ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρέσπες και Σύνταγμα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Η σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα θα είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό. Ως προς αυτό υπάρχει προηγούμενο ήδη από τη δεκαετία του ’90, αλλά και κατά την περίοδο ασκήσεως της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Θα είναι συγκινητική επίσης, διότι, πέραν των γυρολόγων που ψηφοθηρούν, το αίσθημα των πολιτών είναι ειλικρινές, πηγαίο και αυθόρμητο. Αλλά ας μην πλανώμεθα, θα είναι επί ματαίω.

Η πολιτική τάξη της Ελλάδος διατηρεί διαχρονικώς το απόλυτο δικαίωμα να αποφασίζει ακόμη και περί των κρισιμότερων θεμάτων, διότι θεωρεί δεδομένη την ανωριμότητα των πολιτών. Δεν υπήρξε ποτέ αξιωματική αντιπολίτευση που να μην κατηγόρησε την όποια κυβέρνηση πως παραπλάνησε ή εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Αλλά όταν οι πολίτες εξαπατώνται διαρκώς από το ένα ή το άλλο κόμμα, δεν είναι προφανώς αρμόδιοι να αναδεικνύουν κυβερνήσεις. Ευτυχώς όμως, οι Eλληνες είναι ευφυείς και φιλοπαίγμονες, ώστε να ανταποδίδουν τα ίσα προς τους πολιτικούς.

Αλλά για να μη θεωρηθεί ότι η στήλη αυτή έχει την πρόθεση να κολακεύσει τους πολίτες που θα διαδηλώσουν σήμερα στο Σύνταγμα εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνεται απλώς ότι από το 1992 ο συντάκτης της ήταν υπέρ της αμέσου αναγνωρίσεως του κράτους που αποσχίσθηκε από τη διαμελιζόμενη Γιουγκοσλαβία, επεκτείνοντας την επιρροή της Ελλάδος σε αυτή την περιοχή, όπου παρεμπιπτόντως μεγαλούργησε ένα από τα πλέον δυναμικά στοιχεία του ελληνισμού.

Κάποιοι πολιτικοί επρότειναν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Αλλά κανένα από τα κόμματα εξουσίας –του παρελθόντος και της σήμερον– δεν καταφεύγει σε διαδικασίες αμέσου δημοκρατίας, εκτός και εάν έχει τη βεβαιότητα ότι θα εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με αυτήν τη «λογική», το ερώτημα μπορούσε να είναι εάν οι Ελληνες πολίτες προτιμούν μια λύση με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ή απλώς «Μακεδονία», όπως την έχουν ήδη αναγνωρίσει περίπου 140 χώρες μέλη του ΟΗΕ. Τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί σε αυτή τη χώρα του ανορθολογισμού.

Πέραν τούτου, η ιδέα των δημοψηφισμάτων είναι απεχθής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία δηλώνουν πίστη και αφοσίωση όλα τα κόμματα της χώρας εκτός του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Διότι δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν σε χώρες της Ε.Ε., και όταν το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, επαναλήφθηκαν.

Ακόμη και στη Βρετανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αμφισβητείται διότι η διαφορά δεν ήταν συντριπτική υπέρ του Βrexit και κάποιοι επιμένουν ότι θα πρέπει να επαναληφθεί. Σε αυτήν τη «λέσχη» των ευρωπαϊκών κρατών, οι αποφάσεις λαμβάνονται όχι απευθείας αλλά εμμέσως – από τις κυβερνήσεις και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Φωνή βοώντων εις το Σύνταγμα, πλην όμως μη εισακοουμένων, θα αντηχήσει σήμερα. Το πλήθος και την ένταση της διαμαρτυρίας θα τη σταθμίσουν τα κόμματα, που διεκδικούν τις ψήφους των διαδηλωτών. Μόνον που αυτά είναι πολλά και τελικώς τα πλέον απορριπτικά θα είναι εκείνα που θα επωφεληθούν στις εθνικές εκλογές, οψέποτε πραγματοποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση