ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβολιαστική ανισότητα

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η νέα μετάλλαξη «Ομικρον» είναι το αποτέλεσμα της απουσίας εμβολιαστικής αλληλεγγύης μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, προειδοποιούν οι ειδικοί και όσοι το προηγούμενο διάστημα είχαν απευθύνει έκκληση για αποστολή εμβολίων στις λιγότερο προνομιούχες χώρες. Αυτή η αποτυχία αποτέλεσε την αφορμή για ένα νέο πανδημικό συναγερμό συνοδευόμενο και από νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς με κάποιες χώρες να προχωρούν μέχρι και σε συνολικό κλείσιμο των συνόρων τους. Ακόμη και έτσι όμως, το πραγματικό ζητούμενο παραμένει να είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην αφρικανική ήπειρο των 1,5 δις κατοίκων όπου η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 7% με τον παγκόσμιο μέσο όρο να βρίσκεται στο 54%. Η Μποτσουάνα των 2,5εκ. κατοίκων είναι η χώρα της Νοτίου Αφρικής που θεωρείται «υπεύθυνη» για την νέα μετάλλαξη όπου η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται στο 20% και αυτό όχι από άποψη αλλά λόγω ανεπάρκειας δόσεων του εμβολίου.

Τον Απρίλιο του 2020 η Συμμαχία για τα εμβόλια GAVI και o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησαν τον συντονισμό ενός προγράμματος με την κωδική ονομασία COVAX με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των εμβολίων κατά της covid19 παγκοσμίως. Ο στόχος που είχε τότε τεθεί αφορούσε στην διάθεση 2 δις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021, ένας αριθμός που θεωρητικά θα αρκούσε για να προστατευτούν οι πραγματικά ευάλωτοι. Η βοήθεια όμως άργησε να φτάσει, υπολογίζεται ότι πέτυχε το 25% του στόχου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σήμερα νέα πανδημικά δεδομένα. Η μετάλλαξη «Ομικρον» είχε διαγνωστεί για πρώτη φορά στις αρχές Νοεμβρίου και σήμερα ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις που καταγράφονται στην Νότια Αφρική.

Η ανησυχία είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω της ταχύτητας μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με επίσημους φορείς της Νότιας Αφρικής, οι μολύνσεις αυτή την περίοδο ανέρχονται σε 2.800 ημερήσια κρούσματα από 500 που ήταν λίγες μέρες πριν με την πρόβλεψη των επόμενων ημερών να ανεβάζει τον αριθμό στις 10.000. Η αντίδραση υπήρξε άμεση και χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ έσπευσαν να απαγορεύσουν την είσοδο ταξιδιωτών προερχόμενων από την Νότια Αφρική, ενώ η Ιαπωνία σε μια πιο ακραία κίνηση πανικού αποφάσισε να απαγορεύσει συνολικά την είσοδο στην χώρα. Οι αντιδράσεις αν και απολύτως αναμενόμενες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημείωσε ότι πολύ πιθανόν η μετάλλαξη «Ομικρον» να έχει ήδη ταξιδέψει σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δυο σχεδόν χρόνια μετά την εμφάνιση της covid19 η κατάσταση φαίνεται να μην μπορεί να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ο πανικός σίγουρα δεν λειτουργούν θετικά στην διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ομαλοποίηση των συνθηκών που σπρώχνουν τις τιμές προς τα πάνω. Η συνέχεια θα απαιτήσει συνεργασία και συμπόρευση για κοινή δράση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Τα δημοσιονομικά όρια έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα λύσεις του παρελθόντος να μην είναι πια επιλογή. Οι αγορές προκειμένου να παραμείνουν ψύχραιμες θα «απαιτήσουν» πολύ περισσότερα από αντανακλαστικές κινήσεις πανικού. Ένα πρώτο καλό βήμα είναι η προώθηση που γίνεται αυτές τις μέρες μιας διεθνούς συνθήκης για τις πανδημίες που θα ρυθμίζει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή θα υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στα ιατρικά μέσα και ότι δεν θα στοχοποιούνται χώρες που στην προσπάθει;a τους να συνεργαστούν ενημερώνουν για μεταλλάξεις του ιού που εντοπίζουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X