ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για την υγειά μας… στις Βρυξέλλες

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ευτυχώς υπάρχουν και οι Βρυξέλλες, γιατί η πολιτική διαχείριση της πανδημίας από το κυπριακό κράτος ήταν και εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον κατώτερη των περιστάσεων. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από την απόφαση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου να βάλει όλα σχεδόν τα αβγά της Κύπρου στο καλάθι της AstraZeneca; Από την εμμονή του να μη θέτει ηλικιακό όριο, ενώ 18 κράτη μέλη είχαν θέσει περιορισμούς στη χρήση του εν λόγω εμβολίου;

Από τις υπεροπτικές δηλώσεις ότι η Κύπρος είναι σε καλύτερη θέση από τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.; Η αλήθεια είναι ότι στο ζήτημα των εμβολιασμών, το υπουργείο Υγείας είχε καταπιεί τη γλώσσα του όταν η Κύπρος κινδύνευε με «διαβάθμιση» και είχε βρεθεί στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. Ενώ επανήλθε, όταν το κυπριακό κράτος ανέκαμψε και ανέβηκε ψηλά στη «βαθμολογία» των «27».

Γι’ αυτό πάντως το ζήτημα των εμβολιασμών δεν ευθύνεται μόνο ο συμπαθής υπουργός Υγείας. Η ευθύνη ανήκει κατά κύριο λόγο στον επίσης συμπαθή υφυπουργό Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο, ο οποίος ελέγχεται για τα τεράστια προβλήματα που παρουσίασε η πύλη εμβολιασμού. Η μόνη καινοτομία που μπορεί να ισχυριστεί ο κ. Κόκκινος είναι… η προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας! Κι αυτό, γιατί υπήρχαν άτομα που «είχαν κάνει επάγγελμα» την είσοδο στην πύλη εμβολιασμού, με το γνωστό αποτέλεσμα: να εισέρχονται δεκάδες πρόσωπα για να κλείσουν ραντεβού για ένα άτομο. Το σύστημα να πέφτει, οι λοιποί δικαιούχοι να μην μπορούν να εισέλθουν, να χάνουν τη σειρά τους, οι εμβολιασμοί να μένουν πίσω, και πάει λέγοντας… Πραγματικά, δεν γνωρίζω κανένα άλλο κράτος-μέλος, το οποίο να έχει κάνει τέτοιες γκέλες και παρόλα αυτά συνεχίζει να κομπάζει, ότι περίπου είμαστε πρώτοι και καλύτεροι.

Τα «επιτεύγματα» της Κύπρου ήταν ανάλογα και στην περίπτωση του «safepass», για το οποίο όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Κόκκινος είχε αναφέρει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «είμαστε έτοιμοι» να το εφαρμόσουμε. Τρεις φορές διαβεβαίωσε ο κ. Κόκκινος τον πρόεδρο Αναστασιάδη για το ίδιο ζήτημα. Η αλήθεια είναι ότι και στην περίπτωση αυτή, υπερτιμήσαμε τις δυνατότητές μας, ενώ άλλα κράτη-μέλη, όπως το Βέλγιο, κατάφεραν με συνοπτικές διαδικασίες να δημιουργήσουν μια εφαρμογή, η οποία διευκολύνει τα ταξίδια χωρίς να παραβιάζει πρόνοιες της ευρωπαϊκής ή της εθνικής τους νομοθεσίας…

Σωσίβιο σε όλες τις περιπτώσεις, στα θέματα που αφορούν στην πανδημία, παρέχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι Βρυξέλλες. Η ρήξη Κομισιόν-AstraZeneca (έστω και με μεγάλη καθυστέρηση), οδήγησε την Ε.Ε. σε συμφωνία με τη Pfizer/Biontech για κάλυψη του κενού που δημιούργησε η σουηδοβρετανική κοινοπραξία και για επιτάχυνση των παραδόσεων, κάτι από το οποίο επωφελήθηκε και η Κύπρος. Όπως θα επωφεληθεί και από το «πράσινο πιστοποιητικό», επί του οποίου, κατέληξαν σε καταρχήν πολιτική συμφωνία η Πορτογαλική Προεδρία και η Ευρωβουλή. Για ευκρίνεια και σταθερότητα στα ταξίδια, για επαναφορά της ελεύθερης διακίνησης στην Ε.Ε. και κυρίως για τη δημιουργία συνθηκών σταδιακής επανόδου της τουριστικής βιομηχανίας σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι που έχει τεράστια ανάγκη η Κύπρος. «Κέρδη» θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και από τη συμφωνία-μαμούθ μεταξύ Κομισιόν και Pfizer/Biontech για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με χρονικό ορίζοντα μέχρι και το 2023. Δόσεις, οι οποίες θα διατεθούν αναλογικά και ταυτόχρονα στα 27 κράτη-μέλη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος, με αναλόγως μικρές δυνατότητες. Και συνεπώς δεν ενοχλεί η αδυναμία ενός μικρού που δεν μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της παγκόσμιας αγοράς, να διαπραγματευθεί, να αγοράσει εμβόλια σε χαμηλές τιμές και να διασφαλίσει τα συμφέροντά του εν μέσω μιας πανδημίας. Ούτε ενοχλεί η αδυναμία να διαπιστώσει εάν ένα εμβόλιο ευθύνεται για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που παρουσίασε ένα πρόσωπο. Γιατί τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν.

Αυτό που ενοχλεί είναι η υπεροψία. Το ύφος ότι η Κύπρος είναι υπόδειγμα σε αυτή την πανδημία. Ότι τα ξέρουμε όλα, αποτελούμε παράδειγμα, είμαστε οι μπροστάρηδες της Ευρώπης. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε. Το μόνο που κληθήκαμε να κάνουμε εδώ και 15 περίπου μήνες είναι διαχείριση ενός πλαισίου που καθόρισαν οι «μεγάλοι» της Ε.Ε., διαπραγματεύθηκε εκ μέρους μας η Κομισιόν και που δεν θέλω να σκεφτώ καν τι θα είχαμε πετύχει αν ήμασταν μόνοι μας. Οπότε, ας μαζευτούμε. Ας χαμηλώσουμε τους τόνους, έστω και τώρα. Λίγη μετριοφροσύνη δεν βλάφτει…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση