ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενα manual για τον Νίκο και την Αννίτα

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, που συμμετείχαν μαζί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι, αποφάσισαν τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν. Η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι «υπό την ηγεσία της» Φον ντερ Λάιεν, «η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε ενωμένη απέναντι στις αντιξοότητες και οι προσπάθειές της συνέβαλαν στη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας εν μέσω πρωτόγνωρων καταστάσεων». Και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «οδήγησες το καράβι σε φουρτουνιασμένα νερά, και το έκανες χτίζοντας την Ένωση, μέσα από απαράμιλλη επιμονή, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «είμαστε περήφανοι που θα σταθούμε δίπλα σου για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Όσο οξύμωρο κι αν είναι για το εσωτερικό ακροατήριο της Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης που κυβερνά, όπως κυβερνά, και η Αννίτα Δημητρίου που υποτίθεται ότι ασκεί αντιπολίτευση, πήγαν χέρι-χέρι στο Βουκουρέστι και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και θα σταθούν δίπλα της για την επόμενη πενταετία, απλώς και μόνο γιατί επιλέχθηκε από το ΕΛΚ. Το θέμα βεβαίως δεν είναι τι θα κάνουν και πού θα σταθούν οι δύο Κύπριοι εταίροι στο ΕΛΚ. Αλλά, τι κάνει και πού στέκεται η Φον ντερ Λάιεν, η οποία μέχρι τώρα όχι μόνο δεν ήταν κοντά στην Κύπρο, αλλά βρισκόταν «απέναντι». Κυριολεκτικά.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Αννίτα Δημητρίου ξέχασαν ότι η Κομισιόν, «υπό την ηγεσία» της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, παρέα με τον Γιοσέπ Μπορέλ ετοίμασαν έκθεση, προτείνοντας την παραχώρηση δώρων προς την Τουρκία σε επτά πυλώνες, χωρίς καμιά διασύνδεση με το Κυπριακό; Ή ότι η στάση της Φον ντερ Λάιεν οδήγησε σε υποστολή της «σημαίας» που είχε υψώσει προεκλογικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υποσχόμενος στον κυπριακό λαό τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών ντοσιέ με την επίλυση του Κυπριακού;

Έθεσε το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος στη Γερμανίδα αξιωματούχο πριν αποφασίσει να σταθεί δίπλα της για την επόμενη πενταετία; Η απάντηση που μας δόθηκε από κοινοτικά χείλη είναι ότι «δεν τέθηκε καμιά προϋπόθεση για τη στήριξη της υποψηφιότητας της κας Φον ντερ Λάιεν». Με άλλα λόγια, οι δύο συν-έταιροι στο ΕΛΚ, Νίκος και Αννίτα, λειτουργώντας ως «πακέτο», στήριξαν την υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν εν λευκώ και χωρίς διασφάλιση ζωτικών συμφερόντων του κυπριακού κράτους.

Διότι, όπως πληροφορούμαστε, κανείς εκ των δύο δεν διεκδίκησε ούτε αυτή την απόσυρση της πρότασης Κανονισμού της Κομισιόν για το απευθείας εμπόριο, που θεωρεί το ψευδοκράτος «τρίτη χώρα» (!) και προνοεί απευθείας εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε., στα πρότυπα της Ταϊβάν. Μια πρόταση που, ο Νίκος και Αννίτα που πήγαν χέρι-χέρι στο Βουκουρέστι, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι επανέρχεται, ως ένα σοβαρό ενδεχόμενο, σε περίπτωση «διαζυγίου» στο Κυπριακό. Και ότι συζητείται σε ξένους διπλωματικούς κύκλους.

Ένα είναι βέβαιο: Αν υπάρχει manual πολιτικής, αυτό δεν περιλαμβάνεται στα έξι χιλιάδες βιβλία που δήλωσε ότι έχει στη βιβλιοθήκη του ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Και προφανώς δεν περιλαμβάνεται ούτε στα βιβλία της Χρυσηίδας Δημουλίδου, στα οποία φέρεται να επιδεικνύει προτίμηση η Αννίτα Δημητρίου. Ευτυχώς πάντως για το ΕΛΚ, εάν κάποια στιγμή χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ Νίκου και Αννίτας, η επιλογή δεν θα είναι δύσκολη. Διότι, εικόνα είναι όλα. Και διαφορά δεν υπάρχει.

Σημείωση 1: Η Αννίτα Δημητρίου χαρακτήρισε την «ειδική παράγραφο» του ΕΛΚ για το Κυπριακό ως «κατάκτηση», διότι όπως είπε, δεν θα γίνει αποδεκτή ποτέ η διχοτομική ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και γιατί επιβεβαιώνεται η στήριξη ΔΔΟ, χωρίς ξένα στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα. Η παράγραφος είναι μεν θετική, αλλά υπολείπεται ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να αρχίσει άμεσα την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να αποδώσει την περίκλειστη Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της. Κατά συνέπεια, πολύ φοβάμαι ότι η «κατάκτηση» της Αννίτας Δημητρίου θυμίζει την κατάκτηση του Κολόμβου, όταν ανακάλυψε την Αμερική… 500 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, από τον επικεφαλής των Βίκινγκ Λέιφ Έρικσον.

Σημείωση 2: Η κα Φον ντερ Λάιεν ήταν μεταξύ αυτών που δεν λάμβαναν υπόψη την πρόταση της Λευκωσίας για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα. Η άποψή της άλλαξε, όχι μέσω Λευκωσίας, αλλά μέσω Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση