ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

It’s raining men

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Η Ιουλία το λέει «bonding». H Ελλού πάλι, φύσει και θέσει πιο πρακτική, το λέει «βοήθα με να διπλώσουμε τα σεντόνια». Μία φορά τη βδομάδα, στο δωμάτιο υπηρεσίας του διαμερίσματος της οδού Κωστή Παλαμά, δύο κόσμοι συναντιούνται πάνω από τη σιδερώστρα…

«Ανεβασμένη σε βρίσκω», είπε η χήρα, ενώ υπάκουε στις οδηγίες της Ελλούς για το τέντωμα του κατωσέντονου. «Δεν ξέρω τι σας λένε στο μνημόσυνο των Καβάζογλου – Μισιαούλη, αλλά από εκείνη την ημέρα πήρες τα πάνω σου». «Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του», απάντησε αινιγματικά η Ελλού, με ένα από τα πιο ήπια τσιτάτα του Μαρξ, και ευθύς ένιωσε ν’ ανθίζουν μέσα της οι αναμνήσεις. Τότε που νέα ακόμα, έβρισκε αφορμές για να τρυπώνει στην «καμαρούα» της Ακρόπολης και ν’ ακούει τους κομματικούς καθοδηγητές ν’ αγορεύουν. «Παλαιά;» ενδιαφέρθηκε να μάθει η Ιουλία.

«Επί Μπρέζνιεφ». Όταν το πηδάλιο του κόμματος κρατούσε ο Πάπης, το σημερινό πάρκο της Ακρόπολης λεγότανε «λούκκος» και στην κοντινή «καμαρούα» ανέλυαν το πενταετές πλάνο οικονομικής ανάπτυξης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. «Τρελό πάρτι!» σχολίασε η χήρα, αλλά η ειρωνεία στη φωνή της δεν κατάφερε να σβήσει το χαμόγελο από το πρόσωπο της Ελλούς. Κάτι σαν…«Την ώρα που σιδέρωνε της ήρθε πως ημέρωνε στα γόνατα λιοντάρι». Κι έτσι συγκινημένη όπως ήταν, τραγούδησε σιγανά μία από τις αθάνατες επιτυχίες της Καλλιόπης Σπύρου.

«Στο Φεστιβάλ της ΠΟΓΟ, επί Ευγενούλας Κατσουρίδου, ακούσαμε την Καλλιόπη πρώτη φορά live» είπε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. Είχαν συνδεθεί μέσω Zoom, σε διευρυμένη σύνθεση του καρέ, λόγω και της συμμετοχής της εξαδέλφης Ευφημίας Παλαιολόγου Τσαμπά από την Αθήνα. «Κι εγώ που νόμιζα ότι ήταν στο Φεστιβάλ της Carlsberg» σχολίασε η Ευγενία, αναπολώντας τον αλήστου μνήμης διαγωνισμό ομορφιάς. «Θυμάστε όταν στέφθηκε η Άννα Θεολόγου Miss Carlsberg το 2005;», συνέχισε ακάθεκτη. Η πληροφορία αποσυντόνισε εντελώς την ξαδέλφη Έφη, αφού αδυνατούσε να αντιληφθεί την αλκοολούχα διάσταση των κυπριακών καλλιστείων. «Όπως θα λέγαμε δηλαδή… Μις Ούζο 12;». «Σωστά το πας». «Και η εν λόγω εστεμμένη είναι σήμερα πολιτικός;». «Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, με εξαιρετικά φωτογενή βουλευτική καριέρα» την ενημέρωσε πρόθυμα η Καλαμαρού.

«Με εκείνο το “η πολιτική δεν είναι καλλιστεία” του Πρόδρομου γελούν και τα πλακάκια στην Πινδάρου» έριξε το φαρμάκι της η Κουλλίτσα Κυριακού. «Ο Πρόδρομος έχει άλλα, πολύ σοβαρότερα, προβλήματα να διαχειρισθεί», προσπάθησε να αμυνθεί η Ευγενία. «Δηλαδή;». «Σύμφωνα με δική του ομολογία, τον εκδικείται ο διανοούμενός του εαυτός». Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, έπειτα από μια φορτισμένη παύση, άφησε τις ευθύβολες λέξεις να κάνουν τη δουλειά τους: «Όπως σοφά είπε προ αμνημονεύτων χρόνων ο Τσαρούχης, “Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις”. Πόσω μάλλον στα μέρη μας κοπέλες… Οπότε αντί να παλεύει ο Φουκουγιάμα της Βραχονησίδας με τον διανοούμενό του εαυτό, ας κάνει απλώς τη δουλειά του. Το μπάχαλο στην εκπαίδευση είναι ήδη αρκετά μεγάλο ώστε να αναλωνόμαστε με τον ναρκισσισμό του κάθε υπουργού Παιδείας…».

«Εγώ λέω να κατεβάσουμε λίγο το επίπεδο, καθότι καλή η διανόηση, αλλά έχουμε εκλογές σε ενάμιση μήνα, μάνα μου» είπε η Ευγενία, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα. «Τουτέστιν;» ξίνισε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού, καθώς μια χαρά βολεύτηκε με τους επικοινωνιακούς ακροβατισμούς του Προ Προ. «Για να στο πω σε μια γλώσσα που θα σε συνεγείρει, it’s raining men» συμπλήρωσε η Καλαμαρού και χαμογέλασε, απολαμβάνοντας τον θρίαμβό της: μια λάμψη φώτισε τα μάτια της αειθαλούς Κουλλίτσας!

«Τι περιλαμβάνει, λοιπόν, το παλμαρέ των υποψηφίων;» ρώτησε η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό της. Δεκαετίες ολόκληρες ονειρευόταν ότι θα έφτανε η στιγμή που θα χρησιμοποιούσε επιτέλους το υπερχειλίζον τεστοστερόνη «παλμαρέ». Την αποδελτίωση των προεκλογικών δρώμενων, ανέλαβε η Ευγενία η Καλαμαρού με το άσβεστο μπρίο τής συνταξιούχου φιλολόγου…

«Κατ’ αρχάς, να σας ενημερώσω ότι στις εκλογές κατέρχεται με την Αλληλεγγύη ο υποψήφιος, με το πολλά υποσχόμενο όνομα Πρόδρομος Ττοππούζης! Με το ΔΗΚΟ, πάλι, κατέρχεται ο Τσουλούπας Πρόδρομος, άλλως Μάκης, με το πολλά επίσης υποσχόμενο σλόγκαν “Γνήσιος, Έμπειρος, Κερυνειώτης”. Αν σας ενδιαφέρει η ΕΔΕΚ –που καθόλου δεν σας ενδιαφέρει, πλην όμως εμένα σκασίλα μου–σας ενημερώνω ότι ο υποψήφιος Πάνος Πλατρίτης εμφανίζεται σε φωτογραφία με τη μητέρα του και το εύγλωττο σλόγκαν “Ακόμα υπάρχει ελπίδα… Το χρωστάμε στους γονείς μας”. Και μια ακόμα πινελιά, με στιχουργική έμπνευση: Ο υποψήφιος με την Πνοή Λαού Γρηγόρης Γεωργίου, λανσάρει τον εαυτό του στην προεκλογική αγορά δηλώνοντας :“Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά”». Οι κυρίες την άκουγαν εμφανώς εντυπωσιασμένες. Η Καλαμαρού, όμως, αποδείχτηκε αδίστακτη…

«Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, εάν δεν αναφερόμουν στον συναγερμικό υποψήφιο Ανδρέα Κυπριανού, ο οποίος εμφανίστηκε στα social media με φουλ εξαρτύσεις τύπου aviator, αλλά και με εργατική φόρμα, κράνος και αντίστοιχο σέξινες για να το θέσω όσο πιο ελληνοπρεπώς γίνεται». « Έχουμε νικητή;» τόλμησε να τη διακόψει η Ιουλία. «Έχουμε!» απάντησε με αυτοπεποίθηση η Καλαμαρού.

Το βραβείο «Τι Λες Τώρα;» απονεμήθηκε στον Ανδρέα Ιωσήφ, υποψήφιο του ΔΗΣΥ για το ρηξικέλευθο σλόγκαν «Εμπρός Ανδρέα». Από την εποχή του Παπανδρέου («Εμπρός Ανδρέα, για μια Ελλάδα νέα») ουδείς άλλος τόλμησε αυτού του μεγέθους την πολιτική αυτοαναφορικότητα. «Chapeau, Ανδρέα Ιωσήφ!», αναφώνησε εν χορώ το καρέ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση