ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Γόπινγκ» στο ναό της Δημοκρατίας

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

«Ακροβολιστείτε σε γωνία 90 μοιρών και άρξαστε γόπινγκ…» ήταν η διαταγή του αυστηρού επιλοχία πριν από αρκετές δεκαετίες στη ΣΕΑΠ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη στρατιωτική σχολή για τους έφεδρους αξιωματικούς. Ήταν τότε που μάθαμε οι τότε «αγροίκοι κυπραίοι» ότι γόπινγκ σημαίνει «συνάεις ποτσίγαρα…» Τότε οι «μονιμάδες» οι αυστηροί αξιωματικοί του στρατού και οι «παλιοί» στρατιώτες, της προηγούμενης σειράς, δηλαδή με διαφορά μερικών μηνών, πετούσαν επιδεικτικά τις γόπες των τσιγάρων τους, έτσι για ν’ αποδείξουν ότι ήταν «κουτο-μάγκες».

Τα χρόνια πέρασαν και ανάλογο σκηνικό διαδραματίστηκε πριν από μερικές ημέρες στο αίθριο της Βουλής, στο Ναό της Δημοκρατίας. Κάποιοι «περήφανοι» αξιωματούχοι του κράτους και κάποιοι ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, κλίμακας «Α… παλαριστή», όπως αρέσκεται να λέει ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, πετούσαν τις γόπες των τσιγάρων τους, μέσα στα θαυμάσια παρτέρια, με ελιές, κυπαρίσσια και άλλα κυπριακά βότανα, τα οποία τοποθέτησε η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, στο πάλαι ποτέ άχαρο αίθριο του Κοινοβουλίου, το οποίο σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι, ένα πνεύμονα ανάσας, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κάποιος άγνωστος έβγαλε φωτογραφίες τις γόπες στα παρτέρια και με το ανάλογο σχόλιο, τις έστειλε στην πρόεδρο της Βουλής, η οποία πάραυτα, κατέβηκε από το γραφείο της, από τον τρίτο όροφο, στο αίθριο του Κοινοβουλίου και άρχισε ως άλλος επιλοχίας να εντοπίζει τα «τεκμήρια του εγκλήματος». Δεν έκρυψε την αγανάκτησή της, υπέδειξε στους καπνίζοντες, ότι τα τραπεζάκια στο αίθριο είναι γεμάτα τασάκια και ότι είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά. Φώναξε και τους καλότατους «στρατιώτες» του κοινοβουλίου, τους αρμόδιους για την καθαριότητα και σε λίγα λεπτά τα παρτέρια, ήταν πεντακάθαρα, αναδίνοντας και πάλι μυρωδιές δάσους. Οι «ταπεινές» αυτές ιστορίες, τα «χωρκατιλίκια» αποκάλυψαν το τεράστιο έλλειμμα σεβασμού προς τους θεσμούς και κυρίως κακής νοοτροπίας για τα δικαιώματα των μη καπνιστών και των ανθρώπων οι οποίοι επιμένουν στην καθαριότητα.

Η συγκυρία της στιγμής έχει τη δική της σημασία, αφού λίγα λεπτά προηγουμένως, η Αννίτα Δημητρίου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, μια ιστορική ίσως συνάντηση, για τα δεδομένα των πολιτειακών εξουσιών στην Κύπρο. Από τους «θεούς» της δικαιοσύνης, στους «διαβόλους» των αποτσίγαρων.

Πολλά πρέπει να γίνουν και για ν’ αλλάξουν νοοτροπίες σε επίπεδο κομμάτων και βουλευτών. Επιτέλους, ίσως μετά τις εκλογές, πρέπει να ανοίξει σοβαρά η συζήτηση για συνενώσεις Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, να τερματιστεί το φαινόμενο επικάλυψης θεμάτων και κυρίως να εκλείψουν φαινόμενα «μετακινούμενων» βουλευτών λόγω μη απαρτίας. Και σίγουρα οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών δεν αποτελούν αντικαταστάτες των αντιπροσώπων του λαού.

Καλό είναι να διεξαχθεί και μια σοβαρή συζήτηση για τους χρόνους συζήτησης θεμάτων, τόσο στις Επιτροπές, όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής. Η πρακτική της «χάβρας των Εβραίων», δηλαδή οι ατέλειωτες συζητήσεις, χωρίς χρονοδιαγράμματα, πρέπει κάπου να περιοριστούν ή και να τερματιστούν. Η πρακτική στην Ευρωβουλή, με το «κάζο» στον Λευτέρη Χριστοφόρου, δείχνει τον δρόμο, για θέσπιση λογικών κανόνων. Εξάλλου «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν…» για όσους ξεχνούν ότι η πολυλογία καταντά αερολογία.

Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί και η ενδυμασία των ανθρώπων, οι οποίοι, είτε υπηρετούν, είτε εργάζονται, είτε φιλοξενούνται στο Ναό της Δημοκρατίας. Σε πολλά κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών, απαγορεύεται η είσοδος ακόμη και δημοσιογράφων και κινηματογραφιστών χωρίς γραβάτα. Σε όλα όμως τα Κοινοβούλια λειτουργεί ο άγραφος κανόνας, σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και των λειτουργών στις καφετέριες, της ευπρεπούς ενδυμασίας στο Ναό της Δημοκρατίας.

Έγιναν τεράστια βήματα προς τα εμπρός, από τις δύο Κυρίες της Βουλής, την Αννίτα Δημητρίου και την Τασούλα Ιερωνυμίδου, τη γενική διευθύντρια. Τοποθετήθηκαν παρτέρια στο περιτοίχισμα και «καμουφλαρίστηκαν» ευχάριστα και τα άχαρα κάγκελα. Ξεχωρίζει και η τοποθέτηση σε όλες τις αίθουσες και σε όλους τους διαδρόμους του παμπάλαιου κτηρίου, έργων τέχνης, έτσι για να σπάζει η «μούχλα» του χώρου. Τώρα ετοιμάζεται ένα αξιοπρεπές εστιατόριο για να φιλοξενούνται οι επισκέπτες, ακόμη και οι ξένες αντιπροσωπείες. Σημαντική είναι και η αναβάθμιση της αίθουσας Τύπου, ενώ κάποια μικρά βήματα έγιναν και για είσοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο χώρο του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το σημαντικό είναι ότι κάτι άρχισε αλλάζει όψη ο Ναός της Δημοκρατίας, έστω και μέσα στο αποικιοκρατικό κτήριο, το οποίο θυμίζει ολίγον τι βιομηχανικό υποστατικό, όπως το χαρακτήρισε ξένος υψηλός αξιωματούχος, λίγο πριν πατήσει το πόδι του, στο κόκκινο χαλί και εισέλθει στο ευπρεπισμένο κτήριο. Το θετικό είναι ότι γίνονται βήματα προς τα εμπρός και σίγουρα τα καλύτερα έρχονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση