ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαρτυρίες στην «Κ»: Αποκλεισμένοι από τη λάσπη

«Από τις 5 π.μ. έως και τις 8.30 π.μ. έβρεχε με απίστευτη οξύτητα»

Kathimerini.gr

«Και Αμερική να ήμασταν, αυτό το κακό δεν θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε», λέει με έμφαση στην «Κ» ο κ. Χρήστος, συνταξιούχος, που ζει μόνιμα στη Νέα Πέραμο, αλλά το σπίτι του είναι κτισμένο σε λόφο ύψους 200 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. «Από τις 5 π.μ. έως και τις 8.30 π.μ. έβρεχε με απίστευτη οξύτητα, εξ ου και σηκώθηκα αμέσως από το κρεβάτι» περιγράφει ο ίδιος που ήταν για ώρες αποκλεισμένος μαζί με τη γυναίκα του στο σπίτι.

«Ανάλογη θεομηνία θυμάμαι τον Νοέμβριο του 1999, μόνον που η καταρρακτώδης βροχή δεν είχε επεκταθεί στη Μάνδρα ούτε είχαμε θύματα», διευκρινίζει θορυβημένος. «Η περιοχή μας έχει ιδιόρρυθμη μορφολογία, με συνέπεια ο συνδυασμός βορειοανατολικών και νοτίων ανέμων να αποβαίνει καταστρεπτικός».

Καθώς ο κ. Χρήστος δεν είχε καθαρίσει τα λούκια από τις πευκοβελόνες, μπήκε νερό στο σπίτι από τη μία μπαλκονόπορτα. «Εκτός από αυτό, όμως, δεν είχα άλλη ζημιά, χάρη στην κλίση του λόφου» εξηγεί, ενώ αγναντεύει το λιμάνι της Νέας Περάμου στον Σαρωνικό. «Τα νερά από καταγάλανα είναι τώρα καφέ» λέει με πικρία, «κάπου εκεί, στον χωματένιο πια βυθό, βρίσκεται και η βάρκα μου, έμαθα ότι έχει βουλιάξει αλλά δεν μπορώ να πάω να τη ρυμουλκήσω». Ο ίδιος, ωστόσο, νιώθει τυχερός εν μέσω αυτής της καταστρεπτικής συγκυρίας. «Περιμένω κάποια στιγμή να μας ανοίξουν τον δρόμο τα μηχανήματα του δήμου, τώρα, όμως, προτεραιότητα έχουν οι ανθρώπινες ζωές» καταλήγει, «εμείς, εδώ, έχουμε εφόδια για τις επόμενες μέρες...».

Οι απώλειες για την Ειρήνη και τον Στάθη, που μένουν πιο χαμηλά μεν, αλλά όχι μέσα στον ιστό της πόλης, όπου σημειώθηκαν βιβλικές καταστροφές, είναι περισσότερες. «Το χωράφι μας γέμισε φερτή ύλη, έπεσε η μία μάντρα, το υπόγειο πλημμύρισε», περιγράφει στην «Κ» ο Στάθης. Οπως όλες οι οικογένειες, στο υπόγειο είχαν συγκεντρώσει ό,τι δεν χωρούσε στο σπίτι, δηλαδή ένα ολόκληρο βιος. «Το νερό είχε ξεπεράσει το ένα μέτρο, οπότε όταν άνοιξα την πόρτα, επέπλεαν παντού ρούχα, παπούτσια και αναμνηστικά, που ήταν μέσα στη σιφονιέρα, τα «φυλαγμένα» μας χαλιά είχαν μουλιάσει, το χειρότερο, όμως, είναι ότι καταστράφηκε ολοσχερώς ο εξοπλισμός του καλοριφέρ (καυστήρας, μπόιλερ και λέβητας)». Από τις πέντε το πρωί το ζευγάρι προσπαθούσε, «κολυμπώντας», να αδειάσει το υπόγειο με μία αντλία, καθώς ανησυχεί ότι η βροχή θα επανέλθει δριμύτερη. «Η κατάσταση, βέβαια, στο κέντρο της πόλης είναι απελπιστική, καθώς εκεί το νερό δεν μπόρεσε να βρει διέξοδο και έπνιξε τη Νέα Πέραμο», εξηγεί ο Στάθης. «Συναντάς παντού κορμούς δέντρων, τσιμεντόλιθους, ακόμα και βάρκες που έχουν χάσει τον προορισμό τους» διηγείται ο ίδιος. «Η μεγαλύτερη, όμως, καταστροφή, από οικολογική πλευρά, μοιάζει να έχει γίνει στο λιμάνι μας, που έχει γεμίσει σκουπίδια από την ακτή έως και 40 μέτρα μέσα» λέει με προβληματισμό, «μέσα στο νερό διακρίνουμε ατάκτως ερριμμένα ομπρέλες, πολυθρόνες, πετρογκάλ, λάστιχα και βαρέλια».

Απογοητευμένος ο Στέργιος Τσαρτακλέας, που ζει στη Χερσόνησο της Αγίας Τριάδας, μεταξύ Νέας Περάμου και Μεγάρων, διαπίστωνε ότι στον υδροβιότοπο του Βαρκαρίου είχαν συσσωρευθεί τόσα σκουπίδια, που άλλαξαν την όψη και τη σύσταση των υδάτων του. «Καθώς κοιμάμαι με τα παντζούρια ανοικτά, αντιλήφθηκα ήδη από τις 3 π.μ. ότι είχε αρχίσει κάτι σαν κατακλυσμός» σημειώνει. «Εσπευσα να ξεβουλώσω τα λούκια», εξηγεί, «επειδή η βροχή έπεφτε κάθετα και δεν είχε αέρα, δεν προέκυψαν προβλήματα εντός του σπιτιού, αλλά ο κήπος μας είναι πλημμυρισμένος». Η νεροποντή έπεφτε ασταμάτητα μέχρι τις 7.30 π.μ., μετά ο καιρός απροσδόκητα «άνοιξε», για να «ξανασκοτεινιάσει» για ένα τέταρτο στις 12.30 μ.μ. «Ποιος ξέρει, όμως, τι μας ξημερώνει;» αναρωτιέται φωναχτά ο Στέργιος, που λόγω κλειστής εθνικής, δεν μπόρεσε να πάει στη δουλειά του.

Οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες έφτασαν τους 16, ενώ τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται.

Συγκλονισμένος από όσα είδε στη Μάνδρα Αττικής δηλώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός 

Τις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία επισκέφθηκε την Πέμπτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους από το κέντρο επιχειρήσεων Ελευσίνας κατά τις οποίες δήλωσε συγκλονισμένος με όσα αντίκρισε και εξέφρασε την ελπίδα οι άνθρωποι που χάθηκαν να είναι οι τελευταίοι. Επιπλέον, δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών και αποκατάσταση των περιουσιών τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις.

«Προφανώς πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας , των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό. Ένα φαινόμενο βεβαίως που δεν αφορά μόνο την Δυτική Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Ας είναι αυτοί οι άνθρωποι που χάσαμε οι τελευταίοι. Ας αποτελέσει αυτό το έναυσμα για όλους μας προκειμένου να επιδείξουμε εγρήγορση για την αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών του χωροταξικού σχεδιασμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φαινόμενα», είπε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι στη σύσκεψη που προηγήθηκε, έγινε ενημέρωση για το επιχειρησιακό σκέλος και για τις συνεχείς προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων. «Η προσπάθεια των ανδρών της πυροσβεστικής και των εθελοντών είναι συγκινητική. ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε κι άλλους ανθρώπους εν ζωή. Να μην αυξηθεί άλλο ο αριθμός των νεκρών», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση