ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από την πόλωση στις αβρότητες η επίσκεψη Ερντογάν

Στο κυρίως μενού της επίσκεψης η Συνθήκη της Λωζάνης, το κυπριακό, το non paper Μαξίμου και η δεύτερη μέρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με δυο βασικούς άξονες υπό μάλης βρέθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Πρώτον, να «αναδείξει» τις αδικίες που λαμβάνουν χώρα εις βάρος του μουσουλμανικού στοιχείου στη Θράκη, δεύτερο να τονίσει την προτεραιότητα του για την επικαιροποίηση όπως είπε της Συνθήκης της Λωζάνης.

Τόσο στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η ρητορική του πίσω από τα δυο αυτά ζητήματα ήταν πανομοιότυπη, πολλές φορές και με τις ίδιες λέξεις: Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία αποκάλεσε τουρκική αν και αποτελείται και από πομάκους αλλά και ρομά, η επιχειρηματολογία του Τούρκου Προέδρου κινήθηκε στον άξονα του τι δεν κάνει η Ελλάδα αλλά τι κάνει η Τουρκία με την ελληνική μειονότητα αντιστοίχως.

Για την αναθεώρηση ή επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, τόνισε και κατά τη διάρκεια και των δυο συναντήσεων, πάλι χρησιμοποιώντας ως και ίδιες φράσεις, πως έχουν περάσει χρόνια από την υπογραφή της και πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον κόσμο, άρα πρέπει κι αυτή ν’ αλλάξει, φέροντας κατά την άποψή του παραδείγματα. «Στο Δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που κάνει αναφορά για την επικαιροποίηση των Συμφωνιών κι εμείς το κάνουμε αυτό. Αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό και έχουμε διάφορα παραδείγματα ανά τον κόσμο σχετικά». Η διαφωνία που εκφράστηκε και από κυπριακής, ελλαδικής πλευράς αλλά και από το State Department περί κυριαρχίας των χωρών, ήταν καθολική.

Οι «παρούσες» δευτερολογίες

Ο εκνευρισμός του Προέδρου της Τουρκίας ειδικά στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν εμφανής, εφόσον όπως είπε θα συζητούσε τα της Συνθήκης της Λωζάνης με τον Πρωθυπουργό αλλά απάντησε στον Προκόπη Παυλόπουλο εφόσον εκείνος άνοιξε το θέμα. Κι από την άλλη όμως, το κλίμα ήταν ήδη βαρύ στο Προεδρικό μέγαρο εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος στη συνέντευξη που έδωσε στον Αλέξη Παπαχελά είχε καταθέσει το στίγμα με το οποίο η επίσκεψη θα λάμβανε χώρα.

Κι ενώ δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο, πέραν του καλωσορίσματος ειδικά από την πλευρά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς ξένους ηγέτες, να υπάρχει δευτερολογία, στην περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν έγινε κι αυτό. Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλησε να απαντήσει στα όσα είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος μετά που ο τελευταίος τόνισε πως απαντήσεις θα δώσει η κυβέρνηση για τη Συνθήκη λέγοντας «πρέπει να δώσω κάποια απάντηση σε αυτά που είπατε, αλλιώς θα ήταν ασέβεια στον ίδιο μου τον εαυτό» ενδεικτική κι αυτή του βαρέως κλίματος.

Το ίδιο έγινε και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αφού πήρε το λόγο και καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τόνισε πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμελιώδης για τις σχέσεις των δυο χωρών, με αναφορές και στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών αλλά και στο κυπριακό. Απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν πάλι με άξονα την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, και για το κυπριακό, ενώ είναι ενδεικτικό το ότι αφού ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ο Έλληνας Πρωθυπουργός ακόμη και για την έκδοση αξιωματικών που κρατούνται στη χώρα και η Τουρκία τους κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως πρέπει ν’ απαντήσει στα όσα είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Εκεί μπήκε στη συζήτηση και το κυπριακό.

Η παράνομη εισβολή και κατοχή

Η ρητορική Τσίπρα-Ερντογάν αναφορικά με το κυπριακό, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνιζε την ανάγκη να κάνει βήματα η Τουρκία για μια βιώσιμη λύση, λέγοντας πως 43 χρόνια πέρασαν ήδη, ο Τούρκος Πρόεδρος επικαλέστηκε την εμπειρία του στο θέμα και κατέφυγε στο blame game, για τη στάση της ε/κ πλευράς και στο Μπουγκερστοκ που παραβρέθηκε κι ο ίδιος αλλά και στο Κρανς Μοντάνα. 

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει εφόσον πριν 43 χρόνια έλαβε χώρα η παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, με τον Ερντογάν στη δική του δευτερολογία να αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στην τοποθέτηση Τσίπρα αλλά να επαναλαμβάνει πως η Τουρκία επιδιώκει μια δίκαιη λύση, κάτι που χαιρετίστηκε και μέσω non paper που κυκλοφόρησε από το μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν το επίσημο δείπνο.

Και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε σε δήλωσή του πως η κυβέρνηση θα περιμένει την ολοκλήρωση της επίσκεψης πριν βγάλει συμπεράσματα ωστόσο η θέση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση όπως είπε.

Από την πρωινή πόλωση στις βραδινές αβρότητες

Σε αντίθεση με τα όσα έλαβαν χώρα την Πέμπτη το πρωί, το επίσημο δείπνο χαρακτηρίστηκε όχι από πόλωση κι ανταλλαγή αντίθετων απόψεων αλλά από αβρότητα.

Οι αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας άπτονταν στα μηνύματα του παρελθόντος που πρέπει να πάρουν οι δυο χώρες και στα πεδία συνεργασίας που έχουν ή τυγχάνουν ανάπτυξης. Είχε προηγηθεί η αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι αυτά που ενώνουν τους δυο λαούς είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Τουρκίας με την σύζυγό του, και την τουρκική αντιπροσωπεία αναχωρούν για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης. Στις 12.10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ