ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τηλέφωνα στο παραπέντε

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δεν υπήρχε πηγαδάκι στην Κύπρο που ασχολείται με τα της οικονομίας και να μην γνώριζε ότι ο κ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης θα γινόταν ο νέος Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου. Τι και αν οι Ευρωπαίοι επόπτες –όπως διέρρεε- ήθελαν να συνεχίσει στη θέση του ο κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου (χωρίς ωστόσο να έχουν κάποια αρνητική στάση για τον κ. Πατσαλίδη), οι ελπίδες για επαναδιορισμό του ήταν πολύ λίγες. Πέντε ημέρες πριν και δεν είχε ειδοποιηθεί κανείς, είτε από την Κεντρική, είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την απόφαση που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τελικώς την Δευτέρα 8 Απρίλη 2024.

Πρόβλημα με τον κ. Ηροδότου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν φαίνεται να είχε, όμως μετά από την λήξη της συνεργασίας τους φαίνεται πως υπάρχει. Αν δεν είχε ειδοποιηθεί μέχρι την τελευταία Παρασκευή, δηλαδή 5 Απρίλη 2024, τότε ειδοποιήθηκε είτε το Σάββατο 6, είτε την Κυριακή 7 Απρίλη, δηλαδή λίγες ώρες πριν ανακοινώσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την αλλαγή φρουράς. Πιθανώς το απόγευμα της 7ης Απρίλη να είναι πιο πιθανό να ειδοποιήθηκε ο Ηροδότου από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ωστόσο αυτό είναι απλά μια εικασία. Αν δεν είναι όμως και αληθεύει, τότε είναι πραγματικά τελευταία στιγμή και δεν δικαιολογείται τέτοια στάση, αφού ο διορισμός Κεντρικού Τραπεζίτη ανακοινώνεται και στους Ευρωπαίους επόπτες. Οι Ευρωπαίοι επόπτες μπορεί να μην γνωρίζουν τα εσωτερικά της χώρας τόσο καλά και τα «πόλιτικς», εντούτοις μπορούν να αντιληφθούν από κανόνες λήξης μίας συνεργασίας που γίνεται με καλό τρόπο. Και αυτή, εκ του αποτελέσματος δεν έγινε.

Στην εξίσωση του μεταξύ τους «μπερδέματος» θα πρέπει να απομονώσουμε το νέο Διοικητή, τον κ. Πατσαλίδη. Ο κ. Πατσαλίδης ως γνώστης των τραπεζικών δρώμενων της Κύπρου και έχοντας υπηρετήσει σε πολλές θέσεις εντός νησιού, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, ποιες οι αδυναμίες των κυπριακών τραπεζών, τι δεν πάει καλά. Το καταληκτικό επεισόδιο μεταξύ Προέδρου Χριστοδουλίδη και Κ. Ηροδότου δεν έχει καμία σχέση με τις ικανότητες του κ. Πατσαλίδη, εάν θα αποδειχθεί ικανότερος, υποδεέστερος, ή αν θα παράξει αντίστοιχο έργο με αυτό που έκανε ο κ. Ηροδότου στην επόμενη πενταετία. Για το καλό της χώρας ως πολίτες που διαμένουμε στην Κύπρο θέλουμε να προχωρήσει σε τομές εντός του «μαγαζιού» που θα διευθύνει, να εποπτεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τράπεζες για να μην ζήσουμε ξανά τα γεγονότα του 2013 και να πράξει ότι καλύτερο γίνεται για το σύνολο της κοινωνίας.

Ο Ηροδότου αφήνει τα ηνία στον Πατσαλίδη σε μία περίοδο που είναι «περίεργη». Ψηλά επιτόκια, έχει μεν χαμηλώσει ο πληθωρισμός, η ακρίβεια όμως καλά κρατεί. Σε λίγο θα δούμε να μειώνει η ΕΚΤ τα επιτόκια, οι πόλεμοι συνεχίζουν κανονικά. Το κοκτέιλ των παραπάνω περίεργο, να δούμε τι θα έρθει στο μέλλον και πως θα χειριστεί καταστάσεις ο νέος Διοικητής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παναγιώτης Ρουγκάλας: Τελευταία Ενημέρωση