ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημοσιονομικά μαξιλάρια

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η ακρίβεια στις τιμές που ταλανίζει αυτή τη περίοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκεται στο επίκεντρο των προβληματισμών οικονομικών παραγόντων. Κατά βάση, η αποτύπωση για το ύψος του πληθωρισμού έχει ξεπεράσει και τις πιο ακραίες προβλέψεις σε τέτοιο σημείο που έπιασε κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες απροετοίμαστες. Οι Κεντρικές Τράπεζες, εν μέσω πανικού, προχωρούν σε προς τα πάνω αναθεωρήσεις του επιπέδου των επιτοκίων χωρίς καν οι ίδιες να γνωρίζουν αν αυτές οι ενέργειες θα βοηθήσουν ή θα κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Προς το παρόν αυτά τα ζητήματα μπαίνουν κάτω από το χαλί της ευφορίας που προκαλεί η περίοδος των διακοπών που φέτος έχει την ιδιαιτερότητα ότι ακολουθεί μια πανδημική κρίση που «έκλεισε» τον κόσμο στα σπίτια του για δύο σχεδόν χρόνια.

Τα στοιχεία Ιουνίου για τον πληθωρισμό, που υπήρξε και η αφορμή για διπλάσια από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, κατέγραψαν γενική άνοδο στο 8,6% σε ετήσια βάση ενώ για το κομμάτι που αφορά στα τρόφιμα η αύξηση ήταν 8,9%. Αυτό καταδεικνύει ότι το πρόβλημα έχει ριζώσει για τα καλά στην εσωτερική δομή λειτουργίας της ευρωπαϊκής οικονομίας και δεν μπορεί να «χρεωθεί» στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης στο ρωσικό φυσικό αέριο και στα πολιτικά παιχνίδια που παίζει το Κρεμλίνο με την ενέργεια. Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τους φόβους που εξέφραζαν πολλοί αναλυτές ότι το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία θα έθετε εκτός λειτουργίας τη μεγαλύτερη αποθήκη τροφίμων της Ευρώπης. Η προμήθεια σιτηρών από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι σημαντικές για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στα τρόφιμα. Η ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως το «πρότζεκτ» του ευρώ στήθηκε πάνω στη συνθήκη διατήρησης της σταθερότητας των τιμών, και άρα ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση απόδοσης ευμάρειας στους πολίτες που θα το χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Στο διπλωματικό επίπεδο, η κρίση γίνεται προσπάθεια να εξομαλυνθεί μέσω της συμφωνίας που πέτυχαν Ρωσία και Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ για να επαναλειτουργήσει το λιμάνι της Οδησσού. Στόχος, να διοχετευτούν 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που βρίσκονται στις ουκρανικές αποθήκες με την ελπίδα πως θα ξεκινήσει η αντιστροφή της εν εξελίξει επισιτιστικής κρίσης. Η συμφωνία που επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο Σότσι προνοεί και την επιστροφή της Ρωσίας στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Στο οικονομικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα και δοκιμάζουν ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να εξεύρουν δημοσιονομικά μαξιλάρια για παραχώρηση στήριξης στους οικονομικά ευάλωτους που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το πλήθος των πολιτών που χρειάζεται σήμερα στήριξη είναι πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, καθώς οι ανατιμήσεις είναι τόσο επιθετικές που έχουν προκαλέσει πρόβλημα και σε αυτούς που το προηγούμενο διάστημα ζούσαν οριακά πάνω από το όριο της φτώχειας.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι πολίτες που θα χρειάζονται οικονομική ανακούφιση θα τείνει να αυξάνεται. Στην περίπτωση της Κύπρου, τα έσοδα από τον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι και οι όποιες εξοικονομήσεις και μεταφορές κονδυλίων μπορούν να πραγματοποιηθούν, θα καθορίσουν το ύψος και την ικανότητα της Πολιτείας να σταθεί αρωγός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση