ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζητείται προσαρμογή

Η κατάσταση με τον πληθωρισμό θα χειροτερεύσει προτού βελτιωθεί

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η κατάσταση με τον πληθωρισμό θα χειροτερεύσει προτού βελτιωθεί. Ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) προβλέπει διψήφιο πληθωρισμό από τα υφιστάμενα επίπεδα του 8,9% που κατέγραψε η Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα και δηλώνει ευθαρσώς ότι η Γερμανία το τέταρτο τρίμηνο θα μπει σε ύφεση αν συνεχιστούν τα προβλήματα στις τροφοδοτικές αλυσίδες λόγω χαμηλής στάθμης των νερών στα ποτάμια της κεντρικής Ευρώπης. Η Ευρώπη πέραν της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πλήττεται με μετρήσιμο πλέον τρόπο και από την κλιματική αλλαγή. Η στάθμη στα νερά του Ρήνου έχει χαμηλώσει σε τέτοιο σημείο που επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία των αλυσίδων τροφοδοσίας πρώτων υλών και τελικών προϊόντων από και προς τα εργοστάσια της βιομηχανικής υπερδύναμης της Ευρώπης.

Η άνοδος του πληθωρισμού σε περιόδους αναιμικής ανάπτυξης αποτελεί παγίδα θανάτου για την ΕΚΤ η οποία καλείται να συνεχίσει την περιοριστική νομισματική πολιτική. Όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για συνέχιση της ανοδικής πορείας των επιτοκίων στο ευρώ «κυνηγώντας» τον στόχο πληθωρισμού του 2%. Η ερώτηση που παραμένει είναι για πόσο χρονικό διάστημα και με ποιο κόστος θα συνεχιστεί αυτό το «κυνήγι». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού τραπεζίτη, ο μέσος όρος του πληθωρισμού το 2023 θα είναι στο 6%. Άρα το «κυνήγι» θα είναι μεγάλο με σημαντικό κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και κανένας πλέον δεν χρησιμοποιεί τον όρο μεταβατικός πληθωρισμός. Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι οι ανατιμήσεις έχουν επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζουν πλέον και τις υπηρεσίες αλλά και τα μη ενεργειακά προϊόντα. Κάθε συστατικό στοιχείο του πληθωρισμού παρουσιάζει ραγδαία αύξηση κατακτώντας συνεχώς νέες κορυφές. Σε μεγάλο βαθμό η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η μάχη αυτή θα είναι μάταιη χωρίς άμεσα αποτελέσματα. Οφείλει όμως να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την περίσταση και αυτό θα πράξει.

Η παρούσα συγκυρία παρουσιάζει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών είτε επηρεάζονται είτε όχι από την κατάσταση. Η ταχύτητα με την οποία οι αυξήσεις πέρασαν στους καταναλωτές είναι αξιομνημόνευτη. Η επιθετικότητα της επέλασης του πληθωρισμού επιβάλλει ανάλογη επιθετικότητα και από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες σε κάθε επόμενη συνάντηση νομισματικής πολιτικής θα έχουν κάτι πολύ ενδιαφέρον να μας ανακοινώσουν.

Η αδυναμία πρόβλεψης του χρονικού ορίζοντα στον οποίο ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί είναι η βασική αιτία που γεννά αβεβαιότητα αυτή την περίοδο. Σε περίοδους αβεβαιότητας η κατανάλωση πλήττεται και η οικονομία συρρικνώνεται. Όμως ακόμη και μετά την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης οι τιμές δεν αναμένεται πως θα αποκλιμακωθούν καθώς το πρόβλημα βρίσκεται στην πλευρά της προσφοράς που παραμένει υποτονική.

Η περιοριστική πολιτική από πλευράς ΕΚΤ είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη η οποία προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει να φαίνεται στην οικονομία. Το κόστος δανεισμού σταδιακά θα ανεβαίνει τερματίζοντας την εποχή του φθηνού χρήματος. Σε περιβάλλον περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές γίνονται πιο απαιτητικοί στο θέμα των αποδόσεων και ζητούν αυξημένη πιθανότητα πραγματοποίησης των προβλεπόμενων/υποσχόμενων προσόδων. Οι αυξημένες απαιτήσεις των επενδυτών δημιουργούν καλύτερες επιχειρηματικές προτάσεις με καλύτερα στοιχεία ανθεκτικότητας. Πάνω σε αυτή την συνθήκη καλούμαστε το επόμενο διάστημα, ως χώρα, να οικοδομήσουμε την δική μας νέα επιχειρηματική λογική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση