ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια μοναδική κρίση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αυτή η κρίση δεν περιλαμβάνει ούτε λιτότητα αλλά ούτε και αυξήσεις των φόρων. Είναι, δηλαδή, μια κρίση πολύ διαφορετική από την πρόσφατη κρίση χρέους που βίωσε η ευρωζώνη όπου κυριάρχησαν τα μνημόνια. Σε κάποιο βαθμό οι πολιτικές που επιλέγονται αυτήν τη φορά μπορούν να ιδωθούν και ως τα μαθήματα της κρίσης του 2008 και του 2012. Σήμερα, το μίγμα πολιτικών που εφαρμόζεται είναι σε πλήρη αντίθεση με προηγουμένως και έχει ως βασική φιλοσοφία τη στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στον τραπεζικό τομέα η εποπτεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «φιλόξενη».

Τη θέση της λιτότητας έλαβε σήμερα η στήριξη της εργασίας και του εισοδήματος. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν βοήθεια για διατήρηση των θέσεων εργασίας ενώ η παροχή χρηματοδότησης από τις τράπεζες δεν υπήρξε ποτέ ευνοϊκότερη κατά τα τελευταία χρόνια. Τα νοικοκυριά έχουν στη διάθεσή τους σχέδια αναστολής των δόσεων, ενώ οι τράπεζες απολαμβάνουν εποπτικές χαλαρώσεις, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται τα κεφάλαιά τους, όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Οι ενέσεις ρευστότητας που διενεργεί η ΕΚΤ προς τις τράπεζες έχουν ως αποκλειστικό στόχο να προκαλέσουν νέες δανειοδοτήσεις με θετικά περιθώρια κέρδους. Ένα μείγμα πολιτικών δηλαδή που οδηγεί σε αύξηση των δανεισμών και μείωση των χρεοκοπιών. Σημειώνεται ότι οι νέες χρεωκοπίες εν καιρώ lockdown είναι λιγότερες από όταν ήταν όλα ανοιχτά!

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη σχετικά με τον κίνδυνο δημιουργίας μια νέας γενιάς ζόμπι επιχειρήσεων. Δηλαδή, επιχειρήσεων που παραμένουν «ενεργές» για όσο καιρό τα μέτρα θα είναι σε ισχύ και όταν αρθούν τα μέτρα θα χρεοκοπήσουν. Αν και η κάθε κατηγορία τέτοιων επιχειρήσεων αναλόγως των προβλημάτων που συσσώρευσε θα δει σε διαφορετικό χρόνο το ενδεχόμενο κήρυξης παύσης εργασιών, το πρόβλημα μεσοπρόθεσμα θα αποτυπωθεί σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι καθόλου τυχαία η συζήτηση που γίνεται αυτήν την περίοδο στην ΕΚΤ και αφορά στη δημιουργία πλαισίου διαχείρισης αυτών των δανείων.

Τα νέα κόκκινα δάνεια αναμένεται πως θα επηρεάσουν διαφορετικά την κάθε χώρα, αναλόγως των κλάδων που επηρεάστηκαν από τους περιορισμούς. Έχουμε και εδώ, λοιπόν, διαχωρισμό μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και νότου με τους βόρειους να αναμένουν πολύ λιγότερα κόκκινα δάνεια από τους συναδέλφους τους στον ευρωπαϊκό νότο. Για παράδειγμα δάνεια που έχουν προέλευση την τουριστική βιομηχανία και βρίσκονται σε αναστολή είναι αναμενόμενο πως θα κοκκινήσουν αφού ο συγκεκριμένος κλάδος, όπως και αυτός των μεταφορών, έχουν υποστεί καίριο πλήγμα. Συνεπώς, είναι αναμενόμενο να καταγραφούν περισσότερα κόκκινα δάνεια σε οικονομίες με σημαντική εξάρτηση σε κλάδους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές λόγω της πανδημίας.

Η Κύπρος περιλαμβάνεται στις χώρες που αναμένεται πως θα καταγράψει αύξηση στα κόκκινα δάνεια εφόσον συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ευάλωτη, όπως είναι η μεγάλη συμμετοχή κλάδων που χτυπήθηκαν από την πανδημία στο ΑΕΠ και το ψηλό ποσοστό ΜΕΧ με το οποίο οι κυπριακές τράπεζες εισήλθαν σε αυτή την κρίση. Υπάρχουν όμως βάσιμες ελπίδες ότι και σε αυτήν τη διάσταση του προβλήματος της πανδημίας θα επιδειχθεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπως άλλωστε συμβαίνει από την αρχή αυτής της κρίσης, που είναι ακόμα ένας λόγος που την κάνει ξεχωριστή αν όχι μοναδική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X