ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ράμματα για τη γούνα τους

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Η εικόνα της Ευφημίας Παλαιολόγου Τσαμπά με φόντο τη χιονισμένη πλατεία Κολωνακίου προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, εντύπωση. «Ωραία γούνα, ξαδέλφη» είπε η Ιουλία, καταβάλλοντας φιλότιμη προσπάθεια να χαμογελάσει στην οθόνη του κινητού της, καθότι η ζήλια είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν αρμόζει σε μια κυρία. «Το ακριβό αντίτιμο για το τρίτο κέρατο του μακαρίτη» απάντησε η ξαδέλφη Ευφημία, αφήνοντας έναν αναστεναγμό ανακούφισης, εις μνήμην του Τσαμπά, ο οποίος ευτυχώς εγκατέλειψε ενωρίς τον μάταιο τούτο κόσμο.

Ο γάμος της Ευφημίας με τον λαδέμπορο είχε προκαλέσει σάλο στα αθηναϊκά σαλόνια, κατά τα παλαιολιθικά χρόνια, όταν –για να καταλάβετε– μεσουρανούσε στο μουσικό στερέωμα ο Τέρης Χρυσός. Ένας γάμος που σημαδεύτηκε, φευ, από το πάθος του Τσαμπά για τις μούσες των σκυλάδικων. Θυελλώδεις σχέσεις, που, όποτε αποκαλύπτονταν, οδηγούσαν σε βαρύγδουπες συγγνώμες συνοδεία γουναρικών και κοσμημάτων από την οδό Βουκουρεστίου. « Ένας άντρας, που καταδέχεται να σε κερατώσει με κάποια που ακούει στο όνομα Σάντρα Μαρτίνι, οφείλει, αν μη τι άλλο, να ξεπλύνει την ντροπή μ’ ένα γούνινο παλτό» ενημέρωσε η Ιουλία το καρέ, ενώ χάζευαν το υπερθέαμα, την ξαδέλφη Έφη δηλαδή να παίζει περιχαρής με τα χιόνια.

Φόρεσε η Ιουλία την τσιντσιλά γούνα της, η Ευγενία μια ερμίνα και η Κουλλίτσα ένα τουίντ παλτό με γιακά αλεπού. Κάθισαν στο σαλόνι του διαμερίσματος της οδού Κωστή Παλαμά και περίμεναν. Μία ώρα, δύο ώρες, τρεις ώρες… η κίτρινη προειδοποίηση αποδείχτηκε και αυτή τη φορά αναξιόπιστη. «Ούτε μια κακοκαιρία της προκοπής δεν μπορούμε να απολαύσουμε σε αυτή τη χώρα» δυσανασχέτησε η χήρα, αλλά αποφασισμένη καθώς ήταν παρέσυρε τις φιλενάδες της σε μια βόλτα στο γιοφύρι της Ζάχα. «Κρίμα δεν είναι τα γουναρικά να μείνουν αφόρετα, τώρα που τα βγάλαμε από τη ναφθαλίνη;» αναρωτήθηκε η Ιουλία και οι υπόλοιπες συμφώνησαν. Πλην όμως, λογάριασαν χωρίς την ξενοδόχο…

«Αίσχος!» τούς φώναξε η Μαργαρίτα Πεύκου, χήρα του Charles Hazelwood, ιδιοκτήτη τριών πανσιόν πίσω από τον σταθμό Πάντιγκτον. « Έχω πολλά ράμματα για τη γούνα σας!» συνέχισε να ωρύεται, δείχνοντας την αμαρτωλή τριάδα. Είναι γνωστά άλλωστε τα φρονήματα της πράσινης Μαργαρίτας, η οποία για χάρη της οικολογίας στήριξε ακόμα και τις θεωρίες συνωμοσίας του Περδίκη ότι μας ψεκάζουν. Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον παρέμεινε για λίγα δευτερόλεπτα σιωπηλή και έπειτα της απάντησε ψυχρά: «Να τον χαίρεσαι τον ομορφάντρα στο ψηφοδέλτιο Μαργαρίτα Πεύκου Hazelwood».

Όλες κατάλαβαν βεβαίως πως αναφερόταν στον Πανίκο Σταυριανό, πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ και νυν υποψήφιο των Οικολόγων στη Λάρνακα. «Απολαύστε υπεύθυνα κοπέλες μια νόστιμη ιστορία από τα παλιά… Είχε πάει ο Σταυριανός στον Άγιο Θεόδωρο και όταν του έδειξαν μια εικόνα αναρωτήθηκε ποιο πουλί ήτανε. Αμπελοπούλι, του απάντησαν. Α! εγώ δεν τα είδα ποτέ με φτερά, απάντησε». Οι κυρίες έσκασαν στα γέλια, σε αντίθεση με τη Μαργαρίτα Πεύκου Hazelwood, η οποία έδειξε να δυσανασχετεί. «Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που δεν ψήφησε για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Βουλή και χαρακτήρισε αυτούς που αγοράζουν γυναίκες θύματα! Τι σόι προοδευτικός είναι αυτός;» αναρωτήθηκε η Καλαμαρού. «Οικολόγος μελανζέ» απάντησε η Ιουλία.

Λόγια Μεγάλων Ανδρών I - Ο Πανίκος Σταυριανός στη Βουλή (αυθεντικός διάλογος): Ρούλα Μαυρονικόλα: «Αυτός που αγοράζει και εκμεταλλεύεται την κοπέλα, είναι θύμα εκμετάλλευσης; Θα τα ακούσουμε όλα!». Πανίκος Σταυριανός: «Αν δεν τα ακούσεις σήμερα, δεν θα ακούσεις ποτέ... διότι ο πελάτης είναι, υποτίθεται, ο εγκληματίας, αλλά είναι θύμα της όλης διαδικασίας. Και επιμένω να το δείτε και από αυτήν την οπτική γωνία».

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τη Μαργαρίτα Πεύκου Hazelwood τους έφτιαξε το κέφι. Η απογοήτευση για την παταγώδη αποτυχία να ξημερώσει άσπρη μέρα και για μας ήταν πλέον παρελθόν, οπότε οι κυρίες, φανερά ορεξάτες, κάθισαν γύρω από την πράσινη τσόχα. Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον άνοιξε το αγαπημένο της θέμα συζήτησης: Κάθε υποψήφιος και καημός, κάθε καημός και δάκρυ…

Λόγια Μεγάλων Ανδρών II - Ο Μάριος Πελεκάνος, υποψήφιος του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, πρωταγωνιστεί σε βίντεο με τον εύγλωττο τίτλο: «Ποιος είναι ο Πελεκάνος τελικά;». Σύμφωνα με την Ιουλία «πρόκειται για ένα προεκλογικό μπιζού με τη μορφή ερωταπαντήσεων. Επί παραδείγματι… Ερωτά μια γυναικεία φωνή: “Κλαις εύκολα;”. Και απαντά ο Μάριος “σχετικά εύκολα”, συμπληρώνοντας ότι η τελευταία φορά που έκλαψε ήταν όταν έγραφε την ομιλία του για το μνημόσυνο του Κυριάκου Μάτση!».

«Ποιος είναι ο Πελεκάνος τελικά;» επανέλαβε το αμείλικτο ερώτημα η Ευγενία η Καλαμαρού. «Εγώ πάλι αναρωτιέμαι, πόσο θεά είναι η άγνωστη που του υποβάλλει τη θεϊκή ερώτηση: Τι θα ήθελες να σου πει ο Θεός όταν φτάσεις εκεί, ΕΑΝ φτάσεις;». «Φίλη μας!» ενθουσιάστηκε η Καλαμαρού. «Σε αντίθεση με τον Μάριο, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως ο τύπος ανθρώπου που τον ενοχλεί είναι “αυτός που μιλάει πολύ και δεν κάνει τίποτα”». «Καθόλου φίλος μας» συμφώνησε ανόρεχτα η Ευγενία.

Με τούτα και μ’ εκείνα πέρασε η ώρα. Λίγο πριν από την έναρξη του κατ’ οίκον περιορισμού τέθηκε το επόμενο βασανιστικό ερώτημα: «Θα παραιτηθεί η υπουργός Πρετ α Πορτέ Φθινόπωρο Χειμώνας ’20 – ’21;». «Αδύνατον. Ξέρεις εσύ άνθρωπο με λεμεσιανά γονίδια που παραιτείται πριν από τα καρναβάλια;». «Ποιος να μας το ’λεγε ότι θα πεθυμούσαμε τον Ιωνά» μουρμούρισε η Ιουλία και το καρέ συγκατάνευσε με ένα βαθύ αναστεναγμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση