ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έξυπνες αναβαθμίσεις

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Δεν εξηγείται αλλιώς. Ή το κάνουν επίτηδες για να μας σπάσουν τα νεύρα ή δεν έχουν ιδέα τι πάει να πει προγραμματισμός, πράγμα που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: Δημότες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και μια πρωτεύουσα-εργοτάξιο. Προφανώς και αναφέρομαι στα έργα του Δήμου Λευκωσίας, τα οποία υπόσχονται μεν μια «έξυπνη» πόλη, χωρίς ωστόσο να έχει πειστεί κανένας ότι η υλοποίησή τους δρομολογείται με «έξυπνο» τρόπο.

Διότι είναι κομμάτι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι στις κανονικές χώρες, όταν βάζουν μπρος για να αναβαθμίσουν τους δρόμους ή τις πλατείες τους ακολουθούν την ίδια ακατανόητη τακτική, η οποία λέει πως προτού καν συνέλθει ο δημότης από το ένα έργο και προτού ακόμα αυτό τελειώσει (διότι ως γνωστόν ποτέ δεν τελειώνει στην ώρα του), τον εξαναγκάζουν να υποστεί το επόμενο, απαιτώντας μάλιστα να καταπιεί αγόγγυστα το κυκλοφοριακό βάσανο που παρατείνεται. Αυτό συμβαίνει σ’ αυτή την ταλαίπωρη πόλη και το εξωφρενικό είναι πως κάθε φορά που καλούνται οι αρμόδιοι να δώσουν εξηγήσεις, το τροπάρι είναι το ίδιο: Πως «είναι μεν δικαιολογημένα τα παράπονα των πολιτών για την κυκλοφοριακή κίνηση και των επιχειρηματιών για τον επηρεασμό των δραστηριοτήτων τους», αλλά οφείλουμε να αντιληφθούμε πως όταν μια πόλη εκσυγχρονίζεται απαιτεί θυσίες. Και μ’ αυτό το «προοδευτικό» επιχείρημα ξεμπερδεύουν άπαντες από τις ευθύνες τους, που μετέτρεψαν την καθημερινότητά μας σε εφιάλτη.

Αδιαφορώντας προφανώς για το ποιες είναι οι επιπτώσεις της ακατανόητης στρατηγικής που ακολουθούν και την οποία βαφτίζουν «πορεία προς την αναβάθμιση». Διότι όταν π.χ. λέμε «επηρεασμός των δραστηριοτήτων των επιχειρηματιών», δεν μπορούμε να το προσπερνάμε έτσι ελαφρά τη καρδία, αφού αυτό σημαίνει πως υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάστηκαν εξαιτίας των ατέρμονων έργων να κλείσουν τις δουλειές τους. Κι αν αυτό εντάσσεται στις επιπτώσεις του «έξυπνου» προγραμματισμού τους τότε για ποιον ακριβώς λόγο τον θεωρούν «έξυπνο»; Είναι «εξυπνάδα» να ταλαιπωρούνται καθημερινά οι δημότες, να κλείνουν τα μαγαζιά τους και να πληρώνουν τα σπασμένα μιας πλατείας που εδώ και χρόνια τους καταδίκασε να ζουν μέσα στα μπάζα (χώρια τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στον αέρα).

Πέρα από το σκάνδαλο που λέγεται πλατεία Ελευθερίας και για το οποίο κανένας ακόμα δεν αισθάνεται υπόλογος, πέρα από την οδό Καλλιπόλεως, η οποία ακόμα να τελειώσει και εκεί όπου θεωρείται τελειωμένη διερωτάται κανείς αν αυτό λέγεται αναβάθμιση (π.χ. το να μη χωράει να περάσει από τις παρόδους της όχημα Πυροσβεστικής), πέρα από την οδό Μνασιάδου και Στασικράτους που επίσης δεν λένε να τελειώσουν, πέρα από την οδό Ομήρου που ξεχάσαμε ότι υπάρχει στον χάρτη, έρχονται τώρα να ανοίξουν νέες τρύπες. Κλείνουν την Κυριάκου Μάτση, με την υπόσχεση ότι δεν θα προσθέσουν επιπλέον ταλαιπωρία στους δημότες, γιατί θα την κλείνουν λέει σταδιακά, και ταυτόχρονα προγραμματίζουν μικρά έργα στη λεωφόρο Κένεντι, μικρά λένε... Μα είμαστε σοβαροί;

Το κυκλοφοριακό είναι ήδη μπάχαλο με τα έργα που ήδη γίνονται (και δεν λένε να τελειώσουν) και οι αρμόδιοι υποστηρίζουν πως μ’ αυτά που θα ξεκινήσουν δεν θα δημιουργηθεί το πλήρες χάος, επειδή θα τα υλοποιούν σταδιακά; Τόσο απλά; Γιατί επιτέλους δεν μας λένε ποιος είναι ο λόγος που αυτά τα «έξυπνα» έργα γίνονται την ίδια ώρα; Μήπως επειδή το ένα δεν τελειώνει στην ώρα του και αναγκαστικά πρέπει να αρχίσει το άλλο για να μη χάσουν τις όποιες δεσμεύεις τους; Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή την έλλειψη συντονισμού (αν δεν κρύβεται κάτι είναι ακόμα πιο τραγικό). Και όπου να ’ναι θα μας ανακοινώσουν ότι κλείνει και η Μακαρίου. Κι αυτή ταυτόχρονα. Και θα μας το πλασάρουν ως ακόμα ένα «αναγκαίο κακό» που οφείλουμε να υποστούμε προκειμένου να «αναβαθμίσουμε» την εξυπνάδα μας. Και άμα αρχίσουν οι διαμαρτυρίες, δεν θα φταίνε αυτοί και οι «έξυπνοι» συντονισμοί τους αλλά τα ΜΜΕ και τα σόσιαλ μήντια που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Λες και δεν είμαστε ήδη καμένοι από χέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση