ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ημέρα της Γης

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και εκδηλώνεται μέσα από πλημμύρες και ξηρασίες όπως και καταστροφικές πυρκαγιές. Η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις που παραπέμπουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις με ποσοτική στόχευση. Η πρώτη δράση αφορά στο 2030 οπότε και αναμένεται πως όλες οι χώρες θα έχουν περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με το 1990. Προσχωρώντας παραπέρα και φτάνοντας στο 2050 ο ευρωπαϊκός στόχος έχει τεθεί για κλιματική ουδετερότητα σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Οι κλιματικοί κίνδυνοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να τυγχάνουν χαμηλής αξιολόγησης από τις επιχειρηματικές οντότητες. Το κόστος που συνοδεύει κάθε φυσική καταστροφή είναι πλέον τεράστιο και ικανό να θέσει κάθε οικονομική οντότητα σε άμεσο κίνδυνο επιβίωσης. Ήδη οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν προχωρήσει σε αυτό-αξιολόγηση και έχουν επισημάνει την ανησυχία τους για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Προς αυτήν την κατεύθυνση και οι επόπτες έχουν αναλάβει δράση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η υποβάθμιση των κινδύνων που σχετίζονται με το περιβάλλον δεν συνιστά βέλτιστη πολιτική διαχείρισης κινδύνων από μέρους των τραπεζών. Οι πρόσφατες αξιολογήσεις που έγιναν επί ευρωπαϊκού εδάφους την περίοδο 2020 μέχρι 2022 ανέδειξαν ότι, ενώ έχει τεθεί η εσωτερική αρχιτεκτονική παρακολούθησης των κλιματικών κινδύνων, τόσο το επίπεδο όσο και το βάθος αυτών των αναλύσεων παραμένουν σε νηπιακή μορφή. Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι χωρίς ενίσχυση του πλαισίου οι τράπεζες δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αναλύσουν επαρκώς τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένες. Γίνεται λοιπόν σύσταση, όπως όλες οι «τρύπες» στο συγκεκριμένο ζήτημα κλείσουν μέχρι το 2024 εφαρμόζοντας συγκεκριμένο οδικό χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει κομβικές ημερομηνίες για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών. Σύμφωνα με την οδηγία της Βασιλείας, οι κλιματικές επιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των τραπεζικών κεφαλαίων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των ακινήτων που στον υπολογισμό της αξίας τους θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου καθώς επίσης και η τοποθεσία του έτσι ώστε να αξιολογείται η πιθανότητα να προκύψει φυσική καταστροφή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δημοσίευσε έκθεση που σημειώνει ότι σε ένα ακραίο σενάριο κλιματικής κρίσης οι ζημιές μέχρι το 2050 στο Ηνωμένο Βασίλειο για τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες θα ανέλθουν στα 330 δισ. στερλίνες.

Στα επόμενα δύο χρόνια οι τράπεζες καλούνται να βελτιώσουν τα συστήματα αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιμέτρησης των κινδύνων στο επιχειρηματικό τους μοντέλο που προκύπτουν από την κλιματική κρίση. Η ολοκλήρωση αυτής της εργασίας θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια την κύρια πηγή πληροφόρησης προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Στη συνέχεια αναμένεται πως θα ακολουθήσουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και οι επενδυτικές εταιρείες. Η διεθνής ημέρα για τη Γη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, έγινε για ακόμα μια φορά η αφορμή να τονιστεί πως η αναγνώριση των κινδύνων που προκύπτουν από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μονόδρομος. Καθώς περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως οι αποφάσεις πολιτικής στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να λαμβάνονται μέσα από το πρίσμα αξιολόγησης των περιβαλλοντικών κινδύνων αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε την ανάγκη των σύγχρονων κοινωνιών για χρηματοοικονομική σταθερότητα και σταθερότητα των τιμών. Σε αντίθετη περίπτωση, η αποτυχία θα είναι συνολική και θα μετατοπίσει τις ισορροπίες με βάση τις οποίες συνηθίσαμε να ζούμε όλα αυτά τα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση