ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το στόμα των λεόντων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στη Δημοκρατία της Βενετίας σε διάφορα σημεία της πόλης υπήρχαν τα περίφημα «Στόματα του λέοντα» (Boche de Leon) ή αλλιώς «Στόματα για τις μυστικές καταγγελίες». Αυτά ήταν ανάγλυφα με μία υποδοχή στις οποίες μπορούσε ο κάθε πολίτης να καταγγείλει εγκλήματα, παραβάσεις και άλλες άνομες πράξεις. Προϋπόθεση για τη διερεύνηση ήταν η καταγγελία να γίνει επώνυμα, εκτός από συγκεκριμένα πολύ σοβαρά εγκλήματα. Αν και νομικά η καταγγελία ήταν κατοχυρωμένη και θεωρητικά υπήρχε το τεκμήριο της αθωότητας για τον καταγγελλόμενο, μια καταγγελία μπορούσε να αποβεί μοιραία. Η δικαιοσύνη πολλές φορές εκείνη την εποχή είχε τον δικό της δείκτη ορατότητας, αλλιώς σε έβλεπε αν ήσουν έχων και κατέχων και αλλιώς αν ήσουν παπουτσής και χαμάλης του λιμανιού. Με μία μυστική καταγγελία, όχι ανώνυμη, έβρισκες τον μπελά σου αν κάποιοι ήθελαν να τον βρεις και την εποχή εκείνη μπελάς δεν ήταν το παράβολο που έπρεπε να πληρώσεις, δεν ήθελε και πολύ να διαβείς τη γέφυρα των Στεναγμών, που μόνο ειδυλλιακή δεν ήταν. Μυστικά, έγραφες ένα μπιλιετάκι και μετά περίμενες…

Σήμερα, μπορείς να καταγγείλεις, να διασύρεις, να σούρεις τα εξ αμάξης στον άλλο, επειδή την είδες ασίκης και πολύς, μέσω των κοινωνικών δικτύων, μυστικά και ταυτόχρονα δημόσια, πίσω από ένα προφίλ, πολλές φορές ψεύτικο, και λες το μακρύ σου και το κοντό σου και στοχοποιείς ανθρώπους και ιδέες, και αν δεις μετά ότι δεν σε παίρνει κάνει ένα delete και ξεμπερδεύεις, ενώ στη Βενετία, αν τύχαινε και πιανόσουν συκοφάντης, μια ταλαιπωρία την περνούσες! Και στο στόχαστρο πολλές φορές μπαίνουμε όσοι καλώς ή κακώς μπορούμε να εκφραζόμαστε δημοσίως. Αυτή η δυνατότητα που έχουμε όσοι εργαζόμαστε στα μέσα ενημέρωσης να λέμε και να γράφουμε ό,τι θέλουμε είναι σπουδαίο πράγμα, μας κάνει και αλαζονικούς ουκ ολίγες φορές και πολλές είναι φορές που με ικάρειο θράσος ξεπερνάμε τα όρια, και καιγόμαστε από τις ακτίνες της αντίδρασης των αναγνωστών, των τηλεθεατών και των ακροατών. Άλλες φορές η αδύναμή μας πένα δεν αφορά κανένα, και άλλοτε η γραφή μας ή ο λόγος μας είναι μαχαίρια, ξυρίζουν. Είναι προνόμιο να μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα και να λες ό,τι ακριβώς σκέφτεσαι, ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του στεγανά, τις δικλίδες ασφαλείας του, θέτει τα όριά του. Φυσικά, αφού εκφράζεται δημοσίως κρίνεται και ενίοτε κατακρίνεται, και πάνω από όλα είναι υπόλογος για το τι λέει και γράφει. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να του πει ότι αυτά που λες είναι «ξουρίες του μπαρμπέρη», είναι μπούρδες, όπως έχει το δικαίωμα να τα πάρει και να τα κάνει Ευαγγέλιο, να τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι του και να κοιμάται και να ξυπνάει με την άποψη του τάδε ή του δείνα. Δικαίωμα του καθενός να άγεται και να φέρεται, να παίρνει ως θέσφατο ή να αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας την άποψη του άλλου. Επίσης, ο αναγνώστης ή ο ακροατής μπορεί και έχει δικαίωμα να χαρακτηρίσει όπως θέλει τον συντάκτη ενός κειμένου ή τον παρουσιαστή μιας εκπομπής, μπράβο του, αφού αυτό θέλει να κάνει, αυτή είναι η δουλειά του, να κρίνει, να χαρακτηρίσει. Αυτό όμως είναι άλλο από το να πεις: να βρεθεί κάποιος να του φυτέψει μια στην τζιεφαλι να ποσπαζεται, όπως συνέβη στην περίπτωση του συναδέλφου Κώστα Κωνσταντίνου, από τον «Πολίτη».

Επειδή διαφωνείς εσύ ρε κύριε/κυρία με ό,τι λέει ο κ. Κωνσταντίνου να τον ’ποσπάσουμε; Έτσι πάει; Εμ, δεν πάει έτσι, και ευτυχώς που δεν πάει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πολύ ορθά λειτούργησε ο συνάδελφος και κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία. Το να απειλείς τη ζωή κάποιου ή χειρότερα να εύχεσαι κάποιος να σωπάσει διά της βίας, επειδή εσύ διαφωνείς είναι απαίσιο, είναι επιστροφή σε σκοτεινές εποχές που κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θέλει να επιστρέψει. Ελπίζω μόνο η Αστυνομία να διερευνήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο την υπόθεση και να τιμωρηθεί ο χρήστης που έκανε την εν λόγω ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Είναι δημόσια πρόκληση σε βία, και ως πράξη είναι επικίνδυνη, διότι ενεργοποιείς σκοτεινά αντανακλαστικά μερίδας πολιτών, δεν ξέρεις πού και πότε θα βρεις τον «χρήσιμο ηλίθιο».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X