ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ιός τραβάει την ανηφόρα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

stavros.christodoulou@gmail.com

Η αλήθεια είναι πως αλλιώς είχε φανταστεί ο Κωνσταντίνος Ιωάννου την αποχώρησή του από το υπουργείο Υγείας: με τους δείκτες της πανδημίας σε ύφεση και με συγκρατημένη, έστω, αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Πλην όμως το νέο στέλεχος του ιού, καταργώντας κάθε προηγούμενη βεβαιότητα, άλλαξε άρδην γι’ ακόμη μία φορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Με αποτέλεσμα ο νέος υπουργός να βρεθεί με την καυτή πατάτα των μέτρων στα χέρια, ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν στους μη εμβολιασμένους.

Έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση αυτές τις ημέρες περί των ατομικών δικαιωμάτων και τη μη στοχοποίηση όσων επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Διαβάζω για τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε ένα καθεστώς με πολίτες δύο ταχυτήτων και άλλα εξίσου δυσοίωνα. Εάν επρόκειτο για μια θεωρητική συζήτηση, προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συναντηθώ με αυτού του είδους τις απόψεις. Εδώ όμως μιλάμε για κόσμο που πεθαίνει. Ας το καταλάβουμε επιτέλους και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ο καθένας έχει δικαίωμα να αποφασίζει για τον εαυτό του, αλλά τι γίνεται όταν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των άλλων;

Άκουγα προχθές τον γιατρό Σωτήρη Κούμα να αφηγείται στο Τρίτο τη δική του περιπέτεια με τρόπο αφοπλιστικό. Παρά το ότι ήταν διπλά εμβολιασμένος, νόσησε και ακολούθως νοσηλεύτηκε. Γλύτωσε από τα χειρότερα απλώς και μόνο επειδή είχε κάνει τα εμβόλια. Τα «χειρότερα», στην περίπτωση του Covid-19, είναι ο θάνατος. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι λέξεις, γιατί μονάχα όταν κυριολεκτούμε θα θυμόμαστε πως αυτό που ζούμε είναι μια τρομακτική πανδημία που θέρισε χιλιάδες ζωές. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η απτή απόδειξη πως δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα από αυτή την ιστορία. Όσο λοιπόν βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια αποτελούν τον μοναδικό τρόπο προστασίας.

Αυτό το άρθρο δεν απευθύνεται σε όσους κυκλοφορούν με καμένα τα εγκεφαλικά τους κύτταρα, διακινώντας θεωρίες συνωμοσίας. Προσωπικά αρνούμαι να συνομιλήσω με κάποιον που πιστεύει ότι κάποια σκοτεινά κέντρα με παγκόσμια ισχύ μάς μολύνουν για να μας ελέγχουν. Εξίσου φαιδροί είναι και αυτοί που φαντασιώνονται ότι θα ξορκίσουν το κακό με τα σταυρουδάκια που κρεμάνε στον λαιμό τους. Το θέμα μας δεν είναι ή καλύτερα δεν θα έπρεπε να είναι οι ψεκασμένοι. Το θέμα είναι όσοι καθηκόντως έπρεπε να πρωτοστατούν για τους εμβολιασμούς και εντέλει τους υπονομεύουν.

Αυτή τη βδομάδα μάθαμε από τον ΠΙΣ ότι γιατροί αποτρέπουν ασθενείς τους να εμβολιαστούν προτείνοντας μάλιστα και θεραπείες με… βιταμίνες! Το γεγονός εκτός από εξοργιστικό είναι και εγκληματικό. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στους γιατρούς, αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αλυσίδα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Δεν παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων, τελεία και παύλα. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες.

Τα μέτρα είναι πλέον μονόδρομος. Στοχευμένα μέτρα, ώστε όποιος αρνείται να εμβολιαστεί να έχει πρακτικές συνέπειες στην καθημερινότητά του. Δεν γίνεται οι αρνητές να θέλουν και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο. Όταν γραφόταν η στήλη δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμα τα νέα μέτρα, εύχομαι όμως να πρυτανεύσει τελικά η λογική: Εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, γήπεδα, θέατρα και συναυλίες, όπου δημιουργούνται δηλαδή μεγάλες συναθροίσεις, να επιτρέπεται η πρόσβαση σε όσους διαθέτουν SafePass. Τα δωρεάν rapid test επίσης να κοπούν, ώστε όποιος επιλέγει τον μη εμβολιασμό να καταλάβει πως αυτό έχει κόστος και στην τσέπη του.

Ενδεχομένως να μην τα συζητούσαμε όλα αυτά εάν είχε προηγηθεί καλύτερη και πιο αποτελεσματική ενημέρωση από τους αρμοδίους με στόχο να πεισθούν οι αρνητές. Δεν έγινε αυτό, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για θεωρητικές συζητήσεις. Μια νέα έξαρση της πανδημίας εκτός από κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι και βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Ο καθένας μας λοιπόν πρέπει να πράξει αυτό που του αναλογεί ως ηθική υποχρέωση και συνειδησιακό καθήκον. Αν κάποιος γνωρίζει οτιδήποτε άλλο, εκτός από τον εμβολιασμό, να το κουβεντιάσουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Στο κατώφλι του 2023

Καμένη γη

Σταύρος Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση

X