ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο βάθος τοίχος

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, ανήκω σε μια γενιά που σπατάλησε τα καλύτερά της χρόνια παρατηρώντας τη ζωή μέσα από τις γρίλιες. Γυναίκες φοβισμένες, καταπιεσμένα αγόρια επειδή ήσαν διαφορετικά από τους άλλους, πατριαρχικές οικογένειες όπου έκανε κουμάντο η χειροδικία. Γι’ αυτό απεχθάνομαι τις γλυκερές αναφορές στο παρελθόν, τη νοσταλγία για τα γιασεμιά στις γειτονιές και τα αφημένα κλειδιά στις εξώθυρες των σπιτιών. Ελάχιστη ειλικρίνεια χρειάζεται μόνο, για να παραδεχτούμε πως η Κύπρος ήταν μία κλειστοφοβική χώρα με επαρχιώτικη φευ ιδιοσυγκρασία.

Αλλά πέρασε ο καιρός, αγαπημένο μου ημερολόγιο, και τάχαμου εκσυγχρονιστήκαμε. Βοήθησε βεβαίως ότι ξεγελάσαμε τους κουτόφραγκους και εντάξαμε τη βραχονησίδα στην Ευρώπη. Βοήθησε και το ότι τα παιδιά αποτελούν βελτιωμένη εκδοχή των γονέων τους. Άνοιξαν τα μυαλά και μαζί τους άνοιξαν και τα στόματα. «Η δική τους Κύπρος είναι καλύτερη από τη δική μας» λέμε συχνά στο καρέ. Ώσπου ξημερώνει μια μέρα και ανακαλύπτουμε έντρομοι ότι το ευοίωνο μέλλον που ευαγγελίζονται όλοι δεν έχει ορίζοντα. Κι εμείς οδεύουμε με φόρα, παρασυρμένοι από την οπισθοδρομική κομπανία, κινδυνεύοντας να συγκρουστούμε μετωπικά με τον τοίχο που ορθώνεται στο βάθος.

Άκουγα τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους να ωρύεται για την «πορνική ομοφυλοφιλική θύελλα» και αισθάνθηκα ένα αίσθημα ντροπής να με καταβάλλει, αγαπημένο μου ημερολόγιο. «Νόμιζα ότι τα είχαμε αφήσει αυτά πίσω μας» είπε δύσθυμα η Θεοπίστη Θεοδούλου, συνταξιούχος καθηγήτρια θρησκευτικών και προσωπική φίλη της δεσποινίδος Ουρανίας Κοκκίνου. «Κάποτε, αν μη τι άλλο, διέκρινε τη Δεξιά μια άλφα ευπρέπεια». «Αυτό το πράμα δεν είναι Δεξιά, Θεοπίστη μου. Ούτε καν δεξιότερα της Δεξιάς… Είναι βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο, ό,τι πιο απεχθές κυκλοφορεί εκεί έξω».

Σε σχέση φυσικά με όσα συμβαίνουν στην Ινδονησία, η υστερία του πρώην ΔΗΣΥ, τέως ΕΛΑΜ και νυν ανεξάρτητου βουλευτή, αποτελεί πταίσμα αγαπημένο μου ημερολόγιο. Σύμφωνα με τη Ρενέ Κυπαρίσσι, η οποία ενημερώνεται για όλα, από τη νέα σχέση της Κατερίνας Καινούριου μέχρι τα οικονομικά του Έλον Μασκ, «οι Ινδονήσιοι το τερμάτισαν, ποινικοποιώντας το σεξ!». «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν, το σεξ εκτός γάμου τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκιση και η συμβίωση με έξι μήνες». «Πού να σας λέω και τα καλύτερα!» συμπλήρωσε, δίχως να κρύβει τον ενθουσιασμό της, η Αργυρώ Γκαγκά.

Αιώνες είχαμε να συναντηθούμε με την Αργυρώ Γκαγκά, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Συγκεκριμένα από το 2015, όταν ένας Παναής έβγαινε στις μεταμεσονύχτιες εκπομπές και αφιέρωνε στην αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού το σουξέ της Πάολα: «Άναψε ο Θεός τσιγάρο, άναψα και εγώ, και πριν ξημερώσει λιώμα γίναμε και οι δυο. Και όταν είπα θα πεθάνω μου ’πε προς Θεού, την αγάπη που ’χεις χάσει θα την βρεις αλλού». Είχε γίνει μέγα σκάνδαλο τότε, γιατί βγήκε στον αέρα η Αργυρώ Γκαγκά και ολοφυρόταν ότι επί τριάντα δύο συναπτά έτη την είχε αστεφάνωτη ο Παναής. «Ποια είναι τούτη;» πήραν τα τηλέφωνα φωτιά των καρέ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης. «Η θεραπαινίδα του Γρίβα» πληροφόρησε τη σοκαρισμένη αστική Λευκωσία η ευρυμαθής Ρενέ Κυπαρίσσι. «Εθνικόφρων παλαιάς κοπής και καθόλα κυρία!».

Αυτή λοιπόν η Αργυρώ Γκαγκά, αγαπημένο μου ημερολόγιο, εμφανίστηκε από τα αζήτητα για να ανακοινώσει στο διευρυμένο καρέ τρία πράγματα: Πρώτον, ότι «στην Ινδονησία οι πολίτες κινδυνεύουν με 10 ετών κάθειρξη, εάν συνεργαστούν με μαρξιστικές οργανώσεις και με 4 χρόνια φυλάκιση, εάν διαδίδουν την κομμουνιστική ιδεολογία». Δεύτερον, «τι μας εμποδίζει να κάμουμεν τέθκοιους νούσιμους νόμους, μάνα μου;». Τρίτον, αν στην Κύπρο ισχύσει το ψήφισμα που θεωρεί τον Γρίβα ανάξιο κάθε είδους τιμής από την πατρίδα «τότε θα γίνει χαμός κοπέλες». «Απειλείς μας, Αργυρώ Γκαγκά;» ρώτησε η πάλαι ποτέ ανταγωνίστρια της Κουλλίτσας. «Απειλώ σας, ναι!».

Η θεραπαινίδα του Γρίβα δεν είναι μόνη της πάντως στον ανένδοτο που κήρυξε κατά της κοινής λογικής, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Εκτός από τον υποψήφιο Φούλλη εμφανίστηκαν και μαύρες εφεδρείες από την Ελλάδα. Όπως τον φυλακισμένο Χρυσαυγίτη Κασιδιάρη και το μπουμπούκι της εθνικοφροσύνης Μπογδάνο. Οι οποίοι, αποτείνοντας φόρο τιμής στον Γρίβα, θυμήθηκαν τη γνωστή του ρήση: «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τρεις εχθρούς. Τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερός μου πονοκέφαλος, ήτο οι κομμουνιστές». «Στην Ινδονησία, αδελφές μου, στην Ινδονησία» είπε με τρεμάμενη φωνή η Αργυρώ Γκαγκά. Κι έπειτα, πλειοδοτώντας στη συγκίνηση, διάβασε το tweet του ανθού της ακροδεξιάς Φαήλου Κρανιδιώτη: «Πρέπει να στείλουμε ξανά Αχαιούς, να αντικαταστήσουν τα κομμούνια στην Κύπρο».

Μια που απογειώθηκε το υπερθέαμα, σκέφτηκα να ανεβάσω λίγο ακόμα τον πήχη, αγαπημένο μου ημερολόγιο. «Ποιον θα ψηφίσετε στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, αγαπητή;» ρώτησα δήθεν αθώα την Αργυρώ Γκαγκά. «Θα στο πω με δικά του λόγια» απάντησε αγέρωχα η θεραπαινίδα του Γρίβα: «Αν γίνει το θαύμα και γίνω Αρχιεπίσκοπος, έμπλεξε η νέα τάξη πραγμάτων και έμπλεξαν όλοι οι πολιτικοί με έναν Αρχιεπίσκοπο που γνωρίζει γεωστρατηγική και τη μελετά. Έμπλεξαν, να το ξέρουν!». Κι ύστερα, αποφασισμένη προφανώς να κάψει και το τελευταίο μας εγκεφαλικό κύτταρο, ενημέρωσε το καρέ για την προφητεία του Μόρφου Νεόφυτου: Έρχεται Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπου οι λαοί θα πληρώσουν για τα αμαρτήματά τους, ιδιαιτέρως οι Αμερικάνοι που πλήττονται ήδη από αλλεπάλληλους σεισμούς 6 Ρίχτερ αλλά «δεν τα λένε εδώ και δεν τα ξέρει ο κόσμος». «Ο Θεός πιον» ψέλλισε απελπισμένη η Θεοπίστη Θεοδούλου, αλλά εις μάτην.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση