ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστούγεννα με μπαράζ τροπολογιών στη Βουλή

«Μπουρλότο» έβαλαν στη Βουλή 46 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μανιάτης: «Μετατρέπετε τη Βουλή σε πλυντήριο της ανικανότητας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Στον αέρα πέταξε τις τροπολογίες ο Κεγκέρογλου. «102 τροπολογίες είχατε καταθέσει το 2014 ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», αντεπιτέθηκε ο Γιώργος Σταθάκης. Αποχώρησε το Ποτάμι σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Μπουρλότο» έβαλαν στη Βουλή 46 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες, που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό και «αυγάτιζαν» ανά ώρα, δοκιμάζοντας τα νεύρα και τις αντοχές των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Αν και η «παρέλαση» τροπολογιών αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο λίγο πριν την εκπνοή εκάστου ημερολογιακού έτους για να διευθετηθούν εκκρεμή ζητήματα πάσης φύσεως, σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ξεπέρασε κάθε όριο με πρώτο τον Γιάννη Μανιάτη να διαμαρτύρεται εντόνως καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι μετατρέπει τη Βουλή σε «πλυντήριο ξεπλύματος της ανικανότητάς της» κάνοντας το φαινόμενο να προσλαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου.

Το κλίμα ήταν ήδη εκρηκτικό από νωρίς και κλιμακώθηκε με τη συνεχή αύξηση των τροπολογιών, πολλές εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν τουλάχιστον ύποπτες από την αντιπολίτευση.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η έκρηξη του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος φανερά εκνευρισμός πέταξε τον «πάκο» με τις τροπολογίες στον αέρα χαρακτηρίζοντάς τις «φέιγ βολάν» και φωνάζοντας «τέλος αυτό το παιχνίδι να ασκούν κυβερνητική πολιτική οι βουλευτές κατ’ εντολή των υπουργών. Τέλος!».

Την ίδια ώρα ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης επικαλέστηκε για άλλη μία φορά τους μαθητές που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σήκωσε το γάντι και περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι παίζουν θέατρο «διεκδικώντας ένα μονόλεπτο στο youtube».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Γιώργος Μαυρωτάς είχε ανακοινώσει την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού από τη συζήτηση και την επικείμενη ψηφοφορία του νομοσχεδίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «απαράδεκτη» νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης.

«Θα αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία. Δεν μπορεί να προσφέρουμε έργο στους υπουργούς όταν δέχονται πιέσεις για τροπολογίες. Κάποιος να κάνει την αρχή να αντισταθεί σε κατάσταση που βολεύει υπουργεία αλλά δεν βολεύει τη χώρα», υπογράμμισε ο κος Μαυρωτάς, στηλιτεύοντας την «καταιγίδα» βουλευτικών τροπολογιών χωρίς κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Λίγο πριν αίσθηση είχε προκαλέσει ο ιδιότυπος διαγωνισμός καλύτερης «κακής νομοθέτησης», στον οποίο είχε επιδοθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης για να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «πλυντηρίου», παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2014 επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν κατατεθεί αθροιστικά 102 τροπολογίες. Ο ίδιος επικαλέστηκε και τις δεσμεύσεις της χώρας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, στις οποίες περιλαμβάνονται 3 – 4 από τις υπουργικές τροπολογίες.


«Δηλαδή μας λέτε ότι για εσάς μέτρο σύγκρισης είναι ότι δεν είστε χειρότεροι από τους προηγούμενους», σχολίασε δηκτικά ο Γιάννης Μανιάτης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τροπολογιών που έγιναν δεκτές από τον Γιώργο Σταθάκη είναι άσχετες ως προς το αντικείμενο του νομοσχεδίου καθώς αφορούν ζητήματα από τον ΕΟΤ, έως προσλήψεις και παράταση των συμβάσεων καθαριότητας στο δημόσιο, θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού, καθώς και την αγορά πετρελαιοειδών που «μετακόμισε» από το πολυνομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον βομβαρδισμό τροπολογιών.

Οι τροπολογίες που προκάλεσαν ερωτηματικά και αντιδράσεις.

Ερωτηματικά πάντως εγείρει βουλευτική τροπολογία της Ευαγγελίας Καρακώστα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την παράταση κατά ένα χρόνο της προθεσμίας των 3 ετών για την ένταξη στο νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, προκειμένου να προλάβουν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους κι όσοι δεν το έπραξαν στο προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα, εγείροντας ερωτηματικά και με άγνωστο τον αριθμό των πολιτών που θα ευνοηθούν εφόσον η τροπολογία γίνει δεκτή.

Επ’ αυτής μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτική υποκρισία», καθώς όπως επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση λοιδορούσε οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια και τώρα όπως σημείωσε επιχειρεί να δημιουργήσει «μία νέα γενιά αυθαιρέτων».

Ποικίλα σχόλια πυροδότησε και η τροπολογία που υπογράφουν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Δημήτρη Λάππα και αφορά στην παροχή δυνατότητας στους Δημάρχους να ασκούν ένδικα μέσα κατά τη «διακριτική τους ευχέρεια» κι όχι υποχρεωτικά, με τον ίδιο το βουλευτή μάλιστα να υποστηρίζει πως η υποχρεωτικότητα του μέτρου αντίκειται στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα με την τροπολογία παρέχεται αναδρομικά η ευχέρεια των ΟΤΑ να παραιτούνται από ένδικα μέσα ή να συνάπτουν δικαστικούς ή εξωδικαστικούς συμβιβασμούς στις εργατικές δίκες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, που προβλέπει διαγραφή βεβαιωθέντων ποσών για τρία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σχετικά με πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί ως αποζημίωση «για αυθαίρετη κατάληψη χώρων του ελληνικού Δημοσίου».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής οποιασδήποτε οφειλής, κεφαλαίου και προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από το έτος 2008 και αφορούν σε αποζημίωση για αυθαίρετη χρήση δημοσίου κτίσματος ή χώρου εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά». Τα Νομικά Πρόσωπα που αφορά η τροπολογία είναι ο Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης», το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας και ο Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος «Ο

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X