ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το αντίπαλον δέος

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Την περασμένη Παρασκευή, 6 Μαΐου, δύο συγκεντρώσεις δίχασαν την αστική Λευκωσία. Η πρώτη, με τίτλο «Οι μαμάδες συζητούν», διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας. Η δεύτερη, με τίτλο «Οι κυρίες συζητούν», διοργανώθηκε στην οικία της Ιουλίας Παλαιολόγου Ουίλσον με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας ήταν ό,τι πιο αξιοπρεπές μπορούσε να επικαλεστεί η Ιουλία για να διοργανώσει την εκδήλωση αντιπερισπασμού (η εναλλακτική επιλογή ήταν η λιγότερο φωτογενής Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών). «Το θέμα είναι να κοπεί η φόρα στις κυρίες των κυρίων υπουργών» εξήγησε στο καρέ. Εννοώντας φυσικά τις ομιλήτριες στη μαμαδίστικη προεκλογική συγκέντρωση για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, Χριστιάνα Καδή Λακκοτρύπη και Μαρία Μιχαηλίδου Καδή, καθώς και τη σύζυγο του τέως υπουργού Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Η χήρα, αν και οικοδέσποινα στην εκδήλωση - αντίπαλον δέος, εμφανίστηκε τελευταία προκαλώντας σούσουρο ως συνήθως. «Μα τι ντύθηκε;» τόλμησε να θέσει το βαθύ φιλοσοφικό ερώτημα μια παλαιά Δηκοϊκή του κύκλου επιρροής της Ζωζώς. «Μια απλή καθημερινή Iris Apfel» απάντησε η τυρκουάζ πανδαισία Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον κι ευθύς ξεκίνησε να τραγουδά με υπερχειλίζουσα συναισθηματική φόρτιση: «Ποια τύχη μ’ έφερε απόψε εδώ μπροστά σας, να τραγουδήσω έναν αβάσταχτο καημό. Μ’ ένα τραγούδι που μιλά στην ανθρωπιά σας, για μιαν ελπίδα που δεν έχει τελειωμό…».

Ενώ κορυφωνόταν το τραγούδι και οι φωνές των κυριών έσμιγαν σε κείνους τους στίχους που ακούγονταν σαν προσευχή («Πότε θ’ ανοίξουμε μια πόρτα στην καρδιά μας, να νιώσουμε όλα τα άδικα δικά μας, ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή») η εικόνα του Αβέρωφ του Αμετανόητου δάκρυσε. «Θαύμα! Θαύμα!» ολοφυρόταν το διευρυμένο καρέ, ενώ η Ευγενία η Καλαμαρού, ως εκπρόσωπος του βαθέος Συναγερμού, αναφώνησε: «Το θαύμα εις απάντησίν σου ,Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη!». Όταν τα πνεύματα ηρέμισαν κάπως, η Καλαμαρού ενημέρωσε την ομήγυρη για την εξαγγελία – δέσμευση (sic) του φύσει αισιόδοξου Αβέρωφ ότι το 50% των θέσεων του Υπουργικού του Συμβουλίου θα είναι γυναίκες.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αποδίδουν την εξαγγελία του Αβέρωφ στον φόβο να μην τον παραλάβει η Ακατανόμαστη. Είναι γνωστό ότι η τέως υπουργός Δικαιοσύνης και νυν influencer – socialite κυκλοφορεί και πυροβολεί στο Twitter, κραδαίνοντας το φεμινιστικό μανιφέστο. Είτε πρόκειται για τη γυναικοκρατούμενη Εσθονία με αφορμή την επίσκεψη Αναστασιάδη, είτε για τις νουθεσίες στον Χαμπιαούρη για «την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στα ορεινά της Πάφου μας», η Ακατανόμαστη έχει για όλα κάτι να πει. «Ακόμα και για την Ειρήνη!» εξεμάνη η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού.

«Δεν σας ζήτησαν όμως, μάλλον σας απαξιούν, αναγνωρίσιμη πια και γνωστή για τις θέσεις σας (και σε όποιον αρέσουν, ομολογώ εμένα όχι) είστε, δεν χρειάζεστε ανάδειξη, αφού το θέλετε και κρίνετε εαυτόν άξιο γιατί περιμένετε πάτερ φαμίλιας κόμμα να σας στηρίξει; Ιδού η Κύπρος» έριξε το γάντι στη Χαραλαμπίδου, με αφορμή τη δήλωσή της ότι αν την προτείνει το ΑΚΕΛ ως υποψήφια για τις προεδρικές εκείνη ενδιαφέρεται. «Μαθήματα φεμινισμού από μια γυναίκα που διορίστηκε υπουργός επειδή ήταν φίλη των κορών του Προέδρου!» ωρυόταν η Κουλλίτσα και οι υπόλοιπες συγκατένευσαν.

Επόμενο θέμα στην ατζέντα της εκδήλωσης αντιπερισπασμού «Οι κυρίες συζητούν: Τα βάσανα του Φούλλη – Τρόποι εξόδου από το προεκλογικό αδιέξοδο» ήταν η βόμβα που ετοιμάζεται να τοποθετήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Έχει ανακοινωθεί και επίσημα πια ότι ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου μετακινείται στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρώτος επιλαχών για την έδρα είναι ο Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος όμως δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται. Και κάπως έτσι, ο κλήρος πέφτει στην Ελένη Σταύρου!

«Τη φαντάζομαι ντυμένη στα γαλανόλευκα να στέκεται μπροστά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και να συστήνεται με τρεμάμενη, από την εθνική συγκίνηση, φωνή: “I have studied the inaccessible! I have inside me the Parthenon columns and the Lord’s Cross!”. Η Ούρσουλα θα παραμείνει βεβαίως ψύχραιμη καθότι είναι σκληρό καρύδι ως Γερμανίδα. Η καημένη όμως η Στέλλα Κυριακίδου λογικό δεν είναι να θέλει να ανοίξει η γη να την καταπιεί για τη συμπατριώτισσά μας που σπούδασε τα απρόσιτα και έχει μέσα της τις κολώνες του Παρθενώνα και τον Σταυρό του Κυρίου;» αναρωτήθηκε η Ιουλία. «Είναι σκληρό να είσαι δεξιά στις μέρες μας» παραδέχτηκε η Καλαμαρού κι αμέσως παραγγέλθηκε ένας έκτακτος γύρος gin and tonic.

«Κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες!» ξέσπασε η Λητώ Περιστέρη Μουσουπέττη, εκ των ιδρυτικών μελών της ΕΔΕΚ και προσωπική φίλη του γιατρού. «Εδώ κάνει πολιτική καριέρα η κόρη του Σύρου κι εμάς δεν θα μας μείνει κόμμα. Όπως κατάντησε η ΕΔΕΚ, πλέον κυριολεκτούμε, όταν λέμε πως το κόμμα είναι του γιατρού! Ο Σιζόπουλος, όπως τον λίβα που καίει τα σπαρτά, δεν άφησε Εδεκίτη στον τόπο του. Αν συνεχίσει έτσι, δεν θα μείνει άνθρωπος για να κλείσει τελευταίος την πόρτα» ψέλλισε η γιαγιά η σοσιαλίστρια, βυθίζοντας τα μέλη του διευρυμένου καρέ σε βαθιά περισυλλογή.

Ενώ ο δίσκος με τα μακαρόν άλλαζε χέρια, οι κυρίες τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας με μια τελευταία γλυκιά μπουκιά προτού η θυμόσοφος Λητώ τις αποστομώσει με μια πικρή αλήθεια: «Τα βάσανά μας εν πίσω ακόμα κοπέλλες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση