ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηφιακή οικονομία

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η τράπεζα της Κίνας παρεμβαίνει και θέτει περιορισμούς στη χρήση των κρυπτονομισμάτων σε συστήματα πληρωμών της χώρας όπως επίσης και σε μεγάλες τράπεζες, στις οποίες απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την εμπορία κρυπτονομισμάτων. Η συγκεκριμένη, αποτελεί την τρίτη σε περίοδο οκτώ ετών ουσιαστική παρέμβαση της Κίνας στην τιμή του bitcoin, την ίδια στιγμή που η χώρα φιλοξενεί το 65% των υπερ-υπολογιστών που παράγουν τον αλγόριθμο για να συνεχίζει ανεπηρέαστη η εμπορία του πλέον δημοφιλούς κρυπτονομίσματος ανά τον κόσμο. Αυτό, όμως, που προκαλεί πλέον μεγάλη ανησυχία παγκοσμίως είναι το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την «παραγωγή» του bitcoin, εξαιτίας της μεγάλης ενεργειακής απαίτησης για τη λειτουργία των υπερ-υπολογιστών.

Μέχρι σήμερα, η δημοφιλία που απολάμβανε το bitcoin παρόλη την επιβράδυνση που προκαλεί στην προσπάθεια μηδενισμού της οικονομίας του άνθρακα- ήταν η υποσχόμενη διασφάλιση της ανωνυμίας στις συναλλαγές. Αυτό βρίσκεται μάλλον σε αμφισβήτηση τον τελευταίο καιρό εφόσον αποκαλύφθηκε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ κατάφερε να εντοπίσει το ψηφιακό πορτοφόλι που χρησιμοποιήθηκε για την είσπραξη λύτρων σε υπόθεση κυβερνοεγκλήματος και να συνδέσει την ψηφιακή με την πραγματική ταυτότητα των εκβιαστών. Αυτό έγινε κατορθωτό λόγω της μεγάλης χρήσης στην προκειμένη περίπτωση του bitcoin από τους «ιδιοκτήτες» του ψηφιακού πορτοφολιού για την αγορά πραγματικών προϊόντων και υπηρεσιών. Το κενό προσπαθούν ήδη να εκμεταλλευθούν άλλα κρυπτονομίσματα φιλοδοξώντας να «γκρεμίσουν» το bitcoin από τον θρόνο του.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι λόγω της μεγάλης διακύμανσης της τιμής του bitcoin δεν προσφέρεται για χρήση ως συναλλακτικό νόμισμα αφού η πρόσφατη ημερήσια βουτιά του 30% απέδειξε ότι δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από ένα κερδοσκοπικό εργαλείο. Ξεκάθαρα προκύπτει ότι η συσσώρευση bitcoin όλο αυτό το διάστημα έγινε με στόχο την προσπόριση επενδυτικών κερδών και όχι επειδή είναι αντικείμενο συναλλαγών για προϊόντα και υπηρεσίες. Αναπτύσσεται συνεπώς μια επιχειρηματολογία από τους ειδικούς στο θέμα ότι τα κενά του bitcoin θα έρθουν να καλύψουν άλλα κρυπτονομίσματα ειδικού σκοπού.

Με δεδομένη τη μελλοντική, όπως όλα δείχνουν, επικράτηση των ψηφιακών νομισμάτων, η ΕΚΤ προετοιμάζει εδώ και καιρό την εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ. Σε μια περίοδο όπου η αξιοπιστία της ΕΚΤ βρίσκεται στα ύψη - λόγω της θετικής της συνεισφοράς στην παρούσα υγειονομική κρίση αλλά και παλαιότερα στην κρίση χρέους του ευρώ- προωθείται ως η εκδότρια αρχή ενός ψηφιακού νομίσματος που δεν αποσκοπεί στο κέρδος και δεν έχει κανέναν λόγο να διαρρεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές σε ένα μελλοντικό ψηφιακό ευρώ.

Επιχειρείται, συνεπώς, η δημιουργία εικόνας αξιοπιστίας στην βάση της ανωνυμίας για το ψηφιακό ευρώ λέγοντας μάλιστα για μικρές συναλλαγές, που είναι και η πλειοψηφία των δοσοληψιών, η ανωνυμία αποτελεί βασικό στοιχείο και άρα η αξιοπιστία είναι διασφαλισμένη. Κυρίαρχο στοιχείο στην προσπάθεια που αναλαμβάνει η ΕΚΤ και αναμένεται να κρατήσει άλλα δύο χρόνια πριν μορφοποιηθεί, είναι ότι το ψηφιακό ευρώ σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα θα είναι νόμισμα συναλλαγών και όχι κερδοσκοπίας. Θα είναι νόμισμα σταθερό που θα τυγχάνει εποπτείας ενώ σε περιόδους κρίσεων θα μπορεί να στηρίξει την αξία του σε προγράμματα εγγύησης καταθέσεων και εργαλεία παροχής ρευστότητας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι θα σφραγίσει την ψηφιακή μετάβαση που τόσο ψηλά θέτει η ΕΕ στις επιλογές της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση