ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολυμπιακός: Η τραγωδία που σημάδεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Η πιο μαύρη μέρα στην ιστορία του Ολυμπιακού

ΠΗΓΗ: sport-fm.gr

Παγωμένο και ψυχρό. Έτσι στέκει το τουρνικέ της Θύρας 7 που βρίσκεται ακόμα στη θέση του. Η όψη του, η εικόνα του, έχει να διηγηθεί και να θυμίζει μια ανείπωτη ιστορία. Την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και του Ολυμπιακού.

Η 8η Φεβρουαρίου του 1981 ήταν μια όμορφη, ηλιόλουστη μέρα στην Αθήνα...

Κανείς, όταν ξημέρωσε το πρωινό εκείνο δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι αυτή η μέρα θα εξελισσόταν στην πιο αποφράδα, για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Περισσότεροι από 35.000 οπαδοί, κατηφορίζουν εκείνη την μέρα για το παλιό γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός του Σαργκάνη, του Γαλάκου, του Αναστόπουλου και του Νικολούδη, υποδέχεται την ΑΕΚ των Μαύρου, Αρδίζογλου και Μπάγιεβιτς, για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα μετατρέψουν το παιχνίδι σε θρίαμβο, επικρατώντας με 6-0 της «Ένωσης» με τον Μάικ Γαλάκο να βρίσκει δίχτυα τρεις φορές και από μία οι Κουσουλάκης, Ορφανός και Βαμβακούλας.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Όλοι θέλουν να φύγουν και να πανηγυρίσουν αυτή την σπουδαία νίκη. Η απίστευτη χαρά, κάνει κάποιους να θέλουν να πανηγυρίσουν και να βρεθούν κοντά στα είδωλα τους.

Τα παιδιά της Θύρας 7, προσπαθούν να μετακινηθούν προς τη Θύρα 1 και να αντικρίσουν τους «ήρωες» τους. Εκεί, αρχίζει να εκτυλίσσεται μια απίστευτη τραγωδία. Αυτή που δεν θα ξεχάσει κανείς, όσα χρόνια και να περάσουν.

Οι δείκτες του ρολογιού σταματούν στις 16.58. Ένας οπαδός γλιστράει σε ένα μαξιλαράκι και κυλάει από τα σκαλιά προς την πόρτα που για άλλους ήταν κλειστή, για άλλους μισόκλειστη. Επικρατεί πανικός και συνωστισμός. Οι φίλαθλοι που κατεβαίνουν δεν μπορούν να δουν τι συμβαίνει και πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο. Επικρατεί πανδαιμόνιο.

Οι οπαδοί καταπλακώνονται. Οι αστυνομικοί ξερίζωσαν την πόρτα, αλλά ήταν ήδη αργά για να αποφευχθεί αυτό που είχε ήδη συμβεί. Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο «Τζάνειο».

Γύρω στις 20.00 στο «Τζάνειο», σε ένα κλίμα οδύνης και αγωνίας, από τους συγγενείς των οπαδών, αναγνωρίζονται οι τρεις πρώτοι νεκροί. Είναι ο Βασίλης Μάχος, ο Γιάννης Κανελόπουλος και ο Γιάννης Διαλυνάς.

Το προσκλητήριο των νεκρών θα φτάσει τα 21 άτομα. Η Ελλάδα πενθεί. Ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού. Σαν σήμερα, πριν από 36 χρόνια.

Τα 21 θύματα της Θύρας 7

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μαχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: sport-fm.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X