ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η περίοδος χάριτος τελείωσε

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Σε αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανάπτυξη και προφανώς ούτε σταθερότητα των τιμών. Η προοπτική μιας τέτοιας συνύπαρξης θα απαιτούσε την αδιάκοπη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, κάτι όμως που δεν έγινε κατορθωτό λόγω της ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία και της απομόνωσης της Κίνας στην προσπάθειά της να ελέγξει την πανδημία εφαρμόζοντας αυστηρά lockdowns.

Ο πληθωρισμός στα υφιστάμενα επίπεδα εκτός του ότι ναρκοθετεί την ανάπτυξη, «κτίζει» αργά αλλά σταθερά την διάβρωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ανελέητες επιπτώσεις της ακρίβειας. Συνάγεται λοιπόν, ότι χωρίς υποχώρηση του πληθωρισμού οι ασθενέστερες ομάδες πολιτών απειλούνται από στασιμότητά και σταδιακή φτωχοποίηση.

Την ίδια στιγμή, ο χρόνος λειτουργεί αντίστροφα καθώς οι κρατικές δαπάνες πρέπει να περιοριστούν μιας και τα προηγούμενα χρόνια οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που έφεραν τα δημόσια οικονομικά στα όριά τους. Η συζήτηση ξεκινά από τις επιδοτήσεις στις τιμές ενέργειες που πρέπει να αποσυρθούν λόγω μείωσης των σχετικών τιμών. Εξάλλου δεν είναι λογικό η νομισματική πολιτική να κινείται σε μια περιοριστική λογική και η δημοσιονομική πολιτική να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μπορεί το κόστος ενέργειας να έχει μειωθεί και να μην δικαιολογεί την επιδότηση, όμως ακόμη και αυτό ανακουφίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που βιώνουν την μεγαλύτερη κρίση αγοραστικής δύναμης των τελευταίων δεκαετιών, και σίγουρα την μεγαλύτερη από την εισαγωγή του ευρώ. Σύντομα αυτή η στήριξη θα αποσυρθεί, γιατί αν παραμείνει τότε θα πρέπει να γίνουν πιο επιθετικές κινήσεις στα επιτόκια ενώ στο βάθος θα καραδοκεί η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή, που στην ουσία θα σημαίνει περισσότερους φόρους.

Οι κυβερνήσεις καλούνται εντός καλοκαιριού να ετοιμάσουν σχέδια για επιστροφή στη δημοσιονομική λογική, η οποία και εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020. Η προπαρασκευή του καλοκαιριού θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να εμπλακούν το φθινόπωρο στη συζήτηση που ήδη ξεκίνησε στα ανώτερα δώματα της Ε.Ε. για την ανθεκτικότητα των δημόσιων οικονομικών. Τα κράτη με αυξημένες ανισορροπίες στο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών και αυξημένο δημόσιο χρέος είναι λογικό να βρεθούν στο στόχαστρο.

Η συζήτηση το επόμενο διάστημα αναπόφευκτα θα θέσει τις βάσεις για το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ευρωζώνης που δεν είναι άλλο από την δημοσιονομική σύγκλιση των κρατών μελών. Σε αυτή την διαδικασία περιλαμβάνεται και η ετοιμασία του προϋπολογισμού στην βάση ομοιόμορφων κανόνων και αρχών σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί η ευρωζώνη από τις επόμενες κρίσεις και να μην χρειάζεται κάθε φορά να αποφασίζονται έκτακτα μέτρα και θεσμοί.

Η Κύπρος θα απαιτηθεί να παρουσιάσει ένα δημοσιονομικό πλάνο βιωσιμότητας το οποίο θα χρειαστεί και την υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και ενός από τα μεγάλα κόμματα που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Το πλάνο μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει επιτάχυνσή των προ-απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και ενεργειών για αποδέσμευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση από την άλλη, καλείται να πάρει μπρος και να αρχίσει να στέλνει νομοθετήματα στην βουλή προς ψήφιση. Η περίοδος χάριτος της κυβέρνηση τελείωσε και ήρθε η ώρα της κριτικής για το έργο που θα παραχθεί αλλά και γ’ αυτό που δεν θα παραχθεί αφού η προεκλογική περίοδος έθεσε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση