ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

«Είμαι λέει σε μια χασιέντα…». «Ποιος το λέει;». «Το όνειρο, μάνα μου. Συγκεντρώσου επιτέλους». «Με συγχωρείς» ψιθύρισε η ενοχική Κουλλίτσα. «Σε συγχωρώ αλλά με αποσπάς από την αφήγηση» ξέσπασε η Ιουλία κι ένευσε στη Ρωσίδα να σερβίρει ένα γύρο τεκίλες ακόμα. «Καλέ, θα γίνουμε ντίρλα» είπε η Καλαμαρού. «Ας γίνουμε λοιπόν».

«Είμαι σε μια χασιέντα και περιφέρομαι ασκόπως. Τύπου πολύ πλούσια και πολύ αργόσχολη, τα γνωστά… Περιφέρομαι λοιπόν στην πολυτελή χασιέντα μου, πλήττοντας καθηκόντως, ώσπου εμφανίζεται η Δόνα Φιλίππα σε έξαλλη κατάσταση. Τα μωρά, τα μωρά Δόνα Χούλια Πάλεο Λόκα! Τι έπαθαν τα μωρά; ρώτησα η τρελή Λόκα –όνομα και πράμα. Ο αδίστακτος Δον Οντισέο ντε Κάμπος ξανακτύπησε… ψιθύρισε η ηρωική μάνα κι έπειτα κατέρρευσε υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων».

«Ο Οντισέο ντε Κάμπος, όχι μόνο καταδυναστεύει όλο τον κάμπο, αλλά τώρα ασχολείται και με τα ανήλικα. Γιατί να τα πάνε στο σχολείο με το υπηρεσιακό αμάξι, άκου τώρα θέμα για να γίνει το σύστριγγλο! Τον μισώ, ολοφυρόταν η Δόνα Φιλίππα, ενώ ο Αφέντης κουνούσε προβληματισμένος το κεφάλι του». «Είσαι πολύ γλαφυρή, Ιουλία μου…». «Είμαι η άτιμη, αλλά μη με διακόπτεις καθότι ο δυνάστης δεν έχει πει τον τελευταίο του λόγο». «Μιλάς με γρίφους και μας ταράζεις, γερόντισσα Χούλια».

«Δώσε πίσω τα λεφτά, είπε ο Δον Οντισέο ντε Κάμπος με το ατσάλινο βλέμμα και τους γκρίζους κροτάφους στον Αφέντη με το θεληματικό πηγούνι. Εκείνος όμως παρέμεινε ατάραχος. Είναι πολλά τα λεφτά, Νίκο! επέμενε ο δυνάστης του κάμπου. Αγέρωχος ο Αφέντης. Όλα αυτά δε, να συμβαίνουν μέσα στη δική μου χασιέντα όπου έπρεπε να διαχειριστώ τις εχθροπραξίες ως μια αληθινή κυρία: με την απαιτούμενη ψυχραιμία και αξιοπρέπεια. Είστε τόσο πλούσια και τόσο απλή Δόνα Χούλια Πάλεο Λόκα, είπε στο εντελώς άσχετο μια κομπάρσα τύπου σοσιαλιτέ βου. Θα το δεχτώ, της απάντησα με το ειδικό βάρος της κοινωνικής μου θέσης, και τότε ξύπνησα».

«Καλέ, τι όνειρο, τι υπερπαραγωγή! Και τι συμβολισμοί! Κανονική μεξικάνικη τηλενουβέλα. Όταν είπε ο Γούντι Άλεν ότι η ζωή δεν μιμείται την τέχνη αλλά την κακή τηλεόραση, νήστευε σαράντα ημέρες, μάνα μου» αποφάνθηκε η Ευγενία η Καλαμαρού, αποδίδοντας τα εύσημα για ακόμη μία φορά στη γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα.

«Άστε με να ονειρεύομαι… Η σκληρή πραγματικότητα της μικρής μας βραχονησίδας με συνθλίβει» είπε μελοδραματικά η Ιουλία και ζήτησε ένα ακόμα σφηνάκι τεκίλα. «Μιλάς και πάλι με γρίφους, γερόντισσα» τόλμησε να ψελλίσει η Καλαμαρού. «Το λες γιατί προφανώς δεν έχεις δει το Must Talk με τη Σάβια Ορφανίδου, το οποίο θα μπορούσε να είχε ονειρευτεί η Δόνα Χούλια Πάλεο Λόκα, πιστέψτε με, πλην όμως αυτό το βίντεο είναι τόσο συγκλονιστικά αληθινό που μοιάζει με σύγχρονο πολιτικό εφιάλτη».

«Το βίντεο διαρκεί εφτά λεπτά και αποτελεί μνημείο πολιτικής ελαφρότητας. Η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της και απαντά με χαριτωμένο τρόπο στην πιο χαριτωμένη μεταπολιτική συνέντευξη που έγινε ποτέ. Απλή αγνή απορία: υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στο συναγερμικό σύμπαν που μπορεί να φανταστεί την Στέλλα Κυριακίδου παραδείγματος χάριν, αντιπρόεδρο του κόμματος πριν από κάποια χρόνια, να κάνει κάτι αντίστοιχα χαριτωμένο; Ουδείς, σας διαβεβαιώ» είπε η Ιουλία και ζήτησε από τη Ρωσίδα να γεμίσει τα ποτηράκια τους με τεκίλα.

Στα όχι και τόσο χαριτωμένα ανήκει η φωτογραφία του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη μπροστά από αφίσα με σλόγκαν «Κηροζίνη μέσω χρηματοδέκτη» –ό,τι και να σημαίνει αυτό, παραδέχτηκε την άγνοιά της η χήρα. Κι έπειτα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, έβαλε να παίξει μια συνέντευξη του Μόρφου «για να ευθυμήσωμεν λίγο, κοπέλες». Ο Νεόφυτος, άλλωστε, με τα παραληρήματά του για τη νέα σατανική τάξη πραγμάτων, αποτελεί εγγύηση ψυχαγωγίας. Λίγο τα αναθέματα στους Ρότσιλντ και Ροκφέλερ, λίγο τα εμβόλια του σατανά και λίγο οι έγκυρες πληροφορίες για κρεοπωλεία στην Κύπρο που πωλούν τεχνητό κρέας, ανέβασαν την πεσμένη διάθεση του καρέ.

Η Ευγενία, ως συνταξιούχος φιλόλογος, είχε ένα λόγο παραπάνω πάντως να είναι επιρρεπής στην κατάθλιψη. Η έκθεση PISA κατέταξε την Κύπρο στην 62η θέση, επιβεβαιώνοντας τα χάλια της εκπαίδευσής μας. Ελεύθερη πτώση σημειώθηκε σε μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και στις επιστήμες, γεγονός που μας οδηγεί στο θλιβερό συμπέρασμα ότι τα νέα βλαστάρια από την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση των 2.500 ετών, το μόνο που κατέχουν είναι τα αρχαιοπρεπή τους ονόματα που είναι και της μόδας. «Το να σε λένε Πυθαγόρα και να μην ξέρεις την τύφλα σου είναι ένα άλφα πρόβλημα» σημείωσε η Καλαμαρού.

«Είμαι λέει στην Πιονγιάνγκ». «Ποιος το λέει;». «Το όνειρο, μάνα μου! Είμαι στην Εθνική Συνάντηση Μητέρων τίγκα στα κόκκινα λάβαρα και στις φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν». «Ως Δόνα Χούλια Πάλεο Λόκα;». «Αυτή, αλλά με ωραιότατο μεταξωτό κιμονό. Οπότε εμφανίζεται ο Κιμ, πέφτει στην αγκαλιά μου και κλαίει γοερά γιατί ο Πούτιν ζήτησε λέει από τις Ρωσίδες να γεννούν 8 παιδιά (γεγονός), ενώ οι μουλάρες οι Βορειοκορεάτισσες τον αγνοούν (γεγονός επίσης). Κι ύστερα δάκρυσαν οι εικόνες του Κιμ, έκλαιγαν οι μητέρες και έκλαιγα κι εγώ καθότι πολύ με συγκίνησε το πρόβλημα υπογεννητικότητας της Βορείου Κορέας». «Είσαι τρελή, Ιουλία». «Ναι, αλλά ωραία τρελή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση