αναγκών θα χρηματοδοτηθούν. Το Θέατρο Ένα θα λάβει επιπλέον 20.000 ευρώ, πλέον των 25.000 ευρώ που έλαβε μέσω του Σχεδίου Θυμέλη, έτσι για το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης θα είναι 45.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη ο κ. Τουμαζής υποσχέθηκε πως προσπαθήσει να βρει λύσεις για το πώς θα στηριχθούν τα μεγάλα θέατρα. Υπενθυμίζεται ότι το Θέατρο Ένα είχε ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας του μετά τις τελευταίες παραστάσεις της παράστασης «Ο Εραστής», πράγμα που τελικά αποφεύχθηκε.

Το ερώτημα που παραμένει βέβαια είναι αν θα τύχουν έκτακτης χρηματοδότησης και όσες μικρότερες ομάδες δεν έλαβαν κάποιο ποσό από το Σχέδιο Θυμέλη, μιας και πολλές από τις προτάσεις που έκαναν οι υπεύθυνοι των ομάδων μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν. Επίσης, άλλοι θεατρικοί χώροι, οι οποίοι έχουν και αυτοί έξοδα που πρέπει να καλύπτονται σε σταθερή και τακτική βάση, θα λάβουν και αυτοί έκτακτη επιχορήγηση;

Επιτέλους, πρέπει να αρχίσει μία σοβαρή συζήτηση για το μοντέλο επιχορήγησης των θεατρικών σχημάτων ή των «μεγάλων» ή των μικρότερων θεάτρων, διότι δεν γίνεται να προχωράνε τα πράγματα με αποσπασματικές ή άλλες κινήσεις είτε από μέρους της Πολιτείας είτε από μέρους των ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου. Σαφώς και οι στρεβλώσεις είναι πολλές και τα χρήματα για το ελεύθερο θέατρο περιορισμένα, και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να υπάρξει ένας ευρύτερος, συντονισμένος και ειλικρινής διάλογος μεταξύ Πολιτείας και εμπλεκομένων φορέων, χωρίς παρωπίδες, ιδεοληψίες και κρυμμένα χαρτιά. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση