ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άγκελα Μέρκελ: Αντίο με αυτοκριτική και προτροπές

Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα με την ιδιότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Σε ένα χρονικό σημείο που η Ελλάδα είναι σε διαφορετική φάση από την περίοδο των μνημονίων, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε το αποχαιρετιστήριο ταξίδι της στην Αθήνα με την ιδιότητα της καγκελαρίου, καθώς –όπως είπε– είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει και ως πολίτης. Αναπόφευκτα το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό είχε και στοιχεία απολογισμού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο όγδοος κατά σειρά Ελληνας πρωθυπουργός με τον οποίο συνεργάζεται η κ. Μέρκελ, η οποία για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στη δεκαετή κρίση, λέγοντας πως είχε επίγνωση για το βάρος που επωμίστηκαν οι Ελληνες πολίτες και πως η ίδια «απαίτησε πολλά». Ωστόσο πρόσθεσε ότι ήταν δεσμευμένη υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καταλήγοντας πως στο τέλος «καταφέραμε να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό».

Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θύμισε στην καγκελάριο πως «και εσείς παραδεχθήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Ελληνες», προσθέτοντας πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις, που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία». «Η Α. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Αδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική, όπως το 2015, όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας σε αντιπαραβολή με την περασμένη δεκαετία, σημειώνοντας πως η χώρα δεν είναι εστία ελλειμμάτων, αλλά «ένα σύγχρονο κράτος». Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε, δε, πως τα πλεονεκτήματα της κ. Μέρκελ «είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις συνόδους κορυφής, εκεί που η καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις, αλλά τις διαμορφώνει».

Η λιτότητα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου και στη λιτότητα, μια πολιτική που υπηρέτησε η Γερμανία την περασμένη δεκαετία, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα». Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, υπογράμμισε όσον αφορά την ελληνική κρίση πως «τότε ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις» και «αυτό έπληξε σημαντικά τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η ίδια ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, «και είπα ότι η αποτελεσματικότητα του οικονομικού μας συστήματος θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ζωντανό το κοινό νόμισμα». Πρόσθεσε, δε, πως γνωρίζει πόσο πολλά απαίτησε από τους Ελληνες, «από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές», και κατέληξε πως το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν αμφισβητείται όπως στο παρελθόν.

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας είχε συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την κ. Σακελλαροπούλου, η οποία υποδεχόμενη την κ. Μέρκελ τη χαρακτήρισε «σπουδαία πολιτικό», ενώ την ευχαρίστησε για την καθαρά φιλοευρωπαϊκή στάση της σε σειρά ζητημάτων, τονίζοντας ότι διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για δύο δεκαετίες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση λέγοντας πως υπήρξαν και στιγμές δυσκολίας και έντασης, ενώ υπογράμμισε πως κατά την οικονομική κρίση η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει βαρύ τίμημα και αισθάνθηκε δικαιολογημένα πολλές φορές μόνη. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, οι δυσκολίες συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση. «Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της και αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ευρωπαϊκά τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας

Εκτενείς αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα έγιναν στη συνέντευξη Τύπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αγκελα Μέρκελ να απαντά πως Ελλάδα και Γερμανία, έστω «ύστερα από αγώνα», θα κρατούν πάντα ενιαία στάση. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για την κριτική που της ασκείται ότι κρατάει ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε πως «τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι προβλήματα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας». «Αρα εδώ υπάρχει ενότητα», είπε η κ. Μέρκελ, την οποία –παραδέχτηκε ωστόσο– αποκτούμε με αγώνα. Οσον αφορά το προσφυγικό, η κ. Μέρκελ είπε πως παρά την κριτική που μπορεί να ασκήσει στην Τουρκία, αναγνωρίζει πως φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες. «Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου», τόνισε σε άλλο σημείο, καταλήγοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως Γερμανία και Ελλάδα θα βρίσκουν πάντα ενιαία στάση.

Υπέρ του διαλόγου

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με την καγκελάριο, τασσόμενος υπέρ του διαλόγου. «Γνωρίζω, κ. καγκελάριε, τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων», σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας», προσθέτοντας ωστόσο πως «συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική». Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη». Απαντώντας ο πρωθυπουργός σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσο η ελληνοτουρκική κρίση είναι ευρωτουρκική, είπε: «Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη. Υπάρχει άμεση αντανάκλαση. Δείτε το προσφυγικό», σημείωσε. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής όσον αφορά τις ελληνικές επιδιώξεις: «Κανείς δεν θέλει την οριστική ρήξη σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια». Ο κ. Μητσοτάκης τόσο στις δηλώσεις του όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επανέλαβε πως η Αγκυρα πρέπει να μειώσει τις εντάσεις και πως «δεν μπορεί η Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών». Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη προκλητικότητα από την Τουρκία, η οποία εντείνεται στην Κύπρο και ανέφερε ότι αυτό που θα ζητήσει από τον διάδοχο της κ. Μέρκελ ως προς την Τουρκία είναι να τηρηθούν αυτά που έχει αποφασίσει η Ευρώπη.

Μεταναστευτικό

Τέλος, όσον αφορά το μεταναστευτικό ανέφερε ότι ακόμα δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων», είπε, καλώντας την Τουρκία να κάνει περισσότερα ως προς την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης. «Η καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Εχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο», είπε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X