ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βελτίωση εν μέσω προκλήσεων

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Την περίοδο που διανύουμε και καθώς βρισκόμαστε στη λήξη ενός ακόμα ιδιαίτερου οικονομικού έτους, η προσοχή στρέφεται στα τραπεζικά δεδομένα και κυρίως στις μελλοντικές προοπτικές που προκύπτουν μέσα από μια πιο προσεκτική ανάγνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου συνέβησαν σε μια συγκυρία ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης για την ευρωζώνη και είναι σε γενικές γραμμές θετικά με κύριο χαρακτηριστικό την ενισχυμένη κερδοφορία. Ιδιαίτερα για την Κύπρο, η βελτίωση των τραπεζικών αποτελεσμάτων αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς οι πληγές της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας είναι ακόμα ανοικτές. Όσον αφορά στις κυπριακές συστημικές τράπεζες, η ανάλυση των αποτελεσμάτων εννεάμηνου μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το 2021 υπήρξε έτος συνολικής επικράτησης κατά του προβλήματος με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία για οκτώ χρόνια καθόρισαν αρκετές φορές με συντριπτικό τρόπο τις τραπεζικές εξελίξεις.

Σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες κατάφεραν εν μέσω πανδημίας βελτίωση στους δείκτες κερδοφορίας, κεφαλαίων και ρευστότητας δημιουργώντας πιο εύρωστους οργανισμούς, ικανούς να στηρίξουν την ανάκαμψη μόλις ξεπεραστεί αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση της covid 19. Τα πολύ καλά τραπεζικά αποτελέσματα του εννεάμηνου 2021 στηρίχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στις «φιλόξενες» νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες όχι μόνο προσέφεραν απλόχερα ρευστότητα στο σύστημα, αλλά δημιούργησαν και ένα αδιαπέραστο δίχτυ προστασίας κατά των αθετήσεων χρέους. Αυτές οι ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν όλοι οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαίων, χωρίς όμως ακόμα να δημιουργούνται οι συνθήκες για αυτόματη επαναφορά μερισματικών πολιτικών, με τις εποπτικές αρχές να συστήνουν αυτοσυγκράτηση.

Η σημαντική βελτίωση των δεικτών εξυπηρέτησης χρέους αποτελεί αναντίλεκτα την πιο θετική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων για τις κυπριακές τράπεζες. Σε μεγάλο βαθμό η μείωση των μην εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στηρίχθηκε περισσότερο στην «πακετοποίηση» και πώληση τέτοιων χαρτοφυλακίων και λιγότερο στην οργανική βελτίωση, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η εικόνα παρουσιάζει συνολική βελτίωση στους γενικούς δείκτες χωρίς να απουσιάζουν κάποιες ανησυχίες σε σχέση με δύο κατηγορίες δανείων, αυτά που βρίσκονται κάτω από κρατική εγγύηση και αυτά για τα οποία έχει συμφωνηθεί περίοδος αναστολής δόσεων (μορατόριουμ). Η επικέντρωση για ακόμη μια φορά στη χορήγηση δανείων σχετικών με τη στέγαση, θα πρέπει να προσεχθεί καθώς έχει προκαλέσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μια πανευρωπαϊκή άνοδο στις τιμές των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν την εγγύηση για τις τράπεζες σε μελλοντικές αθετήσεις.

Αν και σημαντικά κερδοφόρες, προκειμένου να φτάσουν εκεί, έθεσαν σε εφαρμογή διαδικασίες συγκράτησης του ρυθμού σχηματισμού προβλέψεων για μελλοντικές ζημιές, υιοθετώντας θετικά μακροοικονομικά σενάρια. Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ισχυρή πορεία ανάκαμψης της τελευταίας περιόδου, θα πρέπει να προσεχθεί, καθώς οι κίνδυνοι από την πανδημία δεν φαίνεται να μειώνονται ενώ τα περιθώρια συνέχισης της οικονομικής στήριξης εξαντλούνται την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός τείνει να μετατραπεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της ανάπτυξης.

Το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στην επαναφορά των εσόδων στα προ πανδημίας επίπεδα, την ίδια ώρα που η συγκράτηση των εξόδων θα αποτελεί μονόδρομο. Μεγαλύτερη πρόκληση, όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της προσπάθειας, αποτελεί η ανάγκη για ενίσχυση των επενδύσεων στην τεχνολογία προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες και να αναχαιτιστούν οι ανταγωνιστικές πιέσεις που πλέον έρχονται εκτός τραπεζικού κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X