ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων άλλα δε θεός κελεύει»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εντός της εβδομάδας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου θα συνέλθει προκειμένου να εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Πάφου. Οι κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσαν το πόσο αγαπητός είναι στον παφιακό κόσμο ο Πρωτοσύγκελος της οικείας Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης. Με κοσμικούς όρους οι μισοί ψηφοφόροι που πήγαν στις κάλπες επέλεξαν τον Αρχιμανδρίτη Τυχικό. Δηλαδή η πλειοψηφία υπέδειξε ποιον επιθυμεί για πνευματικό της ηγέτη. Ωστόσο η επιθυμία του λαού μπορεί να μην εισακουστεί όταν η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να αποφασίσει. Όπως έγινε και με την εκλογή Αρχιεπισκόπου.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, όπως λένε οι Ιεροί Κανόνες, θεώρησαν πως καταλληλότερος για Προκαθήμενος της Εκκλησίας δεν ήταν η επιλογή των πιστών, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, αλλά η δική τους, ο τότε Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Μπορεί να συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση της Μητροπόλεως Πάφου; Θεωρητικά η απάντηση είναι καταφατική. Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και οι τρείς κληρικοί που πέρασαν στο τριπρόσωπο (Αρχιμανδρίτης Τυχικός, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, Επίσκοπος Αμαθούντος) θεωρούνται εν δυνάμει Μητροπολίτες Πάφου. Το προηγούμενο διάστημα στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο υπήρχε μια συζήτηση στο κατά πόσο μπορεί να αγνοηθεί η θέληση του λαού από τα μέλη της Συνόδου. Ο ίδιος προβληματισμός υπήρχε και στις αρχιεπισκοπικές κυρίως από την πλευρά όσων υποστήριζαν τον Μητροπολίτη Λεμεσού. Και τότε και τώρα όσοι εγείρουν το συγκεκριμένο θέμα διαπράττουν μέγα ολίσθημα. Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας έχει καταντήσει να ερμηνεύεται à la carte και ανάλογα με τις εχέμυθες επιθυμίες κάποιων απ’ όποια ομάδα και αν προέρχονται. Όταν οι Ιεράρχες καθίσουν να αποφασίσουν θα πρέπει να τηρήσουν το αυστηρό γράμμα και πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη. Όπως έπραξαν και με την εκλογή Αρχιεπισκόπου.

Το ό,τι ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός έλαβε 50,01% δεν μπορεί να είναι κριτήριο επιλογής όπως δεν ήταν και με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, που έλαβε το διπλάσιο ποσοστό ψήφων από τον Μητροπολίτη Γεώργιο που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος. Για την αναμόχλευση των παθών των πιστών, στις αρχιεπισκοπικές, αλλά ενδεχομένως και στις μητροπολιτικές της Πάφου, εάν ο λαοφιλής Αρχιμανδρίτης Τυχικός δεν θα είναι η επιλογή της Ιεραρχίας, η ευθύνη θα βαραίνει την Ιερά Σύνοδο. Από τη στιγμή που ζητείται από τον λαό να εκφράσει άποψη, η άποψή του θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ειδικά εάν η αποδοχή κυμαίνεται σε μεγάλα ποσοστά. Μπορεί π.χ η Ιεραρχία να επιβάλει έναν πνευματικό ηγέτη σε μια μικρή κοινωνία; Η απάντηση είναι προφανής. Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος θα πρέπει να δει το θέμα αυτό και να δώσει μια λύση. Εάν υπάρχει πρόβλημα αυτό ξεκινά από το σύστημα εκλογής Ιεραρχών. Η Εκκλησία της Κύπρου ή θα ακολουθήσει την πρακτική άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, όπου οι πιστοί δεν συμμετέχουν σε ανάδειξη Ιεραρχών, ή θα λαμβάνει υπόψη την επιθυμία τους, ειδικά εάν τα ποσοστά αποδοχής είναι υψηλά. Οτιδήποτε άλλο θα προκαλεί αναστάτωση, κατά διαστήματα, και δικαιολογημένες αντιδράσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Υποθετική, νεοελληνική, αστάθεια στην όλη παράθεση της ανάρτησης.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση