Κύριο Άρθρο
To παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα με γενικό τίτλο συνεργαζόμενοι σε έναν κατακερματισμένο κόσμο και δίνει το στίγμα των προβληματισμών που οι παγκόσμιοι ηγέτες αναπτύσσουν αυτή την περίοδο. Η ετήσια σύνοδος στο αλπικό χωριό που έχει τις ρίζες της στο 1973 οπότε και δημιουργήθηκε το ομώνυμο μανιφέστο, προσελκύει ηγέτες από το παγκόσμιο πολιτικό και επιχειρηματικό στερέωμα. Σε κάθε τέτοια συνάντηση όπως θα συμβεί και φέτος, η σύνοδος θα ασχοληθεί με τις οικονομικές προβλέψεις και θα θέσει την ατζέντα για τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το 2023.
Μέρος της κριτικής που ασκείται για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, πέραν των χαρακτηρισμών ως μια σύναξη των ελίτ, αφορά και στην κατηγορία για αστοχίες σε προβλέψεις που διατυπώθηκαν στο παρελθόν. Κλασική περίπτωση η περσινή περίοδος όπου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε την αφορμή για να διατυπωθεί η άποψη εκ μέρους της Citigroup ότι η οικονομία της Ευρώπης θα μπει σε ύφεση, κάτι όμως που η πορεία των εξελίξεων δεν επαλήθευσε. Αντίστοιχη ήταν και περίπτωση του 2018 όπου ο παγκοσμίου φήμης επενδυτής George Soros προέβλεψε ότι εκείνη θα ήταν η χρονιά που οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν σε μια πυρηνική σύγκρουση με την βόρεια Κορέα.
Φέτος, την διάσκεψη αναμένεται να απασχολήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που καταγράφει ένα χρόνο συγκρούσεων, η ενεργειακή κρίση και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας που προβλέπεται πως το 2023 θα εισέλθει σε ύφεση. Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ελέω επανόδου της πανδημίας με τα γνωστά προβλήματα στην Κίνα αποτελούν επίσης κρίσιμο αρνητικό παράγοντα στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, όπως θα ήταν το αναμενόμενο λόγω της ύφεσης στην οικονομία. Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, το ένα τρίτο του πλανήτη το 2023 θα βιώσει συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Η Παγκόσμια Τράπεζα με την σειρά της προβλέπει πως η οικονομική κρίση όπως εξελίσσεται θα προκαλέσει μεγάλες στερήσεις στους πληθυσμούς της Υποσαχάριας Αφρικής, εκεί όπου διαμένει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού των φτωχών.
Η φετινή σύνοδος συνοδεύεται και από ένα ρεκόρ καθώς μεταξύ των 2.500 συμμετεχόντων παρευρίσκονται 56 υπουργοί οικονομικών και 19 κεντρικοί τραπεζίτες. Εν μέσω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, αυξημένου πληθωρισμού και γεωπολιτικών κρίσεων οι ηγέτες καλούνται να συνεργαστούν προκειμένου να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων. Το μεγάλο στοίχημα αυτής της συνόδου βρίσκεται στο ζήτημα της παγκοσμιοποίησης και συγκεκριμένα πώς αυτή θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει προσφέροντας λύσεις σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από την προηγούμενη φορά.
Το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, θα απασχολήσει μια ευρεία θεματολογία που περιλαμβάνει θέματα όπως η ανθεκτικότητα, η νέα παγκοσμιοποίηση, η ανάγκη για συμπερίληψη και διαφορετικότητα, η βιωσιμότητα και η οικονομία του διαστήματος. Οι παγκόσμιοι ηγέτες τις επόμενες μέρες θα ξετυλίξουν το όραμά τους για το πώς θα καταστεί εφικτό εν μέσω εξωτερικών πιέσεων να οικοδομηθεί μια ανθεκτική οικονομία που θα είναι βιώσιμη και παράλληλα συμπεριληπτική.
Με υψόμετρο στα 1560 μέτρα, η ελβετική πόλη του Νταβός επιφυλάσσει φέτος ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τους εκλεκτούς επισκέπτες καθώς οι θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα και η απουσία χιονιού στις ψηλές κορυφές θα θυμίζει σε όλους ότι πρώτα και κύρια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.