ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μεγάλο φαγοπότι

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

«Προτιμάς να εξαρτόμαστε από την Κούταλου για να παίξουμε μια αξιοπρεπή μπιρίμπα ή να προχωρήσουμε στη μεταγραφή από το καρέ του Λυκαβηττού; Η Ανδριάνα Ζιβάνα Βλαδιμήρου είναι διαθέσιμη, αλλά όλα εξαρτώνται από εσένα καλή μου». Τόνισε το «εσένα» η Ιουλία, για τους ευνόητους λόγους που η Κουλλίτσα γνώριζε.

Όλη η αστική Λευκωσία γνωρίζει για τη love and hate σχέση της αριστερής (με την καλή έννοια) Κουλλίτσας Κυριακού και της αριστερής (με την κακή έννοια) Ανδριάνας Ζιβάνα Βλαδιμήρου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι τις χαρακτήρισαν «Γιν και Γιανγκ», φωτιά και νερό, σκοτάδι και φως. Στο αριστερό σύμπαν της μικρής μας πόλης αυτές οι δύο κυρίες υπήρξαν ανέκαθεν δύο πόλοι που άλλοτε έλκονταν κι άλλοτε απωθούνταν.

Η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού είναι καλά γνωστή στους αναγνώστες μας: ιδιοσυγκρασιακή πλην όμως συγκαταβατική, κόκκινη τόσο όσο, φύσει και θέσει ενάντια στο βαθύ κράτος της Δεξιάς αλλά μ’ ένα μέτρο, καθότι πάνω από όλα η λογική. Όπως εξήγησε άλλωστε το πάλαι ποτέ η διορατική Κουλλίτσα στον Σοβιετικό πρέσβη: «Στην Κύπρο, σύντροφε Αστάβιν, υπονομεύουμε τον Καπιταλισμό εκ των έσω».

Η αριστερή (με την κακή έννοια) Ανδριάνα Ζιβάνα Βλαδιμήρου, πάλι, αποτελεί μια ολότελα διαφορετική περίπτωση. Οι «Βουλγαροκτόνοι» του ΑΚΕΛ (οι απόφοιτοι της Βουλγαρίας για όσους δεν γνωρίζουν την κομματική αργκό) έχουν πολλά να πουν για την εκρηκτική Ανδριάνα. Το πέρασμά της από τη Σόφια τη δεκαετία του ’60 υπήρξε θρυλικό. Σύμφωνα με Πηγή της Στήλης: «Η Ζιβάνα ξεκίναγε με “του αγοριού απέναντι” και ώσπου να ξημερώσει γινότανε του “επέσατε θύματα αδέλφια μου εσείς”».

Στη Σόφια γνώρισε η Ανδριάνα Ζιβάνα τον Βλαντιμίρ Μένσικοφ. Έζησε μαζί του έναν θυελλώδη έρωτα κι όταν ο Ρώσος χάθηκε τόσο άδικα και τόσο πρόωρα σε μια μπριγάδα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, ορκίστηκε στο όνομα του Γκεόργκι Δημητρόφ παντοτινή αφοσίωση στη μνήμη του. Από τότε υιοθέτησε το Βλαδιμήρου, παραμένοντας πιστή στο κομμουνιστικό ιδεώδες κόντρα στις κοσμογονικές αλλαγές που έφερε η παγκόσμια Ιστορία. «Με ροζουλί αριστερά, όπως την Κουλλίτσα, το σαθρό κατεστημένο θα μας καταδυναστεύει εσαεί» είχε πει χαρακτηριστικά στην Ιουλία.

Αλλά να που τα έφερε έτσι η ζωή και τα Γιν - Γιανγκ βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι. Εν προκειμένω στο gathering της Ρενέ Κυπαρίσσι, με αφορμή την επιστροφή των κυριών στην πόλη, το οποίο εξελίχθηκε σε μια επίδειξη χλιδής από την εξωστρεφή ΔΗΚΟϊκή οικοδέσποινα. Αστακοί και φιλέ μινιόν, σε ένα art de la table του τύπου να βάλω τα χρυσά και να φυσάει… «Μια πρόγευση του πώς οι ΔΗΚΟϊκοί ετοιμάζονται να φάνε με χρυσά κουτάλια» σχολίασε η αριστερή (με την κακή έννοια) Ανδριάνα Ζιβάνα Βλαδιμήρου. «Ετοιμάζονται για το ’23, όταν ο Νίκος της Σιωπής κατσικωθεί στην εξουσία» συγκατάνευσε η Ευγενία η Καλαμαρού». «Ξύπνα, λαέ! Ξύπνα, γιατί, αν δεν ξυπνήσεις, θα δακκάνουμεν το ένα τζιαι θα τα πονούμεν ούλλα» ξέσπασε η Ανδριάνα και η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού ένιωσε πως ήθελε ν’ ανοίξει η γη και να την καταπιεί.

Ήταν να μην πάρει φόρα η Ζιβάνα! Αφού τα είπε ένα χέρι στους ΔΗΚΟϊκούς έπιασε στο στόμα της την κυβέρνηση με αφορμή τις σούβλες στο Τρόοδος. «Την ημέρα που η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αποκάλυπτε το μεγάλο πλιάτσικο, η κυρία Άντρη επέβλεπε τους λουκουμάδες και οι υπουργοί έπιναν στην υγειά των κορόιδων! Μα δεν έχουν καμιά τσίπα επάνω τους, μάνα μου;». «Ηρέμησε και θα πάθεις τίποτε, Ανδριάνα μου…» τόλμησε να παρέμβει η Ιουλία. «Να ηρεμήσει ο Κινουάρι Καμιτάτου Μασσάμπα που έπιασε φιλίες με τον Φούλλη. Εγώ δεν ηρεμώ!». «Πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε…» ψιθύρισε σοκαρισμένη η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού, αλλά πριν ολοκληρώσει τη φράση της έλαβε την αποστομωτική απάντηση από το αντίπαλον αριστερό δέος: «Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη! Να μάθουν να φέρονται».

Η συζήτηση λογικό ήταν να οδηγηθεί στο ταξίδι του Αβέρωφ στο Κονγκό και στη «διεθνή πρωτοβουλία» του για το μεταναστευτικό. «Κατ’ αρχάς ποιος τον κάλεσε τον Φούλλη να χειριστεί εκ μέρους του κράτους το μεταναστευτικό; Με ποια θεσμική ιδιότητα, για να μη με πιάσουν τα νεύρα μου πάλι και πω κάτι χειρότερο. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι μας θεωρούν τόσο ηλίθιους που μας πλάσαραν ως ανωτάτου επιπέδου μια συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού! Η αντιστοιχία στα δικά μας, αν θεωρήσουμε την Πρόεδρο της Βουλής δεύτερη τη τάξει, είναι ο αναπληρωτής της Αννίτας, δηλαδή ο Κουλίας! Οπότε ο Ζήνων Μουκόγκο, που είδε ο Φούλλης, είναι κάτι σαν τον γραμματικό του Κουλία!»

Καμιά τους δεν προσπάθησε να συγκρατήσει την έτσι κι αλλιώς ασυγκράτητη Ανδριάνα, γι’ αυτό συνέχισε ακάθεκτη: «Μία είναι η λύση, κοπέλες! Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες, δεν έχουμε καιρό για άλλες ελπίδες» Και τους έδειξε το λογότυπο του υποψήφιου για τη προεδρία Χαράλαμπου Αριστοτέλους: ένα κόκκινο αστέρι με μια γροθιά που σπάει τα δεσμά. «Για ανειρήνευτους αγώνες ταξικούς μέχρι την τελική ανατροπή του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος!» επανέλαβε τη θέση του υποψηφίου. «Μα πώς;» ψέλλισε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. «Βενσερέμος!» την αποστόμωσε η αριστερή (με την κακή έννοια) Ανδριάνα Ζιβάνα Βλαδιμήρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση