ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όταν κοιτάς από ψηλά

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Η κίτρινη προειδοποίηση δεν στάθηκε ικανή ν’ αναχαιτίσει την επιθυμία του διευρυμένου καρέ για κοζερί στη φιλόξενη σάλα του Pralina της Στασικράτους. Επιπλέον, κέρναγε gin and tonic η Ρενέ Κυπαρίσσι, καθότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο μυστηριώδες μήνυμά της: «Ήρθε επιτέλους η δικαίωση έστω κι απ’ έξω, μάνα μου». Αλλά καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Η άφιξη των κυριών έγινε μετά τις τέσσερις το απόγευμα. Με καπέλα, λινά καφτάνια και κοκάλινα γυαλιά ηλίου καθώς το θερμόμετρο είχε σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς κι έλιωνε η άσφαλτος. «Πού είναι η…» αναρωτήθηκε η Καλαμαρού, αλλά προτού ολοκληρώσει τη φράση της εισέβαλε στην κλιματιζόμενη σάλα ο λίβας που καίει τα σπαρτά με τη μορφή της αριστερής (με την καλή έννοια) Κουλλίτσας Κυριακού. Το κόκκινο φουστάνι είναι το λιγότερο, πρόλαβε να σκεφτεί η Ευγενία, ενώ η αδίστακτη Κουλλίτσα ξετύλιγε την παλαιστινιακή μαντίλα από το κεφάλι της.

«Κάντε κάτι… τώρα!» ψέλλισε έντρομη η Ρενέ Κυπαρίσσι κι ένευσε στο γκαρσόνι να επισπεύσει τα ποτά. Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, πάλι, δεν έδειξε να ταράζεται από το ακτιβιστικό υπερθέαμα. Σηκώθηκε ψύχραιμα από τον δερμάτινο καναπέ, πήρε τη μαντίλα, την τίναξε στον αέρα κι έπειτα την άπλωσε επάνω στο τραπεζάκι τους. «Η φίλη Κουλλίτσα, ένεκα της αδρεναλίνης του Συνεδρίου, δικαιούται να κάνει ένα πολιτικό statement παραπάνω. Οι υπόλοιπες προσποιηθείτε πως πρόκειται για καρό τραπεζομάντιλο» είπε και σήκωσε το ποτήρι της για το νενομισμένο Cheers.

«Τι γιορτάζουμε;» ρώτησε η σιεροκουτάλα η Κούταλου. «Τη δικαίωση του Προέδρου μας!» απάντησε η Ρενέ φανερά ενθουσιασμένη. «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν, ενώ στην όμορφη και παράξενη πατρίδα, ωσάν αυτή που μου ’λαχε δεν είδα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αξιώθηκε να ακούσει μισή καλή κουβέντα, η Μητέρα Πατρίδα τον αποζημίωσε και με το παραπάνω. Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Interview στην Ελλάδα συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό θετικών απόψεων (43,4%) ανάμεσα στους ξένους ηγέτες, με δεύτερο τον Μακρόν και τρίτο τον Πούτιν». «Μα εμείς πού να τον πετύχουμε μάνα μου ώστε να τον αξιολογήσουμε κιόλας; Αφού συνέχεια… πετά». «Και πολύ καλά κάνει! Όταν πολύ τον πικραίνει η ζωή, μακριά θα φεύγει κάθε πρωί, να δει τον κόσμο από κει πάνω». «Να μας κοιτά από ψηλά;». «Ναι, γιατί όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά και δεν αναγκάζεσαι να φας στη μάπα τον καθένα που όλα του βρωμάνε κι όλα του μυρίζουν». «Σωστός ο Happy Traveller!».

«Τούτου δοθέντος, μένει η Φιλίππα μονάχη να φυλάει Θερμοπύλες και να εγκαινιάζει… πέργολες». «Μιλάς με γρίφους, γερόντισσα». «Σας διαβάζω επί λέξει τη σχετική λεζάντα: Εγκαίνια πέργολας και πολυπαιγνιδιού προς την ΕΚΕ Κυπερούντας Τροόδους από την Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη». «Άντε και εις ανώτερα. Με το καλό και στα εγκαίνια μπάρμπεκιου!».

Με τούτα και μ’ εκείνα η συζήτηση κατέληξε στην προεδρική ξαδέλφη Συλβάνα Πατσαλίδου, η οποία συνεχίζει να πυροβολεί από τα χαρακώματα των social media. Σε ανάρτησή της, αφού παρέθεσε αρνητικά σχόλια που κάνουν για εκείνην («πρέπει με κάποιον τρόπο κάποιος να τη συνάξει», «μπορεί να είναι πελλή αλλά εν έξυπνη τζιαι παρασύρει» κ.α.) έδωσε ηχηρή απάντηση: «Θα συμφωνήσω σε κάτι: ότι είμαι πελλή με βούλα. Και ως γνήσια πελλή δεν σας φοβάμαι. Ό,τι και να μου κάνετε δεν θα σταματήσω ποτέ να γράφω για την Ελλάδα, για το έθνος, για πατρίδα, για ρίζες, για την Ελληνική Κύπρο…». «Εβίβα, κοπέλες» είπε η Ρενέ και κατέβασε το τζιν άσπρο πάτο.

Η αναφορά στην ιδιοσυγκρασιακή (sic) Συλβάνα προκάλεσε ευθυμία στην ομήγυρη. Τόσο, που οι κυρίες ζώστηκαν τα άρματα για το αέναο debate: ο χειρότερος δημοσιογραφικός τίτλος της βδομάδας. Το δύσμοιρο lifestyle έδωσε την πρώτη υποψηφιότητα: «Φιλίππα Καρσερά – Εμφάνιση με φόρεμα ωδή στην ελληνική μόδα». Η άλλη υποψηφιότητα προερχόταν από το ναρκοπέδιο της πολιτικής επικαιρότητας: «Μάριος Πελεκάνος και Ξένια Κωνσταντίνου αντάλλαξαν βαρετούς χαρακτηρισμούς με αφορμή την παρουσία του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ στα κατεχόμενα». Οι «βαρετοί» χαρακτηρισμοί κέρδισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, το βραβείο αλγεινών εντυπώσεων.

Στο ελαφρολαϊκό ρεπερτόριο είχε την τιμητική της μια είδηση της περασμένης βδομάδας, η οποία όμως δικαιούται λίγα ψίχουλα δημοσιότητας ακόμα. Ένα ζευγάρι Βρετανών επισκέφθηκε την Ακρόπολη κι ύστερα δήλωσαν από τα ανεμοδαρμένα ύψη του TikTok: «Ήρθαμε να δούμε τον Παρθενώνα και ακόμα είναι οικοδομή». Όπως ήταν φυσικό ακολούθησε χλαπαταγή σχολίων από Έλληνες χρήστες σε μεγάλα κέφια: «Δουλεύουν τώρα στην πισίνα – έλα του χρόνου πάλι», ο ένας. «Αν πας στο πίσω μπαλκόνι φαίνονται και οι Πυραμίδες», ο άλλος. Και το καλύτερο: «Σε περίπτωση που δεν σου το εξήγησαν, είναι κεραίες τηλεόρασης ώστε η θεά Αθηνά να έχει σήμα για να βλέπει τι γίνεται στον Όλυμπο». «Chapeau», ομοφώνησαν οι κυρίες.

Η σεμνή σύναξη ολοκληρώθηκε με έναν τελευταίο γύρο κοκτέιλ και ανασκόπηση του εξωτερικού δελτίου. Η λήξη του πολέμου των 12 ημερών όπως ήταν φυσικό κυριάρχησε ως θέμα, αν και η Ιουλία έσπευσε να τονίσει πως θεωρούσε τις ανησυχίες υπερβολικές. «Και πού βασίζεις τη βαθυστόχαστη γεωπολιτική σου ανάλυση;». «Στη σοφία της Εύης Βατίδου, η οποία από το 2018 έδωσε τα φώτα της στον ελληνισμό, της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης: Την Ελλάδα δεν τη χτυπάνε οι τρομοκράτες γιατί είμαστε παραθαλάσσιο μέρος και το σέβονται, είχε πει». «Αθάνατο ελληνικό μόντελινγκ!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση