
Kathimerini.com.cy
Περίπου μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη και σήμερα το πρωί συνάντησα επίσης με τον κ. Τατάρ. Δουλεύουμε σκληρά ώστε να έχουμε κάποια αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα. Θα συνεχίσω να εργάζομαι αυτό το απόγευμα και το απόγευμα της Τετάρτης με τους διαπραγματευτές», δήλωσε η κ. Ολγκίν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί κάτι σημαντικό, σημειώνοντας ότι το πρωί συζήτησαν πιο ισχυρά μέτρα για το μέλλον και εξέφρασε την ελπίδα για μια καλή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.
Σε ερώτηση αν αναφερόταν στο άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης, η Χολγκίν απάντησε λακωνικά: «Θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό το απόγευμα».
Επιπρόσθετα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να συμβάλουμε εποικοδομητικά στις προσπάθειες του ΟΗΕ», ενώ ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε τη σημαντικότητα των επαφών της κ. Ολγκίν στις Βρυξέλλες.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κα Ολγκίν επισκέφθηκε τη χώρα μας πριν τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη, αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών της στην Άγκυρα, στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.
Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στις 16 και 17 Ιουλίου υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο να υπάρξει θετική κατάληξη στην πολυμερή της ερχόμενης εβδομάδας και το απόγευμα σήμερα θα έχει συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, όπου θα συζητηθούν περαιτέρω τα ζητήματα τα οποία προέκυψαν από την προηγούμενη πολυμερή όσον αφορά τις έξι θεματικές ενότητες και ιδιαίτερα εκείνα τα ζητήματα στο οποία μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια κατάληξη».
Ερωτηθείς τι είναι το θετικό αποτέλεσμα για την Κυβέρνηση, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Ολγκίν επικεντρώνεται στα ΜΟΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι επιφορτισμένος, έχει όρους εντολής, με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Και το έχουμε πει πολλές φορές ότι οι θεματικές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι μεν σημαντικά, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν αντικαθιστούν ούτε μπορούν να αποκαταστήσουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Εμάς ο στόχος με τον οποίον προσερχόμαστε σε αυτή την πολυμερή είναι η κινητικότητα η οποία επιτεύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, να διαφυλαχθεί αλλά και να εντατικοποιηθεί περισσότερο, αποτελώντας ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί εντός των ψηφισμάτων του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για οριστική επίλυση του Κυπριακού».
Σε ερώτηση αν η κα Ολγκίν ασχολείται και με την ουσία του Κυπριακού, όχι μόνο, με τα ΜΟΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ως απεσταλμένος υπό τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι δεδομένο και είναι δεδομένο ότι και η ίδια η σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης είναι τέτοια που επιτρέπει την συζήτηση επί της ουσίας και εμείς προσερχόμαστε και σε αυτή την πολυμερή για να γίνει συζήτηση επί της ουσίας επαρκώς προετοιμασμένοι, με μια εντατική προετοιμασία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της ομάδας των συνεργατών του».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι δηλώσεις του κ. Τατάρ κατά τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια που είμαι εγώ σε θέση να τις παρακολουθώ πιο εντατικά, ουδέποτε επέτρεψαν να υπάρχει έστω και ίχνος αισιοδοξίας. Παρόλα αυτά, μέσα από τη συνεπή, υπεύθυνη στάση μας, μέσα από την επιμονή μας, μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, έχετε δει τα τελευταία δύο χρόνια να επιτυγχάνεται μια κινητικότητα στο Κυπριακό, η οποία δεν ήταν δεδομένη, αυτονόητη, ο διορισμός και επαναδιορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, παρά την αρχική άρνηση του κ. Τατάρ, το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου, επίσης παρά την άρνηση του κ. Τατάρ, όπως επίσης και η σύγκληση μιας πολυμερούς με εκείνο το αποτέλεσμα και το θετικό αποτέλεσμα που είχε, και τώρα οδηγούμαστε στη δεύτερη πολυμερή. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι μέσα από δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να επιτευχθεί εκείνη η πρόοδος την οποία επιδιώκουμε».
Ερωτηθείς για τις επαφές της κας Ολγκίν στο εξωτερικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε μια ευρύτερη επισκόπηση των επαφών της, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν μια ανταλλαγή απόψεων. Είναι γνωστές οι επιδιώξεις αλλά και η ρητορική της τουρκικής πλευράς. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι και οι επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ευρωπαϊκός παράγοντας, η πτυχή των ευρωτουρκικών, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και τον διορισμό του κ. Χαν είναι ένας παράγοντας, μια παράμετρος που θεωρούμε ότι μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
The Personal Envoy of the @UN Secretary-General on #Cyprus, María Ángela Holguín, met with @Christodulides this morning. Holguín met with @ErsinTatar earlier today. #uncyprustalks
— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) July 7, 2025
UNFICYP/Peter Šulgan pic.twitter.com/I4gIP5Enx7
Προηγουμένως, η κ. Ολγκίν δήλωσε πως είχε μια καλή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ , ενώ σημείωσε πως «μαζί με τους διαπραγματευτές θα εργαστούμε εντατικά σήμερα το απόγευμα και πιθανότατα και την Τετάρτη». Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει πρόοδος στα όσα συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές τον περασμένο Μάρτιο.
«Όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΟΗΕ γίνεται για την ευημερία του νησιού και για να έχουν οι άνθρωποι μια καλύτερη ζωή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε – η δέσμευση του ΟΗΕ είναι πλήρως προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι και οι ηγέτες συμμερίζονται αυτή την αντίληψη», κατέληξε η κ. Ολγκίν.
Τακτικές και blame-game
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Ιωάννου στην «Κ», όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, στη Νέα Υόρκη θα μπορούσαν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα τόσο ως προς τη διάσταση μιας συμφωνίας για τα ΜΟΕ που θα επέτρεπε στη διαδικασία «να κυλήσει παρακάτω», όσο και μια παρελκυστική στάση, εκ μέρους του ΟΗΕ, περί «συνέχισης της διαδικασίας», κάτι που είδαμε αρκετά συχνά τους τελευταίους μήνες. Από εκεί και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι το πού στέκει και η κάθε πλευρά. Για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει στο να κτίζει μια τακτική σκληρής γραμμής σε τρία επίπεδα: α. το πώς έχει αναγάγει την «κυριαρχική ισότητα» της «ΤΔΒΚ» και τη λύση δύο κρατών σε κόκκινη γραμμή β. το πώς εργαλειοποιεί το ζήτημα των συλλήψεων εκ μέρους της Κ.Δ. σφετεριστών περιουσιών Ε/κ στα Κατεχόμενα και γ. τη διάσταση αναβάθμισης της «ΤΔΒΚ», όπως διαφάνηκε και από την πρόσφατη περιοδεία του στο Λονδίνο. Ωστόσο, όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή στην «Κ», ο Τατάρ θα κριθεί στην κάλπη από τους Τουρκοκύπριους, με το παίγνιο της Τουρκίας εδώ να είναι πιο σύνθετο από το «αν θα στηρίξει τον Τατάρ για επανεκλογή ή θα τον αδειάσει». Παίγνιο που συνδέεται με τη συναλλακτική στάση της Άγκυρας έναντι της ειδικής σχέσης που επιδιώκει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αναβαθμισμένα ανταλλάγματα (Τελωνειακή Ένωση, απελευθέρωση βίζας, συμμετοχή στην Άμυνα της Ε.Ε.), προκειμένου να δώσει πράσινο φως για συνέχιση της διαδικασίας του Κυπριακού – ασχέτως τελικών επιδιώξεων (ΔΔΟ ή άλλο). Από την πλευρά της, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει στοχευμένα διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών σχέσεων, με τακτικό στόχο εδώ την αναβαθμισμένη παρουσία της Ε.Ε. σε συνομιλίες στο Κυπριακό – κάτι που θα διαφανεί και από την παρουσία, με κάποιο τρόπο, του Γιοχάνες Χαν στην άτυπη της Νέας Υόρκης.