ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανασχηματισμός Ι

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ανασχηματισμός Ι

Περί ανασχηματισμού η σημερινή στήλη μας, αφού έγιναν όλα τόσο γρήγορα… όπως είπε και ο νέος υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανού, αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ. Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μία κίνηση πολιτικής μαεστρίας προχώρησε σε ανασχηματισμό. Σχεδόν χειρουργικά αφαίρεσε από το Υπουργικό Συμβούλιο όλους τους αδύναμους κρίκους. Δεν είπε πολλά, ούτε στις εφημερίδες, ούτε πουθενά. Είδε τι πάει λάθος και είπε να το διορθώσει… Ο κ. Χατζηζαχαρίας όμως, που έβλεπε μπροστά παραιτήθηκε, πριν του δείξουν την πόρτα της εξόδου. Και τι είπε ο κ. Χριστοδουλίδης στα νέα πρόσωπα; Κλείστε τα αφτιά σας στις Σειρήνες… τώρα τι εννοούσε με αυτό μόνο ο ίδιος ξέρει… Σειρήνες οι δημοσιογράφοι; Σειρήνες οι πολίτες; Σειρήνες τα συμφέροντα; Μα αν τις ακούνε και τις πλησιάσουν θα τους κατασπαράξουν, αυτό έπρεπε να το ξέρουν οι ίδιοι και να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

Ανασχηματισμός ΙΙ

Μάλιστα, εκείνος αυτό κάνει, αποφεύγει τις κακοτοπιές, κλείνει τα αφτιά του και προχωράει, κόβει κορδέλες, κάνει ομιλίες, και καθ’ οδόν σε αυτές τις εκδηλώσεις δέχεται τηλεφωνήματα από σημαντικά πρόσωπα, όπως εκείνο για πρωτοβουλία εμπλοκής της Ε.Ε. στο Κυπριακό. Αλλά μάλλον επειδή έχει τα αφτιά του κλειστά, δεν άκουσε ακριβώς τι του είπαν, αλλά στον κυπριακό λαό το ανακοίνωσε. Πάντως, τον Οδυσσέα τον είχαν δέσει στο κατάρτι, για να χαρεί το τραγούδι των Σειρήνων… Κύριε πρόεδρε, μήπως να ακούτε καλύτερα τον κόσμο και να μην προσδένεστε σε κομματικά άρματα;

Ανασχηματισμός ΙΙΙ

Και τώρα που είπα για κομματικά άρματα, ότι η εξαγγελία πως στο Υπουργικό δεν θα υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής δεν θα ετηρείτο δεν μου έκανε εντύπωση. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι πως θέλετε να το πιστέψουμε. Εμ, δεν είναι τόσο εύπεπτο. Αλλά απορία, εκείνο το μπλοκάκι που είχατε, τι ονόματα περιλάμβανε; Γιατί ακόμα δεν είδαμε εκείνες τις προσωπικότητες που λέγατε πως θα δούμε. Και είναι το δεύτερο Υπουργικό που συγκροτείτε, μέσα σε εκατό μέρες και κάτι… Έκλεισαν αλλού τελικά; Πάντως, αν το Υπουργικό δουλεύει σεζόν, καλό θα είναι να κλείσετε από τώρα τους επόμενους.

Ανασχηματισμός ΙV

Επίσης, αφού ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε στον Alpha ότι τα ανασχηματισμένα μέλη του Υπουργικού επιτέλεσαν ΤΕΡΑΣΤΙΟ έργο, γιατί τα ανασχηματίσατε; Η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου ότι η κυβέρνηση ήθελε ένα φρεσκάρισμα, δεν πείθει. Τι είναι η κυβέρνηση; Ντουλάπα που την αερίζουμε πού και πού, ή κλινοσκεπάσματα; Καλά και το «χωρίς κανένα κομματικό παρασκήνιο και κομματικό αλισβερίσι» πάλι του κ. Παπαδόπουλου είναι λίγο αστείο. Με το ΔΗΚΟ τουλάχιστον κάτι θα είπαν, δεν γίνεται, ολόκληρο αντιπρόεδρο κόμματος κάνατε υπουργό;

Ούτε η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι (καλά εκείνοι μπορεί… ) δεν πρέπει να είναι στεναχωρημένοι, πάντως. Βέβαια, αν θεωρούμε κομματικό αλισβερίσι ότι δεν μίλησε με τη ΔΗΠΑ, γι’ αυτό είναι αγκρισμένος ο κ. Καρογιάν, τότε ο μύθος κρύπτει νουν αληθείας.

Ανασχηματισμός V

Δεν μπορώ να μη σχολιάσω και τη στάση της κας Γιαννάκη, κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής του υπουργείο Υγείας, αλλά και τις δηλώσεις ότι πολύ καλά έπραξε ο πρόεδρος, εννοώντας υποθέτω γενικά για τον ανασχηματισμό, και όχι για την κα Κανάρη. Πάντως, η κα Γιαννάκη λειτουργεί ως Λουδοβίκα, που αν και δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά ότι ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ είπε πως το Κράτος είναι εκείνος, η κα Γιαννάκη πάντως φαίνεται να πιστεύει στο: «Η Υγεία είμαι Εγώ». Μία άλλη ενδιαφέρουσα παράδοση – παραλαβή είναι και αυτή του υπουργείο Γεωργίας. Ο κ. Ξενοφώντος παρέδωσε στη μέχρι πρότινος Επίτροπο Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, η οποία συγκινήθηκε μέχρι δακρύων… σαν να μην το πίστευε... Εν τω μεταξύ στον κ. Περδίκη δεν άρεσε ο διορισμός της κας Αντωνίας Θεοδοσίου. Έκανε του κεφαλιού του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας… έλα; Δεν το πιστεύω! Πάντως, κ. Περδίκη, ευκαιρία είναι ως κόμμα περιβαλλοντικό που είστε να ασχοληθείτε και με το περιβάλλον λίγο πιο συστηματικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση