ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περιμένοντας τον κοντό

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Μόνο οκτώ λεπτά με τα πόδια απέχει η πλατεία Ελευθερίας από το διαμέρισμα της οδού Κωστή Παλαμά. Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον όμως κατάφερε να διαστείλει τον χρόνο, χωρώντας μέσα σε αυτά τα οκτώ λεπτά τη γυναικεία λεβεντιά, το απαράμιλλο στιλ και την πηγαία υπερηφάνεια για την εθνική παλιγγενεσία. «Πάμε κυράδες, σαν τις παλιές φιλενάδες βήμα το βήμα» έδωσε το τραγουδιστικό πρόσταγμα και το καρέ, ανεμίζοντας τα γαλανόλευκά του σημαιάκια, τράβηξε για το γιοφύρι της Ζάχα.

Στην κορυφή της παρέλασης βρισκόταν η Ευγενία η Καλαμαρού, με ωραιότατη πλισέ λευκή φούστα και σιγκούνι της προγιαγιάς της από τας Σέρρας. Ακολουθούσε η Κουλλίτσα Κυριακού κρατώντας το Πουγκί 1821 της Callista, που ανέδειξε η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην πρόσφατη στιλιστική της εξτραβαγκάντζα. Η Φώφη Κούταλου επέλεξε ένα ελληνοπρεπές Zeus+Dion για να τιμήσει τη Μαρέβα Μητσοτάκη, ενώ η χήρα Ουίλσον συνδύασε υποδειγματικά το συλλεκτικό φουλάρι του οίκου Hermès με κοσμήματα Zolotas. «Θρίαμβος!» ομοφώνησαν οι κυρίες, καθώς βάδιζαν με το κεφάλι ψηλά καταχειροκροτούμενες από το πλήθος των φιλελλήνων μεταναστών, οι οποίοι λιαζόντουσαν στα φουτουριστικά παγκάκια.

«Και τώρα τι κάνουμε;» αναρωτήθηκε η Κούταλου. «Περιμένουμε», της απάντησε κοφτά η αναψοκοκκινισμένη Κουλλίτσα. Όλες βεβαίως γνώριζαν για το νέο αντικείμενο του πόθου της αειθαλούς φιλενάδας τους. Ο απόστρατος ταξίαρχος, με το πολλά υποσχόμενο όνομα Ηρακλής Λεοντίου, υποσχέθηκε να προσέλθει στους εορτασμούς της εθνικής επετείου ντυμένος τσολιάς, παρά τους 82 χειμώνες που κουβαλούσε στην πλάτη του. «Γνωριστήκαμε στο rapid test του Αρεδιού» είπε συνεσταλμένα η Κουλλίτσα. «Τι είναι το Αρεδιού;» αναρωτήθηκε η Καλαμαρού. «Χωριό, μάνα μου». «Αχ, η λεβεντογέννα κυπριακή επαρχία!» μουρμούρισε η Ιουλία, καθώς ξύπνησαν μέσα της οι ροζ μνήμες.

«Μέχρι να έρθει ο απόστρατος, μπορούμε να απονείμουμε τα προεκλογικά βραβεία της εβδομάδας;» πρότεινε η πάντα πρακτική Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον. «Ξεκινώντας από τα εύκολα, πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε όλες πως το Βραβείο Πολιτικής Φωτογένειας ανήκει δικαιωματικά στη Σάβια Ορφανίδου». Και διά του λόγου το αληθές, τους έδειξε την κάρτα τής υποψήφιας. «Πολλά μαλλιά» σχολίασε προβληματισμένη η Φώφη μπροστά στην πλούσια χαίτη που κάλυπτε τον ορίζοντα. «Η Ραπουνζέλ με μαύρο μαλλί» υπερθεμάτισε η Καλαμαρού και το βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα.

«Το Βραβείο Θέλει Ο Χρυσαυγίτης Να Κρυφτεί Και Η Χαρά Δεν Τον Αφήνει απονέμεται στον υποψήφιο του ΕΛΑΜ στη Λάρνακα Σωτήρη Ιωάννου» ανακοίνωσε η Ιουλία, ενώ τους παρουσίαζε και το φωτογραφικό τεκμήριο. Μια διαφημιστική ταμπέλα δηλαδή, όπου αναγράφονταν τα εξής εύγλωττα: «Χωρίς πατρίδα… δεν ξέρεις πού ζεις. Χωρίς θρησκεία… δεν ξέρεις γιατί ζεις. Χωρίς οικογένεια… δεν ζεις». Με τις λέξεις «Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια» να ξεχωρίζουν, προκαλώντας ανατριχιαστικούς συνειρμούς με την ελληνική χούντα εντελώς ανερυθρίαστα.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» επικαλέστηκε η χήρα τη λαϊκή θυμοσοφία, όταν έπρεπε ν’ αποφασίζουν ποιος θα κέρδισε το επετειακό Βραβείο Υψηλού Εθνικού Φρονήματος. Εν όψει της 25ης Μαρτίου πολλοί ήταν αυτοί που επένδυσαν στο εθνικό συναίσθημα. Δύο όμως ξεχώρισαν: Ο Μιχάλης Σοφοκλέους με τη μικρού μήκους δημιουργία «Τις σημαίες ψηλά!» και ο Μάριος Ματσάκης με μια ανάρτηση που ξεχείλιζε πατριωτική τεστοστερόνη. «Στην πρώτη υποψηφιότητα παρακολουθούμε τον υποψήφιο Μιχάλη να κρεμάει τη σημαία στο μπαλκόνι κι έπειτα από μια γερή δόση Παρθενώνα να δηλώνει: «Είναι η ελληνική ψυχή μας, το μοναδικό μας φιλότιμο». Στη δεύτερη υποψηφιότητα, βλέπουμε τον Μάριο –που όλες αγαπήσαμε– ντυμένο με στρατιωτικά και φορώντας γυαλιά ηλίου, να προτρέπει τον λαό του: «στήριξε όπως μπορείς τον στρατό της πατρίδας σου». Δύσκολη η απόφαση, κοπέλες, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσετε πως έχουμε νικητή. Και αυτός είναι ο ελληνόψυχος Μιχάλης Σοφοκλέους!» ανακοίνωσε πανηγυρικά η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον και οι κυρίες ευχήθηκαν στον υποψήφιο βουλευτή «οι εθνικοπατριωτικές ψήφοι, σε καλή μεριά».

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή του Βραβείου Μια Κατηγορία Από Μόνος Του στον Σάββα Βουτήρου, υποψήφιο βουλευτή Λευκωσίας με το Κίνημα Αφύπνιση. Σύμφωνα με το σκεπτικό του καρέ «στο προεκλογικό βίντεο παρακολουθούμε τον εξωστρεφή Σάββα στην αυλή του, να μιλά με πάθος, κουνώντας το δάκτυλο στο μέλλον. Αυτό όμως που τον καθιστά μια κατηγορία από μόνο του, είναι ο αυτοπροσδιορισμός του ως «υποψήφιου πολιτικού». Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό παράδειγμα αυτογνωσίας. Chapeau! Σάββα Βουτήρου!».

Με τούτα και με κείνα πέρασε η ώρα. «Πόσο ακόμα θα μας τρώει το αγιάζι, περιμένοντας τον απόστρατο;» δυσφόρησε η Κούταλου. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη φράση της και οι κυρίες είδαν να ξεπροβάλλει από την οδό Λήδρας ο γηραιός τσολιάς. «Περιμένοντας τον κοντό…» μουρμούρισε σοκαρισμένη η Ιουλία, καθώς εκείνος κατευθυνόταν προς το μέρος τους. «Πρώτον, όσος είναι από πάνω είναι και από κάτω» είπε σιγανά η Κουλλίτσα. «Και δεύτερον, το τσαρούχι του είναι νούμερο 45» συμπλήρωσε με νόημα.

Σύμφωνα με την τελευταία Πανευρωπαϊκή Έρευνα, οι Κύπριοι είναι οι πιο κοντοί πολίτες ανάμεσα σε 47 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κυρίες γνώριζαν την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, η οποία στεκόταν με σάρκα και οστά μπροστά τους. «Διατάξτε!» φώναξε με στεντόρεια φωνή ο Ηρακλής Λεοντίου και βάρεσε προσοχή με το τσαρούχι νούμερο 45. Ήτανε σαν να αναστέναζαν τα μπετά του γιοφυριού της Ζάχα. Και μαζί τους, λύγισαν οι γηραλέες λίμπιντο, ενώ άναβαν τα λαμπάκια και η καρδιά της Λευκωσίας βαφόταν μπλε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση