ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ηγέτες που μας αξίζουν

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε τελικά να επαναδιεκδικήσει δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν. Η Γερμανίδα κοινοτική αξιωματούχος, με βασικό χαρακτηριστικό τον συγκεντρωτισμό της, έχοντας μόλις δύο ή δυόμισι* συνεργάτες στην επιτροπή, προσδοκά να λάβει το πράσινο φως από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών και την έγκριση της Ευρωβουλής, προκειμένου να παραμείνει στο τιμόνι της Κομισιόν.

Η κα φον ντερ Λάιεν είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος το 2018, όταν ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας συνέστησε εξεταστική επιτροπή για την απευθείας ανάθεση υποθέσεων του ΥΠΑΜ της Γερμανίας σε εταιρεία συμβούλων, η οποία εισέπραξε 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε –αν μη τι άλλο– να είχαν ανατεθεί στο πλαίσιο ανοικτού διαγωνισμού. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο σοβαρά, όταν διαπιστώθηκε ότι στέλεχος της εταιρείας των συμβούλων που εισέπραξε τα 200 εκατ. ευρώ ήταν η Κατρίν Σούντερ, η οποία είχε οριστεί υφυπουργός Άμυνας το 2014, από την ίδια τη Φον ντερ Λάιεν. Κι ενώ η εξέταση του ζητήματος είχε μπει στα βαθιά, διαπιστώθηκε ότι τα μηνύματα του κινητού τηλεφώνου τής Φον ντερ Λάιεν είχαν διαγραφεί, κατά παράβαση της έρευνας και των υποδείξεων της εξεταστικής επιτροπής. Οι Πράσινοι της Γερμανίας διατύπωσαν εντονότατες επικρίσεις, σημειώνοντας ότι το γερμανικό ΥΠΑΜ έλεγε αρχικά ότι δεν μπορούσε να βρει το τηλέφωνο της Φον ντερ Λάιεν, στη συνέχεια ότι βρίσκεται στο υπουργείο, αλλά ότι τον κωδικό πρόσβασης τον γνώριζε μόνο η πρώην υπουργός, για να οδηγηθούμε σε μια «βολική ομολογία» ότι τα δεδομένα είχαν διαγραφεί…

Η διαγραφή ωστόσο των μηνυμάτων φαίνεται να αποτελεί πατέντα της κας Φον ντερ Λάιεν, η οποία, λίγα χρόνια αργότερα, ενώ είχε αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν και εν μέσω κορωνοϊού, αντάλλασσε μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά, τα οποία, όπως εκτιμάται, θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για συμφωνίες αγοράς εμβολίων, δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο’ Ράιλι, απέδωσε ευθύνη στην Κομισιόν για «κακοδιαχείριση», καθώς δεν παρείχε πρόσβαση στα μηνύματα της κας Φον ντερ Λάιεν, ως όφειλε. Με την Κομισιόν να ισχυρίζεται ότι τα μηνύματα ενδέχεται να έχουν διαγραφεί, λόγω της «μικρής διάρκειας και της εφήμερης φύσης τους».

Όλως παραδόξως, κανείς από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών δεν άρθρωσε λέξη για τη διαπιστωμένη «κακοδιαχείριση» στο ζήτημα των περιέργων μηνυμάτων Φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά, κάτι που ανέλαβαν οι New York Times. Η εφημερίδα προσέφυγε στο δικαστήριο της Ε.Ε., ζητώντας την καταδίκη της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει όλα τα «περίεργα μηνύματα».

Προφανώς, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θεωρούν ως ήσσονος σημασίας τα μηνύματα Φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά, εν μέσω συμφωνιών δισεκατομμυρίων για αγορά εμβολίων. Αυτό που προφανώς ενδιαφέρει τους ισχυρότερους εκ των 27 ηγετών μας είναι να εξασφαλίσουν ότι ο όποιος πρόεδρος της Κομισιόν είναι «ελαστικός» στα δικά τους θέλω. Όπως απέδειξε ότι είναι η Φον ντερ Λάιεν, δρομολογώντας, κατά παραγγελία Βερολίνου-Παρισιού, κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τα εγκλήματα στην Ουκρανία, στα μέτρα των Αμερικανών και ανεξαρτήτως κόστους για την ίδια την Ε.Ε. Ως επίσης, έπραξε, δρομολογώντας μια νέα ευρωτουρκική σχέση, χωρίς καμιά διασύνδεση με την επίλυση του Κυπριακού, που υποστηρίζει ότι διεκδικεί ο πρόεδρός μας. Ομοίως και στο ζήτημα του βέτο, την κατάργηση του οποίου προωθεί η Φον ντερ Λάιεν, καθιστώντας και τυπικά, τα μικρά κράτη, έρμαιο των μεγάλων. Αυτή λοιπόν η ετοιμότητα της Φον ντερ Λάιεν να ικανοποιήσει τους μεγάλους, είναι το «προσόν» που πιθανόν να την οδηγήσει σε δεύτερη θητεία. Και αυτό το «προσόν» υπερκαλύπτει δυστυχώς τα μηνύματα Φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά, εν μέσω κορωνοϊού και αγοράς εμβολίων, δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι λοιπόν, εάν η Γερμανία και η Γαλλία θεωρήσουν ότι η Φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να διασφαλίζει τα εθνικά τους συμφέροντα, τότε θα οργανώσουν τον επαναδιορισμό της στο τιμόνι της Κομισιόν για δεύτερη θητεία, αναγκάζοντας τα μικρά και μεσαία κυρίως κράτη, να συρθούν στην ίδια κατεύθυνση. Και μη ρωτήσετε τι θα κάνει ο πρόεδρός μας. Θεωρείται «δεδομένος». Και προφανώς είναι.

 

Σημείωση*: Οι κακές γλώσσες λένε ότι η κα Φον ντερ Λάιεν εμπιστεύεται και ένα τρίτο συνεργάτη της, μόνο όμως κατά 50%, οπότε δεν της τον χρεώνουμε ολόκληρο, αλλά μισό. Μην είμαστε άδικοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση