ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Cyprus Made

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Τρία είναι τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τις κυρίες του καρέ: Το πρώτο αφορά την ελεύθερη πτώση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας. Το δεύτερο, είναι τα debates που εξελίσσονται από συνήθεια σε τηλεοπτική λατρεία. Και το τρίτο, είναι η Μεγάλη Του Γένους Μοντελική Σχολή, η οποία αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Για την «καημενούλα την Τρας», όπως την αποκαλεί συγκαταβατικά η Ιουλία, δεν υπάρχει κάτι ν’ αναλύσει κανείς, μετά και την παραίτησή της, πλην του ότι τα πολιτικά κύμβαλα δεν ευδοκιμούν μόνο στο εύκρατο μεσογειακό κλίμα. «Επιπλέον, προβληματίζομαι τα μάλα πώς τα καταφέρνουν και αποφοιτούν κάποια μπουμπούκια, όπως η εν λόγω Λιζ, από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα εγνωσμένου κύρους όπως η Οξφόρδη» είπε η χήρα. «Υπονοείς κάτι;» την προκάλεσε η σιεροκουτάλα Κούταλου. «Δεν υπονοώ απολύτως τίποτε. Απλώς παρακολουθώ την όλο μπρίο και αισιοδοξία, επίσης απόφοιτο της Οξφόρδης, Νατάσα Πηλείδου και προβληματίζομαι».

Βγήκε μέσα στην καλή χαρά η φωτογενής υπουργός και παρουσίασε το Cyprus Made ως τη νέα ταυτότητα των αυθεντικών κυπριακών προϊόντων. «Μα γιατί το κάνουμε τόσο θέμα;» αναρωτήθηκε η Ιουλία. «Η Κυπριακή Προέλευση, κοπέλες, είτε μιλάμε για προϊόν είτε για γεγονός ή συνήθεια, δεν χρειάζεται διακριτικά. Το ιδιοσυγκρασιακό DNA μας ξεχωρίζει από μακριά!». Και περιέγραψε στο καρέ, με ομολογουμένως αξιοζήλευτη γλαφυρότητα, την «επιχείρηση forklift» στο χωριό Έμπα της επαρχίας Πάφου…

«Μη με ρωτήσετε γιατί η Έμπα, απ’ όλα τα χωριά της τιμημένης κυπριακής επαρχίας, γνωρίζει σε αυτές τις εκλογές τόσο μεγάλο σουξέ. Το γεγονός, αν και ολίγον μπαγιάτικο, είναι ότι μετά την πολυσυζητημένη εμφάνιση του Φούλλη όπου έδωσε τα ρέστα του για το μεταναστευτικό, έκανε επίσκεψη στο χωριό ο Νίκος της Σιωπής, άλλως Άλλος. Όταν ο επαρχιακός του ΔΗΣΥ Πάφου έμαθε ότι ο Άλλος έκανε προεκλογικό σε καφενείο που φέρει τα διακριτικά του Συναγερμού, έκανε ένα ηρωικό ντου καβάλα σε forklift και επιχείρησε να ξηλώσει την ταμπέλα. Αυτό τώρα θέλει σήμανση Cyprus Made, αγαπητή Νατάσα; Αφού η πραγματικότητα βοά εκεί έξω: πελλότοπος, μάνα μου!».

Προς επίρρωση της πιο πάνω διαπίστωσης, η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού ενημέρωσε το καρέ για την επαναστατική διακήρυξη του υποψηφίου προέδρου Χαράλαμπου Αριστοτέλους: «Μετά την απαράδεκτη δήλωση του κυρίου Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι το κοινωνικό σύστημα του Σοσιαλισμού-Κομμουνισμού είναι παρωχημένο καλούμε την Κυπριακή εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, τις δυνάμεις της προόδου, της Αριστεράς και του ριζοσπαστισμού να γυρίσουν την πλάτη στο δεκανίκι της μπουρζουαζίας και των πολιτικών που εξυπηρετεί τόσο το ντόπιο όσο και το πολυεθνικό κεφάλαιο και ακούει στο όνομα Ανδρέας Μαυρογιάννης». «Πιο Cyprus Made πεθαίνεις!» ομοφώνησε το καρέ. Μοναδική εξαίρεση, η αριστερή (με την κακή έννοια) Ανδριάνα Ζιβάνα Βλαδιμήρου, η οποία ζήτησε η δήλωσή της να καταγραφεί στα πρακτικά: «Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον σύντροφο Χαράλαμπο και μην ξεχνάτε αγαπητές φίλες ότι Η Επανάσταση Δεν Είναι Καθήκον, Είναι Χαρά!».

«Τι συμπέρασμα βγάζουμε από το ναυάγιο της προσπάθειας των Τεσσάρων να γίνουν Ένας;», έθεσε το ακανθώδες ερώτημα η Καλαμαρού. Για όσους ενδεχομένως δεν παρακολούθησαν την πολιτική τρικυμία εν ποτηρίω, να πούμε ότι πρώτος τα βρόντηξε ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και εν συνεχεία αποσύρθηκε ο Αχιλλέας Δημητριάδης. Αξιοσημείωτη επίσης υπήρξε η μπηχτή του εκπροσώπου του τέως Πρύτανη: «Δεν θα αποφασίσει κανείς συστημικός υποψήφιος ποιος θα είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος» (Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: λέγε με Αβέρωφ). «Το συμπέρασμά μας, κοπέλες;» επανήλθε η Ευγενία. «Τα μεγάλα ατεκμηρίωτα εγώ» απάντησε σιβυλλικά η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον και οι υπόλοιπες συγκατάνευσαν.

«Ο Άλλος συνεχίζει να ατενίζει την Πινδάρου από ψηλά;» έριξε το φαρμάκι της η Κούταλου με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Έξαλλη η Καλαμαρού απάντησε με κάτι που αφενός δεν γράφεται κι αφετέρου δεν αρμόζει σε μια αξιοπρεπή συνταξιούχο φιλόλογο. «Τι άλλο να κάνουμε ως διακυβέρνηση για να ενισχύσουμε τον Φούλλη; Εδώ βάλαμε μέχρι την Κλέλια Βασιλείου και τον Κώστα Χαμπιαούρη να μαζεύουν σκουπίδια για να κερδίσουμε τη βοήθεια του κοινού». «Μα πού καλέ;». «Στις κοινότητες Μοναγρίου και Παραμύθας». «Ο Χριστός! Καμιά δουλειά όμως δεν είναι ντροπή» σχολίασε η Ιουλία κι ευθύς συμπλήρωσε: «Με την ευκαιρία, καλό είναι να θυμάται η Επίτροπος Κλέλια αυτό που η Μέριλ Στρίπ δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει στο “The devil wears Prada”: A million girls would kill for this job». «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν ας κάνουν και οι Επίτροποι κάτι χρήσιμο αφού τους έφεξε μια τέτοια κυβερνητική τύχη».

Η απογευματινή σύναξη του καρέ έκλεισε με το τρίτο αγαπημένο θέμα των ημερών: το κοινωνικό και ψυχαγωγικό έργο που επιτελεί η Μεγάλη Του Γένους Μοντελική Σχολή GNTM και πιο συγκεκριμένα οι προφεσόροι του στιλ κριτές της. Αγαπημένη στιγμή της εβδομάδας, η παρότρυνση του Τάσου Σωφρονίου σε επίδοξο Top Model: «Γίνε ψηλή! Γίνε αιθέρια! Νιώσε πλούσια!». Ήταν λες και αυτό το σινιάλο περίμενε μια ολόκληρη ζωή η αδικημένη από τη φύση (της) Κούταλου. «Ούτε το ύψος, ούτε η ιδιοσυγκρασία κι ούτε βεβαίως το κάλλος υπήρξαν ποτέ καλοί σύμμαχοι για σένα, καλή μου» είπε σε μια έκρηξη ειλικρίνειας η Ιουλία. Αλλά συμπλήρωσε, μιμούμενη τη μεγαλοσύνη της Καθηγήτριας Μοντελικής Βίκυς Καγιά: «Γίνε ψηλή! Γίνε αιθέρια! Νιώσε πλούσια Φώφη Κούταλου!». Και τότε, ένα δάκρυ αυλάκωσε τη La Prairie της άσπονδης φίλης της…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση