ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναπτερώνονται οι ελπίδες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μια μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα και την επιστήμη χαρακτήρισαν την 9η Νοεμβρίου οι κατασκευάστριες εταιρείες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, Pfizer και BioNTech. Σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα, οι δύο εταιρείες έχουν κατασκευάσει το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο που προστατεύει τον πληθυσμό από πιθανή μόλυνση από τον κορωνοϊό σε ποσοστό 90%. Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε ένα δείγμα 43.500 ανθρώπων σε έξι χώρες, χωρίς οποιαδήποτε ανησυχητική ένδειξη για πιθανές επιπλοκές από τη χρήση του. Οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο θα αιτηθούν κατεπείγουσα έγκριση για τη διάθεσή του στο κοινό μέχρι το τέλος τρέχοντος μηνός. Σύμφωνα με τις εργαστηριακές δοκιμές, το συγκεκριμένο εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις που χορηγούνται με απόσταση τριών εβδομάδων η μια από την άλλη. Οι δοκιμές έγιναν σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βραζιλία, Βόρεια Αφρική και Τουρκία, προσφέροντας προστασία επτά μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Ο πρόεδρος της Pfizer, μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα την πολυαναμενόμενη λύση που θα μας επιτρέψει να τερματίσουμε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση». Αν όλα πάνε καλά, πριν το τέλος του έτους θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων ενώ οι εταιρείες Pfizer και BioNTech εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να προσφέρουν 50 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2020 και 1,3 δις εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021.

Τα καλά νέα ως ήταν αναμενόμενο εκτίναξαν τις αγορές προκαλώντας σημαντικά κέρδη για τις εταιρείες που είχαν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, ως αποτέλεσμα αυτής της πανδημίας. Στην Ευρώπη, η άνοδος των αερογραμμών υπήρξε εντυπωσιακή φέρνοντας στο επίκεντρο εταιρείες όπως η British Airways, η Easy Jet και η κατασκευάστρια κινητήρων αεροπλάνων Rolls-Royce. Ίδια εικόνα επικράτησε και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου καταγράφηκε σημαντική άνοδος μετοχών σε οργανισμούς όπως είναι η εταιρεία κρουαζιέρων Royal Caribbean, η εταιρεία κρατήσεων διακοπών Expedia και η διαχειρίστρια θεματικών πάρκων Disney. Η άνοδος των αγορών λόγω εμβολίου υπήρξε συνέχεια της ανόδου που προκάλεσε η νίκη Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές. Η προοπτική ενός αξιόπιστου εμβολίου προκαλεί θετικούς συνειρμούς αναπόφευκτα και στην οικονομία, με επικέντρωση στους κλάδους που θεωρούνται εποχικοί και οι οποίοι είχαν χτυπηθεί ανελέητα το προηγούμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της εκτίμησης για περισσότερες ζημιές στο προβλεπτό μέλλον. Στη λίστα των κερδισμένων από μια πιθανή θετική ανατροπή των υγειονομικών δεδομένων, βρίσκονται και οι εταιρείες κατασκευής κατοικιών, οι τράπεζες και οι εταιρείες λιανεμπορίου. Αν και όλοι γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα το επόμενο διάστημα σχετικά με την πορεία του εμβολίου, η εξέλιξη αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό εδώ και καιρό το απόλυτο ζητούμενο. Ως εκ τούτου, οι θετικές αντιδράσεις είναι πλήρως κατανοητές.

Τα καλά νέα ευτυχώς έρχονται σε μια περίοδο όπου η προοπτική των Χριστουγέννων δημιουργούσε αρκετούς προβληματισμούς, αφού η κατάσταση κυρίως στην Ευρώπη έμοιαζε να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ελπίδα όλων αποτελεί η ανακοίνωση εμβολίων και από άλλες φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών (στάδιο τρία) για να βελτιωθεί περαιτέρω η ψυχολογία των πολιτών, η οποία από μόνη της είναι αρκετή για να τονώσει την οικονομία μέσα από την αυξημένη κατανάλωση κατά τη γιορτινή περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση