ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα σενάρια ύφεσης

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας η ανθρωπιστική κρίση λαμβάνει ολοένα και πιο δυσάρεστη τροπή, ενώ κάθε μέρα που περνά η κατάσταση χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο. Σε αυτό το σκηνικό, η Δύση παραμένει πιο ενωμένη από ποτέ, εξετάζοντας σκληρότερες κυρώσεις σε έναν παράλληλο οικονομικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ρωσίας, η οποία χρεώνεται με την εισβολή και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επί του εδάφους. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό η ΕΕ εμφανίζεται έτοιμη σύμφωνα με τη Γαλλική προεδρία να εξετάσει την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας. Η κίνηση προφανώς και έχει πολιτικό συμβολισμό με στόχο τον Βλαντιμίρ Πούτιν θέλοντας να κάνει ξεκάθαρο ότι η αναθεώρηση των συνόρων δεν είναι ανεχτή.

Ο οικονομικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Δύση προς την Ρωσία έχει πετύχει σύμφωνα με αναλυτές σημαντικά πλήγματα στην ρωσική οικονομία, τα οποία θα φανούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Παρ’ όλ’ αυτά οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών περιστρέφονται γύρω από την ανάγκη να δοθεί ένα τελειωτικό χτύπημα στην ρωσική οικονομία, θέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης το σενάριο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Όλοι γνωρίζουν την σημασία που έχει το πετρέλαιο για την ρωσική οικονομία και πως η ισορροπία του προϋπολογισμού της χώρας χτίζεται γύρω από την εκτιμώμενη τιμή πώλησης ανά βαρέλι πετρελαίου. Γνωρίζουν επίσης και πόσο σημαντικά θετική είναι για την ρωσική οικονομία η παρούσα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου.

Ο οικονομικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Δύση προς την Ρωσία έχει πετύχει σύμφωνα με αναλυτές σημαντικά πλήγματα στην ρωσική οικονομία

Σε αυτό το μήκος κύματος ο βρετανός πρωθυπουργός, έχοντας την στήριξη του αμερικανικού παράγοντα, επαναφέρει το ζήτημα στην επικαιρότητα ενώ γνωρίζει τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί από Γερμανικής και Ολλανδικής πλευράς. Κατά τα λεγόμενα του Μπόρις Τζόνσον βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο που «κάτι που δεν θα μπορούσε ούτε να περάσει από το μυαλό μας πριν μερικές μέρες σήμερα βρίσκεται για τα καλά πάνω στο τραπέζι της συζήτησης». Προφανώς αναφέρεται στο ενδεχόμενο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη Ευρώπη, να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου αναγνωρίζοντας βέβαια ότι για κάποιες χώρες θα είναι ευκολότερη και για άλλες δυσκολότερη αυτή η απόφαση.

Οι επιφυλάξεις των Ολλανδών βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ανησυχίες που εκφράζουν και οι Γερμανοί, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα ζημίωνε μόνο την Ευρώπη αλλά θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία. Ο Γερμανός καγκελάριος στην δική του τοποθέτηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει σήμερα ένας ρεαλιστικός τρόπος να αντικατασταθεί η ενέργεια που εισάγεται στην Ευρώπη για θέρμανση, ηλεκτρισμό και διακίνηση. Χωρίς βέβαια να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραδέχθηκε ότι απουσία εναλλακτικής δεν θα ήταν σοφό να προχωρήσει μια τέτοια απόφαση.

Τα λόγια του Όλαφ Σολτς κατάφεραν να καθησυχάσουν τις αγορές, οι οποίες μόνο στο άκουσμα ενός τέτοιου ενδεχόμενου έστειλαν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύψη. Είναι προφανές ότι μιας τέτοιας έκτασης τεχνητή μείωση στην προσφορά πετρελαίου θα ήταν λόγος για νέα ρεκόρ. Η δική μας χώρα με την μεγάλη εξάρτηση στις τιμές του πετρελαίου θα είχε τότε να διαχειριστεί έναν τεράστιο πονοκέφαλο ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ψαλίδιζε τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και θα έθετε ένα σημαντικό βαρίδι στην προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση