ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαμηλές κυβερνητικές πτήσεις

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

stavros.christodoulou@gmail.com

Ήτανε μία ακόμα φορτωμένη εβδομάδα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάποιες από τις εκδηλώσεις που επέλεξε να παρευρεθεί είχαν καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, όπως π.χ. τα «βαφτίσια» ενός αεροπλάνου (θεμιτό αφού αποτελεί και αυτό μέρος της «δουλειάς» για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας), ενώ κάποιες άλλες (αμφιβόλου αισθητικής, όπως π.χ. ο χαιρετισμός στη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Ελένης Φουρέιρα) είχαν αμφιλεγόμενη χρησιμότητα. Αλλά ακόμα κι έτσι, μέρες που είναι, δεν θα είχε νόημα να εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας για τα όποια επικοινωνιακά ατοπήματα του Προέδρου. Τα επικοινωνιακά όμως. Γιατί τα πολιτικά ατοπήματα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία εξ ου και γεννιόνται εύλογα ερωτηματικά.

Ας ξεκινήσουμε από τις επιστολές που απέστειλαν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων ζητώντας τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Τους το αρνήθηκε, για λόγους που ομολογώ πως δεν κατάλαβα, παρά την επιμονή και των δύο. Η εξήγηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό οι οποίες να δικαιολογούν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου σε αυτή τη φάση. Ο διορισμός της απεσταλμένης του γ.γ. είναι φυσικά μια εξέλιξη. Αλλά και αυτό να προσπεράσουμε, ποιος καλύτερος λόγος υπάρχει από τη συνεχιζόμενη στασιμότητα των συνομιλιών, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2024, μισό αιώνα μετά το 1974; Προφανώς ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του δεν συμμερίζονται αυτή τη λογική γι’ αυτό και απέρριψαν το αίτημα της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το σημείο όμως υπεισέρχεται, ας μου επιτραπεί η υπερβολή, το στοιχείο του πολιτικού σουρεαλισμού. Παραθέτω επί λέξει την επίσημη ανακοίνωση: «Σήμερα την 19 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 4:30 μ.μ. θα διεξαχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημη συνάντηση της Εξοχότητας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης – Ο.Α.Δ. κ. Μηνά Μιχαήλ, την Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης – Ο.Α.Δ. και Συμβούλους του Προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης – Ο.Α.Δ. Η ατζέντα θα περιλάβει μείζονα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, Ανθρώπινα Δικαιώματα, την απονομή Δικαιοσύνης και πρακτικές εισηγήσεις στην προσπάθεια επίλυσης των προαναφερθέντων». 75 λέξεις. Μία μόλις παράγραφος, η οποία αποδείχτηκε αρκετή για να αναδειχθεί το πολιτικό παράλογο: ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης να μη βρίσκει χρόνο να συζητήσει με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά να συναντά τον κύριο Μιχάλη Μηνά.

Ποιος είναι όμως ο κύριος Μιχάλης Μηνά; Τον γνωρίσαμε ως πρόεδρο της Οργάνωσης Αγωνιστών Δικαιοσύνης, όταν στις βουλευτικές εκλογές του 2016 πήρε 983 ψήφους παγκύπρια. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 δοκίμασε ξανά την τύχη του, αλλά κατάφερε να λάβει μόλις 662 ψήφους. Η κατηφόρα συνεχίστηκε και το 2019, στις Ευρωεκλογές, όπου η εκλογική δύναμη της Οργάνωσης συρρικνώθηκε σε 457 ψηφοφόρους. Εδώ σταματά και η αυτόνομη εκλογική παρουσία της, καθώς το 2021 συνεργάζεται με το κίνημα Αφύπνιση 2020. Αυτούς συνάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για να συζητήσει «μείζονα κοινωνικά και πολιτικά θέματα». Οπότε δικαίως αναθάρρησε και ο γενικός γραμματέας του Ενωμένου Κυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Νικόλαος Χωβρήν Κομνηνός και με επιστολή του ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο «την ύπαρξη ενός κυβερνητικού μηχανισμού οικονομικής καθοδήγησης για τη στήριξη των ενεργών εξωκοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων» αλλά και συνάντηση με την ηγέτιδα του κόμματος Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνού.

Απλή αγνή απορία: Εκεί στον Λόφο αντιλαμβάνονται πόσο οριακά γκροτέσκ είναι τα πιο πάνω; Ο Νίκος Χριστοδουλίδης οφείλει να προστατεύσει πρώτα το δικό του θεσμικό βάρος, αλλά συγχρόνως να επιδείξει και τον απαραίτητο σεβασμό στα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν πολιτικό ρόλο να διαδραματίσουν. Οι χαμηλές πτήσεις στην επικοινωνία δεν είναι απαραίτητα κακές (δεν θα καταστραφεί ο τόπος, αν ο πρώτος πολίτης συναγελαστεί με την Φουρέιρα) αρκεί όλα τ’ άλλα να δουλεύουν ρολόι. Ο πρόεδρος όμως γνωρίζει –ή θα έπρεπε πάντως να γνωρίζει– πως το κυβερνητικό σχήμα μπάζει από παντού και η περίοδος χάριτος τελείωσε. Ο ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου μοιάζει πλέον αναπόδραστος, ενώ ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αντέχει άλλο να τρέφεται πολιτικά από το κεφάλαιο που αποταμίευσε προεκλογικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Σταύρος Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση