ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το θαύμα της Αννίτας Δημητρίου

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

«Είχε μεγάλες ευχές» η Αννίτα Δημητρίου από τους Τρούλλους, από το χωριό το οποίο βγάζει αγίους ανθρώπους. Ο παππούς της Αντρέας Βασιλείου, συγκινημένος μιλώντας στο ΡΙΚ, αποκάλυψε τις ευχές, αλλά και τις παραγγελιές τις οποίες δίδει στην αγαπημένη του εγγονή. Να προχωρά τίμια και να μη φοβάται. Να βάζει τον σταυρό της, να πηγαίνει στην Εκκλησία και ο Θεός θα τη βοηθά. Και μόνο με ένα θαύμα, θα μπορούσε η Αννίτα Δημητρίου, η νεαρή και όμορφη βουλευτίνα, με το κοφτερό μυαλό και το γλυκό λόγο, να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του «βαθέος κράτους» και να ανέλθει στο δεύτερο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τα χρόνια περνούν, αλλά στις κρίσιμες ώρες, επανέρχεται στη μνήμη, η θλιβερή ιστορία πριν από μόλις πέντε χρόνια, για την επιχείρηση απομάκρυνσή της από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ Λάρνακας, για χάρη του ανεκδιήγητου Γιάννη Γιαννάκη αλλά και η ιστορική πλέον αναφορά του Πρόδρομου Προδρόμου, περί πολιτικής και όχι καλλιστείων. Έχει τελικά ο καιρός γυρίσματα και επιβεβαιώνεται καθημερινώς η ευαγγελική ρήση: «Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται».

Η Αννίτα Δημητρίου εισέρχεται κυριολεκτικά σε ένα πέλαγος ευθυνών και υποχρεώσεων, αλλά και σε μια θάλασσα δόξης και τιμής. Πρέπει κυριολεκτικά να σχοινοβατεί μεταξύ του νεανικού δυναμικού ταπεραμέντου της και της ανάγκης να αποκτήσει μια «γεροντική σωφροσύνη» ώστε να αντιμετωπίσει τα αιτήματα και πολλές φορές τους παραλογισμούς ομάδων ανθρώπων, ακόμη και πολυαγαπημένων της. Καλό είναι αυτό το οποίο φυσικά και δεν κατέχει, η μακρά πολιτική εμπειρία, να την καλύψει με ανθρώπους έμπειρους δίπλα της. Οι κανονισμοί της Βουλής παρέχουν τη δυνατότητα πρόσληψης δύο καλοπληρωμένων ανθρώπων, του διευθυντή του Γραφείου και του διευθυντή Τύπου του προέδρου της Βουλής. Ελπίζουμε να μην ακολουθήσει το παράδειγμα προκατόχων της, οι οποίοι αντί να προσλάβουν «σοβαρούς και πολύπειρους» ανθρώπους διάλεξαν παιδαρέλια, τάχα για να προσλάβουν νέους. Ακόμη κρίσιμη είναι και η επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την επαφή με τον τύπο και τους δημοσιογράφους. Μια κακή στιγμή είναι ικανή να ανατρέψει σχεδιασμούς χρόνων, αν δεν υπάρχει το περίβλημα προστασία από ένα έμπειρο άνθρωπο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να βάλει δίπλα της, ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να λένε όχι και ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι λάθος. Κατά κανόνα οι άνθρωποι της εξουσίας ανατρέπονται από μυριάδες ανθρώπων, οι οποίοι το μόνο που ξέρουν είναι να «έρπουν και να λείχουν» και τη δύσκολη στιγμή να «σπρώχνουν στα τάρταρα» τον τάχα άνθρωπό τους. Τη μια στιγμή «ωσαννά ο βασιλεύς» και την άλλη «άρον άρον σταύρωσον αυτόν». Ιδιαίτερα σημαντική πτυχή, είναι και η συνεργασία με τους καλούς τεχνοκράτες του Κοινοβουλίου και ευτυχώς η Βουλή διαθέτει αρκετούς πολύπειρους και ευσυνείδητους. Αλλά και η Αννίτα Δημητρίου έχει τη δυνατότητα να κάνει καλές επιλογές, σωστών ανθρώπων. Η νέα πρόεδρος της Βουλής, σίγουρα πρέπει πρώτα και κύρια να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση του νομοθετικού έργου και την ποιότητα των νομοθετημάτων. Η Αννίτα Δημητρίου ξέρει από πρώτο χέρι, τι θα πει «μπάχαλο» και ασυνταξίες στα νομοσχέδια.

Η νέα πρόεδρος της Βουλής καλό είναι να αρχίσει τον διάλογο για νέους κανόνες λειτουργίας των Επιτροπών και της Ολομέλειας. Να τεθούν περιορισμοί και στον χρόνο ομιλιών των βουλευτών, κατά το πρότυπο του Ευρωκοινοβουλίου. Το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» και δύο με τρία λεπτά είναι αρκετά για ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Ακόμη πρέπει να ακολουθείται η πιστή τήρηση του κανονισμού του Σώματος. Για παράδειγμα, να επιστρέψει το κεφάλαιο Δ΄, δηλαδή η συζήτηση επίκαιρων θεμάτων, η οποία ατόνησε. Ακόμη για εξοικονόμηση χρόνου θα μπορούσε η μακροσκελής αναφορά σε δραστηριότητες βουλευτών να περιοριστεί σε τηλεγραφική αναφορά ή γιατί όχι, μόνο στο διαδίκτυο. Ένα σημαντικό βήμα μπορεί να αποτελέσει και η καθιέρωση του ασυμβίβαστου των βουλευτών, δηλαδή να απαγορεύεται να ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Το θαύμα ήδη λειτουργεί στην Κύπρο και η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου, έδωσε μια πραγματική ελπίδα, στον δύσμοιρο κυπριακό λαό, ο οποίος ταλαιπωρείται από λαϊκιστές και αλαζόνες, από ηγέτες και ηγετίσκους και ταλαιπωρείται από αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά και μικρότητες του παρόντος. Η νέα πρόεδρος της Βουλής, η Αννίτα Δημητρίου, άνοιξε το παράθυρο ελπίδας στους νέους, τις γυναίκες και τους τίμιους ανθρώπους, ότι επιτέλους υπάρχει, άρχισε να χαράζει το φως μιας νέας καθαρής μέρας, η οποία θα φέρει λυτρωμό από τα πάθια και τα πάθη και θα γεννήσει τη χαρά της αξιοκρατίας και της ευνομίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση