ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα εποχή

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η Ευρώπη σε τροχιά ανάκαμψης. Σταδιακά, οι οικονομίες «ανοίγουν» και ετοιμάζονται για άνοδο αφήνοντας πίσω τους μια δύσκολη περίοδο 13 μηνών κατά την οποία η Ευρώπη βίωσε μια ύφεση διπλού πυθμένα σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ύφεση τύπου V. Μαζί και η Κύπρος που μαζί με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σπεύδουν να επανεκκινήσουν με το βλέμμα στον τουρισμό. Tο κατά πόσον αυτή η προσέγγιση είναι υγειονομικά οριακή είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα, μιας και η τουριστική σεζόν θα είναι άμεσα συνυφασμένη με την επιτυχία συγκράτησης της μετάδοσης του ιού, γεγονός που θα επιτρέψει την χωρίς περιορισμούς κάθοδο και, κυρίως, την επιστροφή των τουριστών στις χώρες διαμονής τους.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων προβλέπουν ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα. Η ανάκαμψη, όμως, υπολογίζεται ότι θα είναι ηπιότερη από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά, με αποτέλεσμα η πλήρης ανάκτηση των απωλειών της πανδημίας -δηλαδή, η επιστροφή στα επίπεδα του Δεκέμβρη 2019- να τοποθετείται στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Σε επίπεδο ΑΕΠ, έστω και με μικρή καθυστέρηση, η ανάκτηση των ζημιών της υγειονομικής κρίσης θα είναι σύντομα γεγονός.

Στο επίπεδο, όμως, της απασχόλησης, οι απώλειες φαίνεται να αποκτούν συστημικό χαρακτήρα και ο κίνδυνος να προκύψουν ουσιαστικές δυσκολίες στην επαναφορά της ανεργίας στα προ-πανδημίας επίπεδα φαντάζει ένα πιθανό σενάριο. Αυτό νομοτελειακά θα προκαλέσει επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά διότι τα επιδόματα για στήριξη της απασχόλησης θα πρέπει να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα. Οι προβλέψεις, πάντως, αναφέρουν ότι οι απώλειες στην αγορά εργασίας θα απαιτήσουν μια μεγαλύτερη περίοδο για να διορθωθούν, η οποία εκτείνεται μέχρι το 2023. Οι κλάδοι που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία θα χρειαστούν μεγάλη στήριξη από τα δημόσια ταμεία ενώ οι ίδιες οι επιχειρήσεις ίσως χρειαστεί να περάσουν από ένα στάδιο εξέλιξης και εν τέλει προσαρμογής.
Οι όποιες αλλαγές στην μετά πανδημία περίοδο θα πρέπει να επιδιωχθούν μέσα από την ευκαιρία που προσφέρει το ταμείο ανάκαμψης της Ευρώπης, το οποίο σχεδιάστηκε για να δώσει προοπτική ανθεκτικότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες, σε έναν ορίζοντα πενταετίας και μέσα από μια σειρά καλά σχεδιασμένων και στοχευμένων επενδύσεων. Αυτός ο σχεδιασμός ανήκει στις εθνικές κυβερνήσεις που έχουν ετοιμάσει τα πλάνα τους και αυτήν την περίοδο αξιολογούνται από την Κομισιόν.Τα καλύτερα σχέδια είναι εκείνα που μεσοπρόθεσμα θα προσφέρουν ουσιαστικό προβάδισμα στις χώρες που θα τα έχουν επινοήσει, σχεδιάσει και εφαρμόσει. Είναι, συνεπώς, κομβικής σημασίας ο καλός σχεδιασμός και η στοχευμένη απορρόφηση για επενδύσεις σε τομείς δομικής σημασίας.

Αυτή η κρίση θα μείνει στην ιστορία ως η αφορμή που ανάγκασε την Ευρώπη να σταθεί ενωμένη και να στηρίξει τους αδύναμους επιδεικνύοντας αλληλεγγύη. Σίγουρα τα ποσά που αποφασίστηκε να δοθούν δεν είναι συγκρίσιμα με εκείνα των ΗΠΑ αλλά,η πρώτη προσπάθεια προς την ενοποίηση καταγράφεται και στέλνει το μήνυμα ότι τα επίπεδα κινδύνου δεν μπορούν και δεν πρέπει πλέον να είναι σημαντικά διαφορετικά από χώρα σε χώρα εντός της ζώνης του ευρώ. Οι αποστάσεις των κρατικών αποδόσεων έχουν συγκλίνει διασφαλίζοντας ότι μια κρίση ανάλογη με εκείνη του 2008 είναι απομακρυσμένη.

Μια νέα εποχή ξεκινά, γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για όσους το προηγούμενο διάστημα αξιοποίησαν τον «νεκρό» χρόνο για προετοιμασία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση