ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντισώματα ανθρωπιάς

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Ναι, είναι τρομαχτικό αυτό που ζούμε. Και δεν εννοώ σε τοπικό μόνο επίπεδο αλλά κυρίως σε παγκόσμιο. Και είναι φυσικό να προκαλεί φόβο, ανησυχία ακόμα και πανικό. Για το τι μπορεί να συμβεί αύριο, μεθαύριο ή τους επόμενους μήνες. Για το πόσοι μπορεί να νοσήσουν και κατά πόσο θα μπορέσει το σύστημα υγείας μας να ανταποκριθεί. Για τις ευάλωτες ομάδες και κατά πόσο είμαστε ικανοί να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα ώστε να τις προστατεύσουμε. Για την παγκόσμια οικονομία που παίρνει ήδη την κάτω βόλτα με απρόβλεπτες συνέπειες. Για την καθημερινότητά μας που έρχεται αντιμέτωπη με μια απροσμέτρητη ανατροπή. Και κυρίως για το πόσο άνθρωποι θα καταφέρουμε να παραμείνουμε ή αν τελικά θα υποκύψουμε στις επιταγές του φόβου και του πανικού που μας ωθούν να κανιβαλίζουμε, ψάχνοντας κάθε φορά και έναν καινούργιο φταίχτη, για να τον κατασπαράξουμε σαν μανιασμένα λιοντάρια.

Ο πλανήτης ζει αυτή την στιγμή μια πανδημία. Κι αν δεν είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε τότε κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο από την άγνοιά μας παρά από τον ίδιο τον κορωνοϊό. Τι εννοώ; Αργά ή γρήγορα ο κορωνοϊός θα προσγειωνόταν και στην Κύπρο. Το πώς και από ποιους δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει ότι ήταν σχεδόν φαιδρό να πιστεύουμε πως εμείς θα παραμέναμε εκτός χάρτη, όταν χώρες πολύ κοντά μας μετρούσαν κρούσματα και όταν ένας μεγάλος αριθμός Κυπρίων ταξιδεύει καθημερινώς στο εξωτερικό. Εμείς, ωστόσο, κάθε φορά που ο πλανήτης μαστίζεται από μια συμφορά διατηρούμε αυτή την ακλόνητη πεποίθηση πως δεν πρόκειται να μας αγγίξει. Πως είναι μακριά από μας. Πως εμείς είμαστε ήδη απομονωμένοι σε ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο δεν εισχωρούν τα κακά που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο. Και όταν έρθει τελικά η παγκόσμια συμφορά και μας βρει η αντανακλαστική μας αντίδραση είναι να λιντσάρουμε τον «φταίχτη». Αυτόν που διανοήθηκε να μας χαλάσει τη «νιρβάνα» μας και να μας καταστρέψει εν μια νυχτί την ψευδαίσθηση πως είμαστε προστατευμένοι από έναν «άλλο» Θεό. Και σπεύδουμε όλοι να τον τιμωρήσουμε. Να τον στιγματίσουμε. Να τον καταδικάσουμε σε κοινωνική απαξίωση. Να τον εξορίσουμε, αν είναι δυνατόν, ώστε να πληρώσει για το μέγα σφάλμα που διέπραξε.

Κάπως έτσι συμπεριφερθήκαμε και στον γιατρό που νόσησε. Τον διασύραμε, τον «λιθοβολήσαμε» διαδικτυακά (κι αυτόν και την οικογένειά του), ισοπεδώσαμε στο πι και φι την πορεία και το βιογραφικό του και σπεύσαμε σαν άμεμπτοι δικαστές να τον στείλουμε στο πυρ το εξώτερον. Αποφασίσαμε με συνοπτικές διαδικασίες την «ενοχή» του και ξεράσαμε όλο τον πανικό που μας προκάλεσε η «προσγείωση» του κορωνοϊού στη χώρα μας, στο πρόσωπό του. Κι αν αυτός είναι ο τρόπος μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τόσο σοβαρή κατάσταση στην οποία έχει ήδη εισέλθει η χώρα μας, τότε ο ιός είναι λιγότερο τρομαχτικός από την τρομαχτική ευκολία με την οποία σπεύδουμε να στιγματίσουμε και να απαξιώσουμε συνανθρώπους μας που έχουν νοσήσει επειδή τους θεωρούμε «υπεύθυνους» για το «κακό που μας βρήκε». Αν θέλουμε, ωστόσο, να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία με υπευθυνότητα τότε οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχει μόνο ιατρικές διαστάσεις αλλά και κοινωνικές και οικονομικές.

Και πως ακόμα είμαστε ίσως στην αρχή αυτής της τρομαχτικής περιπέτειας γι’ αυτό ακριβώς οφείλουμε να επανεφεύρουμε τις βασικές αρχές της ανθρωπιάς μας όσο είναι νωρίς. Διαφορετικά αν παραμείνουμε θύματα του πανικού, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να προσπαθεί ο καθένας να σώσει το τομάρι του. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Γιατί τότε όλα τα μέτρα προστασίας θα ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο και ο μόνος νικητής θα είναι ο ιός που θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος να χτυπάει ανελέητα, εξαιτίας της δικής μας ανευθυνότητας. Διότι όταν λέμε υπευθυνότητα εννοούμε πρωτίστως ανθρωπιά και όταν λέμε μέτρα προστασίας εννοούμε συλλογική κοινωνική συνείδηση. Κι αν δεν το εμπεδώσουμε αυτό τότε είμαστε όλοι από χέρι «μολυσμένοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση