ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ανάκαμψη θα απαιτήσει σταθερότητα

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η ανάγκη για συνέχιση της κρατικής στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ίσως προκαλέσει θέματα βιωσιμότητας τους χρέους μεσοπρόθεσμα για κάποιες ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης, σημειώνει η ΕΚΤ. Ο συνολικός δανεισμός, ως ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες του ευρώ, «ακούμπησε» στο τέλος του 2020 το 100% από 84% έναν χρόνο πριν. Με άλλα λόγια, η πανδημία «φόρτωσε» στο ευρωσύστημα 16% του ΑΕΠ σε έναν χρόνο, όταν ακόμα και στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και την μετέπειτα κρίση του ευρώ δεν υπήρξε κάτι ανάλογο.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται προβληματίζει τα οικονομικά επιτελεία, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι όσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση του χρέους προς το ΑΕΠ, τόσο δυσκολότερο θα είναι να αφαιρεθούν τα μέτρα. Προβλήματα, όμως, στη συσσώρευση μεγάλου δανεισμού εμφανίζονται και στις επιχειρήσεις, οι οποίες κατά τη διάρκεια της κρίσης έτυχαν ευνοϊκών όρων για χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων κρατικών εγγυήσεων ή άλλων σχεδίων κρατικής χορήγησης των επιτοκίων. Η αφαίρεση των προγραμμάτων στήριξης ή έστω μια καθυστέρηση στην ανάκαμψη, μπορεί να προκαλέσει ραγδαία αύξηση των επιχειρηματικών αποτυχιών, προειδοποιεί η ΕΚΤ, αναλύοντας το μακροοικονομικό περιβάλλον. Γίνεται, δηλαδή, λόγος για πιθανή εμφάνιση του παράδοξου να αυξάνεται το ΑΕΠ τρίμηνο με τρίμηνο, ενώ στο επιχειρηματικό μέτωπο να υπάρξουν δυσκολίες στον κλάδο των υπηρεσιών και στις μικρότερες σε μέγεθος επιχειρήσεις. Είναι, συνεπώς, πιθανόν να έχουμε αύξηση στην ανεργία καθώς οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα βρεθούν ενώπιον νέων δεδομένων, που σε κάποιες περιπτώσεις θα επιβάλλουν κάποιου είδους λιτότητα μέχρι να διασαφηνιστεί το μέγεθος της ανάπτυξης που αναμένεται τα επόμενα τρίμηνα.

Η πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών θα επηρεάσει την κατανάλωση, με τον κίνδυνο να προκληθεί το σενάριο της αργής ανάκαμψης, κάτι που οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ απεύχονται. Ο τραπεζικός τομέας, όπως μάθαμε πολύ καλά στην Κύπρο, αποτελεί το χωνευτήρι της οικονομικής συγκυρίας και μόνο γι’ αυτό η προσοχή το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται εκεί. Ιδιαίτερη σημασία αποτελεί σίγουρα η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς, τα γνωστά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Φρανκφούρτη, στη δική της ανάλυση, προβλέπει αύξηση του συγκεκριμένου δείκτη, η οποία σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια θα πιέσει τους δείκτες κερδοφορίας των τραπεζών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά ότι στην περίοδο της μεγάλης κρίσης δόθηκαν εποπτικές λύσεις για διασφάλιση της ποιότητας του ενεργητικού, γεγονός που εκμεταλλεύθηκαν οι τράπεζες της Ευρώπης για να «καθαρίσουν» από δάνεια με μεγάλο ιστορικό μη εξυπηρέτησης. Καθώς οι εμβολιασμοί αυξάνονται στην Ευρώπη, η πανδημία έχει σταματήσει να «παίζει» ψηλά στα δελτία ειδήσεων. Αν δεν προκύψει πισωγύρισμα, εισερχόμαστε στην επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου που εκτός από ευκαιρίες κρύβει και παγίδες. Αυτές καταγράφονται με τον καλύτερο τρόπο από την ΕΚΤ, στην Επισκόπηση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας που προσφάτως κυκλοφόρησε, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας συνοψίζονται πιο πάνω.

Κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας, όπως φορτικά επαναλαμβάνουν οι οικονομολόγοι, είναι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στα επόμενα τρίμηνα. Ένας ισχυρός δείκτης μεταφράζεται σε αυξημένες πιθανότητες προσέγγισης των προ πανδημίας επιπέδων. Οι επενδύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι πολύ σημαντικές από κάθε άποψη. Όπως όλοι γνωρίζουν, βασική προϋπόθεση για επενδύσεις είναι η ύπαρξη συνθηκών σταθερότητας στον μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση