ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ – Ολα τα βλέμματα στην Κεντρική Επιτροπή

Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα πυροδότησε συζητήσεις περί ηγεσίας

Γράφει ο Αντώνης Αντζολέτος

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «καταφέρνει» να χάσει πάνω από 11 μονάδες του δυναμικού του, είναι μοιραίο στο κόμμα να αρχίζουν και συζητήσεις περί ηγεσίας. Και επειδή η αυτοσυγκράτηση στην Κουμουνδούρου ήταν πάντα μια άγνωστη λέξη, τα όργανα έχουν ήδη αρχίσει. H μάχη της 25ης Ιουνίου θα δοθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο πάντα μια μικρή σπίθα αρκεί για να ανάψει τη φωτιά. Κανείς δεν αμφισβητεί πως ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που μετά τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα ανοίξει την όποια κουβέντα. Και όπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη, καταλύτης θα είναι το νέο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε στο Action 24 την πρότασή του πως «αξιοποιώντας και τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν και στις κάλπες αυτές… όπως η Eφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση».

Δυσφορία

Η εσωστρέφεια επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι συγκεκριμένες δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου δεν ήχησαν καλά στη Ρένα Δούρου, που μίλησε στον Alpha 9,89: «Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, θα έλεγα εγώ, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Αναφερόταν η τέως περιφερειάρχης Αττικής σε κάποια υπόγεια συνεννόηση στελεχών της «Ομπρέλας»; Σίγουρα με την πύρινη παρέμβασή της επιχείρησε να δώσει τέλος σε τυχόν νέες αναφορές που αφήνουν οποιοδήποτε «άρωμα» διαδοχής, ζητώντας στο τέλος να μην μπαίνει κανείς σε ονοματολογία. Στην ίδια γραμμή ο επίσης «προεδρικός» Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Naftemporiki TV σχολίασε: «Μια πολιτική άποψη που είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου». Από συνομιλίες που είχε η «Κ» με στελέχη της αριστερής πτέρυγας δεν προκύπτει πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση παρέμβασης κατά του προέδρου. Τουλάχιστον μέχρι τις 25 Ιουνίου. Από εκεί και μετά είναι σίγουρο πως θα γίνει το «ταμείο».

«Δεν είναι ταμπού»

Είναι γεγονός ότι τα ονόματα στα οποία αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης αποτελούν αυτή τη στιγμή το ισχυρό νέο δυναμικό. Σύντροφοί του, που δεν παρεξήγησαν τα λεγόμενά του, θεώρησαν πως επιθυμεί με τον πιο «ήπιο τρόπο» να προδιαγράψει την επόμενη ημέρα. Μετά την ολοκλήρωση των επικείμενων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανασυνταχθεί με το βλέμμα στραμμένο και στην ηγεσία και στην ηγετική ομάδα. «Αυτή η συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο πρώην υπουργός Υγείας, ερωτώμενος για το θέμα της διαδοχής μετά τις κάλπες, πρόσθεσε πως μετά ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα «κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι ένα θέμα “ταμπού”».

«Πολιτικό κεφάλαιο»

Αρνητική σε κάθε τέτοια κουβέντα ήταν η Ολγα Γεροβασίλη στον ΑΝΤ1: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικό κεφάλαιο και για την Αριστερά, και για τον ΣΥΡΙΖΑ, και για τη χώρα. Και θα ήταν πολύ βολικό να μην υπάρχει, αλλά ο Τσίπρας υπάρχει και θα υπάρχει». Κανένας «δελφίνος», πάντως, δεν έχει βγει μπροστά έως τώρα. Ο σεβασμός στο πρόσωπο του προέδρου είναι κάτι παραπάνω από δεδομένος. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Βίτσας επισήμανε πως «έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος είναι 15 χρόνια πρόεδρος, αλλά πολύ μικρός ηλικιακά, δηλαδή φέτος θα φτάσει, πηγαίνει στα 49 του χρόνια, κάποιοι άλλοι ξεκινάνε την προεδρία τους σε αυτή την ηλικία. Αρα έχει πολύ μεγάλη σημασία τι θέλει αυτός. Εγώ θα το δω με κατανόηση το τι θέλει, από την άλλη μεριά θα του πω να το σκεφτεί και δεύτερη και τρίτη φορά, μετά βέβαια τις εκλογές».

Παρουσιάζει νέο αφήγημα ο Αλέξης Τσίπρας

Η «βαριά σκιά» της στρατηγικής ήττας της 21ης Μαΐου εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από την Κουμουνδούρου. Το κόμμα ψάχνει να βρει εναγωνίως τα βήματά του, ώστε η τωρινή εικόνα κατάρρευσης να αναστραφεί. Βουλευτές και στελέχη, που ήδη συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις, είναι αναγκαίο τις λίγες ημέρες που απομένουν να προβάλλουν ένα νέο πειστικό αφήγημα. Η πίεση της Νέας Δημοκρατίας με τον «αέρα» των 20 μονάδων και η «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ, που μείωσε τη διαφορά στο 9%, δυσκολεύουν πολύ το έργο του Αλέξη Τσίπρα.

Η εισήγηση

Ολοι περιμένουν τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να καταλάβουν πού βαδίζει το κόμμα.

Απλώς, δεν πρόκειται για μία ακόμη από τις συνηθισμένες συσκέψεις του κορυφαίου οργάνου. Η «επιβίωση» και η ομαλή πορεία προς τις κάλπες εξαρτάται από το τι θα ειπωθεί μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Και μπορεί να υπάρχει μια δέσμευση από όλες τις πτέρυγες για ένα ενωτικό κλίμα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να τηρηθεί σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο για τις επόμενες 30 ημέρες.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο νέο αφήγημα, στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, αλλά και στις άμεσες αλλαγές που σχεδιάζει.

Ο πρόεδρος αναμένεται να περιγράψει τις στοχεύσεις, κυρίως για τα κοινά στα οποία πρέπει να απευθυνθεί το κόμμα προκειμένου ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Για όσους «μετακόμισαν» απευθείας στη Νέα Δημοκρατία είτε επέλεξαν κάποια άλλη προοδευτική δύναμη θα πρέπει να γίνει σαφής ο κίνδυνος «ηγεμονίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη διακυβέρνηση. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προτίμησαν να απέχουν από τις κάλπες βλέποντας πως το μήνυμα της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι θολό, χωρίς ποτέ να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο. Ποιο είναι το μυστικό; Η αξιωματική αντιπολίτευση να μην απευθυνθεί πλέον σε ένα αόριστο εθνικό ακροατήριο, αλλά να επικεντρώσει σε ομάδες κοινωνικές που πάντα στήριζαν το κόμμα. Ανεργοι και πιο λαϊκά και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα είναι ένα «γκρουπ» που πρέπει να «επαναπατριστεί» στην Κουμουνδούρου και να δώσει το «παρών» στις εκλογές.

Κακή παρένθεση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί στο πολύ κακό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ωστόσο θα ζητήσει συστράτευση όλων των δυνάμεων του κόμματος προκειμένου η προηγούμενη Κυριακή να μείνει πίσω ως μια κακή παρένθεση.

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως η επόμενη κάλπη είναι άδεια και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει πολύ στον προγραμματικό λόγο στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει και τις «αστοχίες» της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, που θα πρέπει πλέον να αποφευχθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X