ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομόνοια: Το «πρότζεκτ» που ξεθωριάζει

Με αφορμή τον αριθμό των 6 Κύπριων παικτών που αγωνίστηκαν στον προχθεσινό ημιτελικό

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Ένα από τα γεγονότα που επισημάνθηκαν σε σχέση με την προχθεσινή μεγαλειώδη –από πλευράς ψυχολογίας - πρόκριση της Ομόνοιας επί του ΑΠΟΕΛ ήταν ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα συμμετείχαν 6 Κύπριοι ποδοσφαιριστές Ήτοι, Νικόλας Παναγιώτου, Γιάννης Κούσουλος, Λοΐζος Λοΐζου, Παναγιώτης Ζαχαρίου Ανδρόνικος Κακουλλής , Χαράλαμπος Χαραλάμπους . Δε περιλαμβάνουμε τον πολιτογραφημένο Φώτη Παπουλή.

Επειδή, δυστυχώς, αρκετές φορές εμείς οι αθλητικοί συντάκτες δεν είμαστε συνεπείς στο τι γράφουμε ή είμαστε επιφανειακοί και αναπτύσσουμε ένα θέμα ανάλογα με το αποτέλεσμα, ενός αγώνα να είστε σχεδόν σίγουροι ότι αν η Ομόνοια δεν προκρινόταν κανείς δεν θα έκανε αναφορά επί του θέματος. Λες και το αποτέλεσμα αλλάζει ένα δεδομένο γεγονός.

Το είχε δηλώσει ο Σταύρος Παπασταύρου πως στο μέλλον ήθελε να δει την πρώτη ομάδα στελεχωμένη σε μεγάλο ποσοστό από τις ακαδημίες

Η παρουσία τόσων Κυπρίων σε ένα κρισιμότατο ματς είναι ασφαλώς προς πίστη του Σωφρόνη Αυγουστή που συνέβαλε τα μέγιστα στο να επέλθει η πρόκριση. Ηλθε όμως αυτή η εικόνα να θυμίσει ένα «πρότζεκτ». Τα τελευταία χρόνια -από το 2018 για την ακρίβεια- η Ομόνοια έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις ακαδημίες της.

Ο Μπεργκ το πρώτο βιολί

Το είχε δηλώσει ο Σταύρος Παπασταύρου πως στο μέλλον ήθελε να δει την πρώτη ομάδα στελεχωμένη σε μεγάλο ποσοστό από τις ακαδημίες. Δεν έμεινε στα λόγια και έδωσε τα εφόδια στην ομάδα για να περάσει αυτό σταδιακά και στην πράξη… Βέβαια όση δουλειά και αν έγινε από μια ομάδα ανθρώπων το …πρώτο βιολί σε όλο αυτό ήταν ο Χένινγκ Μπεργκ.


Πέραν της δουλειάς αυτής καθαυτής που γινόταν, υπήρξε άψογη συνεργασία μεταξύ των προπονητών της πρώτης ομάδας και των προπονητών των ακαδημιών Ο Χένιγκ Μπεργκ έδινε μεγάλη σημασία στους νεαρούς και μέσω των συνεργατών του στην πρώτη ομάδα ζητούσε από τον υπεύθυνο προπονητή της Ακαδημίας να του στέλνει ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα για προπόνηση. Κάποιοι δε επιλέγονταν να βρίσκονται και στην προετοιμασία, Τώρα θα μου πείτε αυτά τα έκανε μόνο η Ομόνοια; Όχι φυσικά. Αλλά ο Χένινγκ Μπεργκ τα έκανε γιατί όντως ήθελε να αναδείξει ποδοσφαιριστές και όχι να τα κάνει, είτε για το θεαθήναι είτε για να …βγαίνει η προπόνηση Μέσα από αυτό το περιβάλλον οι μικροί έκτιζαν το ταλέντο τους βελτιώθηκαν, ωρίμασαν – στο βαθμό που μπορούσαν με βάση το χρόνο που δούλεψαν - και σε κάποια στιγμή κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους µέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και πέτυχαν.

Η Ομόνοια τη σεζόν 2020-21 κατέκτησε το πρωτάθλημα με νεαρά παιδιά να έχουν ουσιαστική συμβολή στην κατάκτηση. Γιατί ο προπονητής τους εμπιστευόταν και τους έριχνε στο ματς σε στιγμές δύσκολες. Η Ομόνοια με αυτό το επίτευγμα έγινε παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες ομάδες που άρχισαν να δίνουν βαρύτητα στις ακαδημίες τους

Ποιους προώθησε

Θυμίζουμε ότι ο Χένιγκ Μπεργκ κατά τη διάρκεια της θητείας του καθιέρωσε τους Ανδρόνικο Κακουλλή (3.5.2001), Λοΐζο Λοΐζου (18.7.2003) και Μαρίνο Τζιωνή (16.7.2001), που τώρα παίζει στην Κάνσας Σίτι ενώ εμφάνισε (στην Ομόνοια, γιατί προηγουμένως ήταν στην Ανόρθωση με ελάχιστη συμμετοχή) και καθιέρωσε το Νικόλα Παναγιώτου (12.5.2000)

Έδωσε αρκετό χρόνο συμμετοχής στο Χαράλαμπο Χαραλάμπους (4.4.2002), που συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία προοδεύοντας σε σημαντικό βαθμό και ωριμάζοντας παράλληλα. Έχει μάλιστα αγωνιστεί στην Εθνική ανδρών.

Έχει δώσει επίσης χρόνο συμμετοχής στους Ανδρέα Σάββα (21.7.2004) Κωνσταντίνο Βενιζέλο (5.7.2004) Ανδρέα Ασημένο (2.7.2004) Κωνσταντίνο Χρίστου (19.4.2003.) Άγγελο Ζευκή (15.4.2003) Ανδρέα Ευαγγέλου (20.9.2004) Ιάκωβο Λαό (10.10. 2003), Κυριάκο Χρυσομήλη (4. 1.2004).

Οι Κωνσταντίνος Χρίστου και Ανδρέας Ασημένος είναι στην ΜΕΑΠ ο Άγγελος Ζευκής στον Ολυμπιακό, ο Ανδρέας Ευαγγέλου στην ΠΑΕΕΚ και ο Ιάκωβος Λαός στον ΠΟ Ονήσιλο Αχυρώνα.

Το «πρότζεκτ» όμως αυτήν τη στιγμή δεν λειτουργεί όπως πριν. Έχει ξεθωριάσει. Μοιάζει να έχει βαλτώσει όσον αφορά την πρόοδο και την ανάπτυξή του τον τελευταίο χρόνο. Ουσιαστικά από τότε που αποχώρησε ο Χένινγκ Μπεργκ δεν υπήρξε προπονητής στην Ομόνοια που να δείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση νεαρών παικτών και να δώσει συνέχεια στο πρότζεκτ όσον αφορά την προώθηση παικτών Το γεγονός ότι από τότε που έφυγε δεν είδαμε νεαρό παίκτη να προωθείται στην πρώτη ομάδα ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο

Ο Νιλ Λένον ήταν …αλλού, ο δε Γιανίκ Φερέρα έχει τη δικαιολογία ότι ήλθε σε μια πολύ άσχημη περίοδο για την ομάδα και δικαιολογημένα είχε άλλες προτεραιότητες. Αναμένουμε να δούμε πως θα δράσει ο Σωφρόνης Αυγουστη. Σε ένα τέτοιο «πρότζεκτ» η στάση του προπονητή της πρώτης ομάδας καθορίζει πολλά. Αν δεν είναι θετική και ενεργητική δεν γίνεται τίποτα. Τα ταλέντα, χωρίς στήριξη, είτε θα χάνονται είτε θα καταλήγουν σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Μη ξεχνάμε μάλιστα ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει περισσότερο για τους νεαρούς με τη θέσπιση του αριθμού των 17 μη Κύπριων παικτών στις ομάδες όπως αποφάσισαν οι φωτεινοί παντογνώστες σε μια επίδειξη ….αποποίησης των σωματειακών τους συμφερόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Ομόνοια: Τελευταία Ενημέρωση