ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λάμψη και γοητεία

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

«Όλα τα βρίσκει η Τότα» υπερθεμάτισε η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, κοιτώντας απαξιωτικά προς το μέρος μου. Η τελευταία προφητεία άλλωστε της αδελφής Πουλχερίας, κατά κόσμον Τότας, δικαιώθηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. “Θα είναι σαν λάμψη, αλλά θα είναι φωτιά που την κατάπιε η μητέρα των δράκων” είχε πει και να που επαληθεύτηκε. «Μπροστά στο νέο Υπουργικό του Αναστασιάδη ωχριά η Φωσκολιάδα» σχολίασε η χήρα. «Λάμψη και γοητεία» τόλμησα να προτείνω τον ρηξικέλευθο τίτλο της νέας κυβερνητικής σαπουνόπερας και το καρέ, εν τη μεγαθυμία του, επισφράγισε τη δημιουργική ιδέα μ’ ένα ακόμα Gin and Tonic.

Το σήριαλ ξεκίνησε δυναμικά όταν η υπουργός Πρετ α Πορτέ Άνοιξη Καλοκαίρι 2021 τα βρόντηξε και έφυγε. Έξαλλη με τα κυκλώματα που δεν επέτρεψαν στο πολιτικό άστρο μια πλούσιας και πανέμορφης νέας να λάμψει. Η εκδίκηση της ξανθιάς, αλλά σε φτηνή βερσιόν εγχώριας τηλεοπτικής παραγωγής. Με την ενζενί Έμιλυ να εγκαταλείπει το υπουργικό γραφείο πυροβολώντας κι έπειτα ν’ αναζητά καταφύγιο στο φυσικό της χώρο: τη φιλόξενη αγκαλιά της κοσμικής Μυκόνου. «Και πολύ που τους ανέχτηκε!» θριαμβολογούσαν οι σοσιαλιτέ της βραχονησίδας, καθώς για πρώτη φορά μία του είδους τους περπάτησε με τα ψηλοτάκουνα Louboutin της πάνω στα κυβερνητικά αποκαΐδια. Πλην όμως, όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν δεν υπολόγισαν τον άσο που έκρυβε ο πρόεδρος στο μανίκι του. «Μια αυθεντική κυρία Δράκου!» σχολίασε η Ιουλία, εμφανώς εντυπωσιασμένη.

Οι συνειρμοί ήταν βεβαίως αναπόφευκτοι. Όχι μόνο γιατί η Στέφη Δράκου έχει το ίδιο επίθετο με τη Βίρνα στο απαράμιλλο φωσκολικό έπος, αλλά και για την καρμική σχέση των δύο γυναικών με τη Δικαιοσύνη. Εισαγγελέας η αδέκαστη Βίρνα– νομικός και υπουργός Δικαιοσύνης η Στέφη. Η Ιουλία, πλημμυρισμένη από τις αναμνήσεις, απευθύνθηκε στο γκαρσόνι του Pralina με μια από τις πιο εμβληματικές ατάκες της Λάμψης: «Βάλε κι άλλη από αυτή την ηλεκτρική γόμωση στο ποτήρι μου, Γιάγκο» είπε κι ένας κόμπος συγκίνησης έφραξε τον λαιμό της.

«Βίρνα, θέλεις να πεις ότι έχεις εραστή;» «Ναι, Γιάγκο, αυτό θέλω να σου πω, ότι έχω εραστή.» «Δηλαδή εννοείς ότι έχεις εραστή;» «Γιάγκο, δεν μπορώ να στο κρύβω άλλο, έχω εραστή». «Πώς είναι δυνατόν, Βίρνα, να έχεις εραστή;». Η Ιουλία θυμήθηκε έναν από τους κλασικούς διαλόγους του ζεύγους Δράκου και το καρέ χειροκρότησε ενθουσιασμένο. Την έκπληξη όμως έκανε η συνταξιούχος φιλόλογος Ευγενία Καλαμαρού, η οποία απήγγειλε με τρεμάμενη φωνή τον διάλογο ανάμεσα στην πλουσία πλην τίμια Βίρνα και τον πλούσιο πλην αδίστακτο Γιάγκο: «Γιατί με έκανες να νιώθω άχρηστη, άσχημη, παροπλισμένη, γριά, μόλις στα 36 μου χρόνια;» «Γιατί οι άντρες είμαστε όλοι κτήνη». Ένα δάκρυ αυλάκωσε τις La Prairie των κυριών. Μονάχα η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού κατάφερε να ψελλίσει «όλα είναι βγαλμένα μέσα από τη ζωή» και οι υπόλοιπες συγκατένευσαν.

«Κύριε Πρόεδρε, μου προτείνετε να γίνω υπουργός;». «Ναι, Στέφη, αυτό θέλω να σου πω, ότι σου προτείνω να γίνεις υπουργός». «Δηλαδή το εννοείτε, θέλετε να γίνω υπουργός;». «Στέφη, δεν μπορώ να κρύβομαι άλλο πια. Ναι, θέλω να γίνεις υπουργός». «Πώς είναι δυνατόν, κύριε Πρόεδρε, να προσπεράσω την πρότασή σας να γίνω υπουργός…». Σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ της Ιουλίας Παλαιολόγου Ουίλσον η σκηνή κράτησε τόσο όσο επιβάλλουν τα αστικά ήθη της σύγχρονης πολιτικής σαπουνόπερας. Σε αντίθεση με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος ερωτήθηκε λίγο πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού «Θέλεις να γίνεις υπουργός;» και εκείνος απάντησε μονολεκτικά «Ναι». Λίγο αργότερα, έμαθε ότι η πρόταση αφορούσε στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας…

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ως παλιά καραβάνα, γνώριζε ότι πολιτική σαπουνόπερα χωρίς ζεν πρεμιέ δεν γίνεται. Από τα πολλά βιογραφικά, διάλεξε εντέλει τον Κυπραίο Βασιλάκη Καΐλα. Ένα τίμιο παλικάρι που όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του «Από την εφηβική του ηλικία εργαζόταν τα καλοκαίρια για το χαρτζιλίκι του. Τον τελευταίο χρόνο της φοίτησής του στο λύκειο εργαζόταν μόνιμα ως ντελίβερι». Ακόμα παλεύει να συνέλθει η αστική Λευκωσία από το εγκεφαλικό, αφού εκτός από το παράσημο του ντελίβερι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος «ως άτομο που διψούσε για μάθηση» σπούδασε εξ αποστάσεως στο University of Manchester. Η αποκάλυψη πάντως ότι το πτυχίο του δεν είναι από το πανεπιστήμιο που δηλώνει στο βιογραφικό του, αλλά από το Manchester Metropolitan University, δεν κατάφερε να θαμπώσει την εικόνα του ελληνόψυχου νέου για τον οποίο στο μέλλον σίγουρα θα έχουμε να πούμε πολλά.

«Ενδιαφέρον κυβερνητικό σχήμα, αλλά ελλιπές» αποφάνθηκε η ηγερία της πολιτικής επικοινωνίας Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον. «Μια χαρισματική προσωπικότητα του κέντρου θα έκανε τη διαφορά» συμπλήρωσε με νόημα. Όλες βεβαίως κατάλαβαν σε ποιαν αναφερόταν. Η συνέντευξη της Αντιγόνης Παπαδοπούλου εξάλλου, με τον εύγλωττο τίτλο «Είμαι το κέντρο του κέντρου», σχολιάστηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες. «Δεν βγαίνουν τέτοιες προσωπικότητες πια μάνα μου» είπε η Ευγενία η Καλαμαρού και για του λόγου το αληθές τους διάβασε μερικούς στίχους της ταλαντούχας Αντιγόνης…

«Ίσως τώρα που η μαυρίλα πέτρωσε τις καρδιές/και ο άνθρωπος τον άνθρωπο αναζητά με το φανάρι / ίσως ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για να ανθίσει το χαμόγελο / και η ψυχή να βρει την αθωότητα που χάθηκε στο πέρασμα της καταιγίδας». «Chapeau, Αντιγόνη» αναφώνησε εν χορώ το καρέ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση