
Kathimerini.com.cy
Την ελπίδα πως θα υπάρξει πρόοδος στα όσα συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές τον περασμένο Μάρτιο, εξέφρασε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Μιλούσε μετά από τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Η κ. Ολγκίν είπε πως είναι πολύ χαρούμενη που επιστρέφει στο νησί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζουμε, όπως είπε, ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο.
The Personal Envoy of the @UN Secretary-General on #Cyprus, Maria Angela Holguín, met with @ErsinrTatar this morning. Holguín will meet with @Christodulides later today. #uncyprustalks
— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) July 7, 2025
UNFICYP/Peter Šulgan pic.twitter.com/hCcoJJq64P
Ανέφερε πως είχε μια καλή συνάντηση με τον κ. Τατάρ και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη λίγο αργότερα, ενώ σημείωσε πως «μαζί με τους διαπραγματευτές θα εργαστούμε εντατικά σήμερα το απόγευμα και πιθανότατα και την Τετάρτη».
«Όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΟΗΕ γίνεται για την ευημερία του νησιού και για να έχουν οι άνθρωποι μια καλύτερη ζωή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε – η δέσμευση του ΟΗΕ είναι πλήρως προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι και οι ηγέτες συμμερίζονται αυτή την αντίληψη», κατέληξε η κ. Ολγκίν.
Τακτικές και blame-game
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Ιωάννου στην «Κ», όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, στη Νέα Υόρκη θα μπορούσαν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα τόσο ως προς τη διάσταση μιας συμφωνίας για τα ΜΟΕ που θα επέτρεπε στη διαδικασία «να κυλήσει παρακάτω», όσο και μια παρελκυστική στάση, εκ μέρους του ΟΗΕ, περί «συνέχισης της διαδικασίας», κάτι που είδαμε αρκετά συχνά τους τελευταίους μήνες. Από εκεί και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι το πού στέκει και η κάθε πλευρά. Για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει στο να κτίζει μια τακτική σκληρής γραμμής σε τρία επίπεδα: α. το πώς έχει αναγάγει την «κυριαρχική ισότητα» της «ΤΔΒΚ» και τη λύση δύο κρατών σε κόκκινη γραμμή β. το πώς εργαλειοποιεί το ζήτημα των συλλήψεων εκ μέρους της Κ.Δ. σφετεριστών περιουσιών Ε/κ στα Κατεχόμενα και γ. τη διάσταση αναβάθμισης της «ΤΔΒΚ», όπως διαφάνηκε και από την πρόσφατη περιοδεία του στο Λονδίνο. Ωστόσο, όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή στην «Κ», ο Τατάρ θα κριθεί στην κάλπη από τους Τουρκοκύπριους, με το παίγνιο της Τουρκίας εδώ να είναι πιο σύνθετο από το «αν θα στηρίξει τον Τατάρ για επανεκλογή ή θα τον αδειάσει». Παίγνιο που συνδέεται με τη συναλλακτική στάση της Άγκυρας έναντι της ειδικής σχέσης που επιδιώκει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αναβαθμισμένα ανταλλάγματα (Τελωνειακή Ένωση, απελευθέρωση βίζας, συμμετοχή στην Άμυνα της Ε.Ε.), προκειμένου να δώσει πράσινο φως για συνέχιση της διαδικασίας του Κυπριακού – ασχέτως τελικών επιδιώξεων (ΔΔΟ ή άλλο). Από την πλευρά της, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει στοχευμένα διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών σχέσεων, με τακτικό στόχο εδώ την αναβαθμισμένη παρουσία της Ε.Ε. σε συνομιλίες στο Κυπριακό – κάτι που θα διαφανεί και από την παρουσία, με κάποιο τρόπο, του Γιοχάνες Χαν στην άτυπη της Νέας Υόρκης.