ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το βήτα το καλό

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Συνέχεια από τα προηγούμενα: Οι 69 Χρυσές Αποφάσεις της υποψήφιας για την Προεδρία Τσελεστίνα Ντε Πέτρο παρουσιάστηκαν από την Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον σε μια επεισοδιακή και ιδιαιτέρως φορτισμένη συνεδρίαση του διευρυμένου καρέ. Ένεκα της πίεσης των κυριών που ανέβηκε στο 18, το καρέ ανανέωσε το ραντεβού του για την παρουσίαση του δεύτερου μέρους του Μανιφέστο Ντε Πέτρο. Αυτή τη φορά υπό την εποπτεία της Ανθούλας Άνθη Ανθούλη, στην οικία της στη μαγευτική Ανθούπολη.

Όλη η αστική Λευκωσία γνωρίζει βεβαίως την Ανθούλα. Η οποία υπήρξε φανατική θαυμάστρια και προσωπική ψηφοφόρος του Λέανδρου Ζαχαριάδη, από τότε μάλιστα που εκείνος κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής με το Ενιαίο Κόμμα, το μακρινό 1970. Η υποψηφιότητα της εγγονής του, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, έδωσε τη ευκαιρία στην Ανθούλα Άνθη Ανθούλη για πολιτικό comeback. Η πρόσκλησή της, για την παρουσίαση του δεύτερου μέρους του Μανιφέστο Ντε Πέτρο, καθόριζε ως dress code το φλοράλ και ζητούσε θετικό attitude ώστε «ν’ ανθίσει επιτέλους στον τόπο η ελπίδα μάνα μου».

Η Ιουλία προσήλθε στο κατά γενική ομολογία καλόγουστο σπίτι της Ανθούπολης με εκδρομικό outfit, «καθότι οτιδήποτε απέχει από τον Άγιο Ανδρέα πάνω από 10 λεπτά με το αυτοκίνητο, είναι εξοχή, κοπέλες». Επί της υποδοχής, εκτός από την Ανθούλα, βρισκόταν ο σύζυγός της και τα παιδιά τους Γαρυφαλλιά, Βιολέτα και Κρίνος. Όταν διαπιστώθηκε απαρτία, προσφέρθηκε τσάι γιασεμί από την παραδουλεύτρα Ροδούλα και ο οικοδεσπότης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του διευρυμένου καρέ. «Κυρίες μου, ετοιμαστείτε για το βήτα το καλό» είπε ο ανυποψίαστος Χρύσανθος Ανθούλης.

Αυτό που ακολούθησε έγινε viral στον κλειστό κύκλο της μεγαλοαστικής Λευκωσίας. Οι καλόπιστοι το χαρακτήρισαν nervοus breakdown. Οι κακόπιστοι, πάλι, το είπαν «η υστερία της Καλαμαρούς». Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ξέσπασμα της Ευγενίας μάρανε τον ενθουσιασμό της οικογένειας Ανθούλη: «Φτάνει πια με τα βήτα! Μας πρήξατε και με το βήτα μέρος και με το βήτα πλάνο και με τη βήτα επιλογή. Δεν θέλουμε plan b μάνα μου! Έχουμε ηγέτη υποψήφιο και είναι άλφα – άλφα!». «Μα αφού διενεργούνται δημοσκοπήσεις για σχέδιο βήτα, αν αποχωρήσει ο Αβέρωφ» τόλμησε να ψελλίσει ο Ανθούλης και χρειάστηκαν δύο βαλεριάνες για να καλμάρει η Καλαμαρού.

Η παρέμβαση της Ανθούλας Άνθη Άνθούλη αποδείχτηκε ευτυχώς κατευναστική: «Ας αφήσουμε το Σχέδιο Βήτα της υποψηφιότητας Αβέρωφ για τον Σεπτέμβριο και ας επικεντρωθούμε στο Μέρος Βήτα του Μανιφέστο Ντε Πέτρο κοπέλες». «Τουτέστιν;» ρώτησε η σιεροκουτάλα Φώφη Κούταλου. «Τουτέστιν, οι Χρυσές Αποφάσεις της Τσελεστίνα είναι ποταμός! Ποτέ άλλοτε η εσωτερική διακυβέρνηση δεν αντιμετωπίστηκε τόσο ευφάνταστα και με απαντήσεις για ό,τι μπορεί να βάλει νοσηρός νους ανθρώπου».

Η υπογεννητικότητα για παράδειγμα. Υπάρχει Χρυσή Απόφαση για να λαμβάνουν οι μητέρες 550 ευρώ τον μήνα «ως αναγνώριση του καθημερινού έργου τους για ένα καλύτερο αύριο» (επί λέξει). Επιπλέον, καταργείται η στρατιωτική θητεία, πλην όμως τα παιδιά θα κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις και θεωρία ως μαθητές ώστε μετά το σχολείο και με ένα απλό training να μπαίνουν στην πρώτη βαθμίδα (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό).

«Καταργείται επίσης το home work για τους μαθητές - Χρυσή Απόφαση Αριθμός 9. Εκ παραλλήλου, κι εδώ είναι τα σπουδαία νέα κοπέλες, θα γίνονται δωρεάν επιδιορθώσεις πολυκατοικιών, αρκεί η ιδιοκτήτρια να είναι γυναίκα». Καλά, ο ενθουσιασμός που επικράτησε στο διευρυμένο καρέ, δεν περιγράφεται. Πράγμα απολύτως λογικό φυσικά, αφού μια κυρία του κύκλου τους μια τουλάχιστον πολυκατοικία στο όνομά της οφείλει να την έχει. «Τι σόι αγγλόφωνος δεξιά είμεθα άλλωστε;» αστειεύτηκε η Ρενέ Κυπαρίσσι, ενώ η Ιουλία αρκέστηκε στο λακωνικό σχόλιο: «Ας όψονται οι τράπεζες».

«Χρυσή Απόφαση Αριθμός 14: Κατάργηση καντίνας στα σχολεία. Τι μας νοιάζει θα μου πείτε και δεν θα έχετε καθόλου άδικο. Κατά τον ίδιο τρόπο που σκασίλα μας κιόλας για την κατάργηση του επιδόματος μονογονεϊκής, του επιδόματος μάνας και του επιδόματος παιδιού (Χρυσές Αποφάσεις 18 – 20). Κάτι άλλο που επίσης δεν μας νοιάζει είναι ότι οι πολίτες θα πληρώνουν ένα σταθερό ποσό και θα καλύπτεται από το κράτος το νερό, το ρεύμα, το αποχετευτικό κ.λπ. Το σημειώνω καθότι μπορεί αν είμαστε πλούσιες, αλλά παραμένουμε και τόσο συγκλονιστικά απλές, αγαπητές φίλες».

«Κατάργηση του ΦΠΑ σε ένδυση, υπόδηση και κομμωτήρια. Αυτό ναι, είναι ένα σοβαρό μέτρο, το οποίο συνδυάζεται θαυμάσια με τη Χρυσή Απόφαση 62 για την καθιέρωση της Κύπρου ως προορισμό αφορολόγητου shopping!». «Τρέλανέ μας, Ανθούλα!» φώναξε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού και η οικοδέσποινα το τερμάτισε, διαβάζοντας τη Χρυσή Απόφαση 66: «Ανάπτυξη με επιχορηγημένα προγράμματα για την μόδα στην Κύπρο» είπε και η φωνή της πνίγηκε στα ξέφρενα χειροκροτήματα. «Επιτέλους, να ξεβλαχέψουν οι Κυπραίοι, κοπέλες!».

Ό,τι ακολούθησε περιγράφεται με μια λέξη μόνο: θρίαμβος! Είναι λυπηρό γιατί η έκταση της στήλης δεν επιτρέπει την αναλυτική παρουσίαση του Μανιφέστο. Κάθε Χρυσή Απόφαση είναι κι ένα πολιτικό μπιζού. Όπως η βούληση της πληθωρικής Τσελεστίνα οι ιδιοκτήτες υποστατικών να κάνουν έξωση στους ενοικιαστές χωρίς λόγο (Θεά!) ή το ακόμα καλύτερο για την προώθηση της Κύπρου ως προορισμού όπερας! Λογική και αναμενόμενη ήταν λοιπόν η απόφαση του διευρυμένου καρέ που λήφθηκε ομόφωνα: «Chapeau, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο. Αν η βραχονησίδα μας είναι όντως πελλότοπος, χρειάζεται ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης αντάξιο της φήμης του».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση